Trestající smrt

Trestající smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495523/bmid_trestajici-smrt-upq-495523.jpg 4 10 4

Jarda Motl série


Detektiv Berka série

16. díl

Slunečné páteční odpoledne slibuje, že si Berka bude moci konečně jednou se svojí Lucií užít společný víkend, protože Luciina svatební agentura Šťastný start nemá na programu žádnou svatbu a Berkovu mordpartu zase nečeká žádný čerstvý mord. Jenže Berku vyvede z omylu jeho starý „zákazník“ ještě z dob socialismu a nyní přítel Josef Chudárek, v odborných kruzích známý kdysi jako Pepan Otevřito. Při své pravidelné procházce podél řeky Svratky totiž narazil na mrtvolu. A nebyla to jen obyčejná oběť. Šlo o majitele před lety zkrachovalé kampeličky, nyní vlastníka a šéfa čerstvě zkrachovalého dodavatele energií, firmy Moravian Top Power, navíc kandidáta na ministra v nové vládě. Berkovi je ihned jasné, že volný víkend bude muset oželet…... celý text

Přidat komentář

ivoiro
10.09.2023 5 z 5

Pro mně naprosto skvělé čtení. Netrpělivě vždy hledám další díl.

Dany58
30.04.2023 2 z 5

Nějak se mi přestává tato série líbit. Květnatá řeč Standy, vtipy a smích policistů nad mrtvolou, a nejlepší paní byla "štíhlé, leč boubelaté postavy". Tak to už opravdu nevím, co si mám myslet. Další knihy už nebudu kupovat.


libuse6749
03.02.2023

Zelený obal a výhoda domácího hřiště – to jsou dva plusové body, která má každá knížka z edice původní česká detektivka. Na první pohled totiž vím, co čeho jdu.

Novinka Trestající smrt přináší už 16. případ z řady ze série s detektivem Berkou, který je šéfem brněnské mordparty. Anotace prozrazuje, že nahlášená mrtvola zkazí detektivovi dlouho plánovaný volný víkend. Obětí je navíc veřejně známá osobnost – majitel před lety zkrachovalé kampeličky, nyní vlastník čerstvě zkrachované firmy dodávající energie, a navíc kandidát na ministra v nové vládě. Je tedy jasné, že víkendový program s partnerkou bude muset oželet a pustit se plnou parou do vyšetřování.

Popisy charakterů i prostředí jsou natolik všední, že si můžete myslet, že se jedná třeba o někoho, koho znáte nebo jde o místo, kde jste přímo byli. Na své si přijdou zejména čtenáři z okolí Brna, kde se příběh odehrává. Přestože je příběh smyšlený, je inspirovaný událostmi, které jsou nám v ČR mnohým známé. Krátké kapitoly popohání ve čtení, tak příběh a spolu s ním i vyšetřování rychle plyne. Vzhledem k okolnostem je adeptů na možného pachatele tolik, že není vůbec jednoznačné, kdo a proč zločin spáchal. Já četla pozorně indicie vyšetřovatelů a můj tip byl potvrzen na konci příběhu.

Zajímavým zpestřením této knihy byly poznámky pod čarou, které přibližovaly zkratky nebo praktiky používané v policejním vyšetřování, místní názvy nebo odkazovaly na jiné romány autora.

Až někdy knížku uvidíte v knihkupectví, nebojte se po ní sáhnout, zvláště pokud se vám líbí české televizní kriminální seriály, kterým je příběh i styl často nejvíce podoben.

Jane2016
18.12.2022 5 z 5

Myslím, že se mezi Vámi nenajde moc lidí, kteří by neznali, alespoň od vidění, knihy od autora Stanislava Češky. Já jsem tuto sérii s detektivem Berkou viděla mnohokrát, ten obal je velmi autentický, ale nikdy jsem nenašla odvahu knihy zkusit. Což by byla velká škoda, když se na to podívám zpětně.

A jelikož jsem milovnice detektivních příběhů a krimi případů obecně, chtěla jsem zkusit něco, co se děje výhradně u nás, na české knižní scéně. V poslední době jsem velmi překvapená, kolik dobrých příběhů dokážou čeští autoři vytvořit.

Ráda se dívám na české detektivky večer v televizi, a to je co říct, protože televizi prakticky nesleduji, ale když už, tak se s mamkou večer zachumláme například u prvního oddělení. A trestající smrt mi přišla úplně stejná, akorát v knižní podobě. Stará, dobrá a kvalitní detektivka, která je nadupaná dějem a nemusíte se obávat nudy.

Jelikož se tedy jednalo o moje první shledání s autorem Stanislavem Češkou, tak se musím přiznat, že jsem nadšená. Autorův styl mi dokonale sedl už po první kapitole, tudíž mi čtení nedělalo žádný problém, ba naopak, opravdu maximálně jsem si jej užila. Popis mezilidských vztahů, prostředí a děje celkově mě do sebe vtáhl a nepustil, dokud jsem příběh nedočetla. Ps. Knihu jsem stihla přečíst za jeden večer, což jsem vlastně vůbec neměla v plánu, ale autor mě takovým způsobem nadchl, že jsem musela vědět, jak to celé dopadne, ještě předtím, než jsem šla spát.

Čili, pokud jako já stále váháte, zda autora zkusit, tak se vůbec nebojte a něco si od něj přečtěte. Já jsem skutečně nadšená a v blízké době se pustím do čtení prvních dílů právě ze série s detektivem Berkou. Brousím si zuby na první knihu této série – Starožitná smrt.