Toužím uhasit svou žízeň

Toužím uhasit svou žízeň https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327483/mid_touzim-uhasit-svou-zizen-Gfk-327483.png 4 5 3

Jan své nejkrásnější mystické básně a některé z jeho neznámějších spisů (Výstup na horu Karmel, Temná noc, Duchovní píseň a Žhavý plamen lásky), které jsou vlastně komentáře k těmto básním, napsal v žaláři. Jeho duchovní spisy jsou jedním z pilířů nauky o křesťanské mystice, proto byl v roce 1926 prohlášen za učitele církve... celý text

Literatura světová Poezie Duchovní literatura
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

San Juan de la Cruz. Poesía.


více info...

Přidat komentář

Chesterton
05.12.2020 5 z 5

Do adventního času ideální. Jen musíme mít dost času, ticha a citlivosti v sobě. . . . . . . .
Verše jsou skutečně hodně intimní, jak zmiňuje mirektrubak, ale zároveň v nich lze opakovaně nalézt vždy novou lidskou zkušenost s radostmi i obtížemi ve vztahu k Nevysvětlitelnému.
A stejně tak se může stát, že přijdou dny, kdy nám veškerý smysl může unikat, či protékat mezi prsty . . . . . . když, jak píše dole Mirek, "nejednáme podle desatera".

'Hledajíc svoji lásku,
já přes hory a doly za ní půjdu,
nezmařím sedmikrásku,
strachu z šelem se zbudu
a všechny tvrze překonávat budu."
5/4

Peter74
15.10.2020 5 z 5

Upokujici čtení, které povzbudi duši i tělo.


mirektrubak
01.04.2019 4 z 5

„Jak mírný, milující
procitáš již v mé hrudi,
kde ty jen přebýváš a tajně sídlíš!
Jak dech tvůj chutnající
slávou s dobrem mne budí!
Jak něžně svoji lásku se mnou sdílíš!“

Číst si básně Jana od Kříže je zvláštní zážitek. V intimitě jeho vztahu s Trojicí je něco velmi silného a zasahujícího, zároveň jsem ale – proti své vůli – vnímal určitý pocit nepatřičnosti. Jako by milostná, v podstatě až velmi fyzická, poezie nebylo to, čím bychom měli oslovovat Boha (snad jen na nějaké ty jeptišky-novicky bychom se dívali shovívavě, kdybychom v jejich deníčcích našli zamilovaná naivní vyznání).
Je to zřejmě dáno naší, mnoho staletí trvající, představou Boha jako osoby, která je vysoko nad námi, je přísná, všechno o nás ví a nekompromisně nás posuzuje. Že Bůh je ten, kdo vyžaduje, abychom jednali podle desatera, ne ten, kdo od nás touží slyšet láskyplné něžnosti.
Je skvělé, že svatý Jan od Kříže (Autor stovky let starý! Takže to nejsou žádné novoty!) tuhle vzdálenost pomáhá bourat. Jeho verše jsou tím pádem velmi užitečné. Ale hlavně: jsou krásné!

„A i když mě trápí tma
v životě mém smrtelném,
nejsem ohrožen tím zlem,
vždyť ač světlo postrádám,
mám je v žití nebeském,
neboť láska k tomu žití
čím víc slepá je, tím více
oddanosti v duši cítí
v temnotě a beze svíce.“