Výstup na horu Karmel

Výstup na horu Karmel https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39586/vystup-na-horu-karme-39586.jpg 5 11 3

Nejdelší a nejsystematičtější dílo klasika křesťanské mystiky obsahuje zcela zásadní nauku o duchovním životě: abychom mohli dojít sjednocení s Bohem a byli v něj přetvořeni, musíme projít temnou nocí vnitřního očištění. Úspěch přitom závisí jak na Bohu, tak i na člověku. Co můžeme udělat ze své strany, aby se dílo zdařilo? Jak se máme chovat, abychom správně reagovali na Boží vedení? Jak poznáme období, kdy nás Bůh začíná pozvedat ke kontemplativnímu životu? Na tyto a další praktické otázky autor vyčerpávajícím způsobem odpovídá s hlubokou zkušeností, kvalitním vzděláním i na základě Božího osvícení. Spis tvoří soubor s knihou Temná noc. ... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Subida del Monte Carmelo


více info...

Shindo
Shindo
10.02.2019 4 z 5

Krásna kniha, vskutku. Hoci som voči kresťanstvu veľmi kritický, Ján od Kríža je jeden z autorov, ktorého si vážim. V tejto knihe opisuje cestu duše - človeka k bohu a to, čím si "musí" prejsť až dorazí do cieľa.

mirektrubak
mirektrubak
22.07.2018

„Velice si tedy překáží duše, která chce dospět do tohoto vznešeného stavu sjednocení s Bohem, drží-li se nějakého svého chápání nebo slyšení, cítění nebo představování nebo zdání nebo své vůle nebo vlastního způsobu nebo čehokoli jiného nebo svého vlastního díla a neumí se od toho všeho odpoutat a obnažit.“

Knihy svatého Jana od Kříže čtu spíše se zvědavostí a zdvořilým zájmem, než abych je bral jako přímého průvodce na duchovní cestě – obávám se, že k tomu nejsem příliš disponován, vinou své netrpělivosti, ukotvením ve světském životě, vazbám na věci a lidi atd. Do role přímého následovníka svatého Jana mi zkrátka pár levelů chybí – odhadem tak milion :-))
Přesto si myslím, že kniha má co nabídnout, běžným věřícím i zvídavým agnostikům – kniha nám srozumitelně připomíná, že jsou tady důležitější věci, než jsme my sami, náš majetek, naše ego a pýcha, naše posedlost vlastním duchovním růstem.
Já jsem si ve Výstupu s chutí přečetl i řadu zajímavých výkladů jednotlivých výroků z Písma svatého a teologických postřehů obecně. Měl jsem pocit, že i přes zdánlivě nekonečnou propast 400 let mi má Jan od Kříže co říct.

„Protože když nám dal svého Syna, který je jeho Slovo a On nemá jiné, řekl nám všechno jednou provždy v tomto jediném Slově a nemá už, co by říkal.“


PAVEL z BRNA
PAVEL z BRNA
29.04.2015 5 z 5

Tak na tuto knížku jsem musel dozrát, abych ji s rozkoší a radostí mohl, stále znovu a znovu číst. Je úžasně povzbuzující a inspirující.

Štítky knihy

duchovno duchovní život biblické citáty mystika

Autorovy další knížky

Svatý Jan od Kříže
španělská, 1542 - 1591
1995  97%Temná noc
1999  98%Výstup na horu Karmel
2005  93%Živý plamen lásky
2000  97%Duchovní píseň
2003  88%Poezie sv. Jana od Kříže

Kniha Výstup na horu Karmel je v

Přečtených14x
Knihotéce16x
Chystám se číst31x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x