Chrámová hora

Chrámová hora https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19699/bmid_chramova-hora-GbN-19699.jpg 4 63 7

Templářská trilogie série

1. díl >

První díl historické trilogie se odehrává v 11. století a mapuje vzestup a pád Řádu chudých rytířů Kristových. Hlavním hrdinou románu je francouzský šlechtic Hugo z Payns, člen tajného Řádu znovuzrození v Sionu, který se krátce po svém zasvěcení účastní první křížové výpravy. Je zhnusen brutalitou svých spolubojovníků a odvrací se od válečného života. Vyhledá ve Svaté zemi své "bratry "a založí s nimi Řád chudých rytířů Kristových na ochranu poutníků na cestách do Jeruzaléma. Na důkaz života v chudobě se usídlí ve stájích na Chrámové hoře. Stáje jsou to jediné, co zbylo z pobořeného chrámu. Pod bývalým chrámem, v nitru Chrámové hory, se podle legendy skrývá tajný poklad nedozírné ceny. Hugo má tak šanci jej se svými druhy objevit... Autor mísí historická fakta s fikcí a vytváří tak tajemný a napínavý příběh.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Knights of the Black and White , 2006


více info...

Přidat komentář

Bolomsson
24.09.2018 5 z 5

Velice povedený román o vzniku templářského řádu, jeho prvních krocích v Jeruzalémě, nastoleném vnitřním systému a tajných vykopávkách v Chrámové hoře. Kniha plná historie, legend a známých jmen tohoto řádu, jako byli Hugo z Panys, Godfrey ze Saint-Omer či André de Montbard a spoustu dalších, mezi které autor tento příběh zajímavým způsobem rozprostřel. Nezaměřuje se pouze na jedinou osobu a děj je díky tomu pestřejší, skrývá více napětí a dobrodružství v příběhu.
Kniha mnohým čtenářům může posloužit i jako příjemnější verze učebnice dějepisu...opravdu je v knize spoustu užitečných informací, známých jmen tehdejší doby a je plná stručných vysvětlení, které pro mnohé čtenáře mohou mít vysoce informativní hodnotu.

Killingjoke
21.09.2018 4 z 5

"Bůh tomu chce!", zvolání, jež roku 1095 posvětilo zahájení První křížové výpravy, vyhlášené papežem Urbanem II. Na dalekou cestu do Svaté země se vydalo tisíce křesťanů pro znovudobytí Božího hrobu v samém srdci Jeruzaléma. Mezi nimi se nachází mladý francouzský rytíř, člen tajného bratrstva Řádu znovuzrození Sionu - Hugo z Payns, jenž se nevyhnutelně střetává s realitou brutálních jatek a masakrů, které jej navždy změní. Na základě pokynů Řádu má v následujících letech na Chrámové hoře začít s vykopávkami pro nalezení pokladu Šalamounova chrámu a jediným řešením je založení mnišského bratrstva Chudých rytířů Kristových, jejichž pravý účel má být kryt záminkou ochrany poutníků mířících do Svaté země...

Chramová hora je velmi dobrá kniha, která v sobě kloubí historii a legendy, kterými jsou Templáři opředení. Zaměřuje se na první desítky let působení řádu a ve své první polovině hlavně na osobu Huga z Payns, jenž stanul v čele devítičlenné zakládající skupiny, jako její první velmistr. A proto se mi také první polovina knihy líbila mnohem více než ta druhá. Ta se totiž od historie více odklání k legendám o templářském pokladě a do ústředí se dostává pokušení mladého templáře Štěpána St. Claira. To by ještě nebyl tak velký problém, kdyby tady nebyla zbytečně rozsáhlá linie jeruzalémské princezny Alice a její "postelové politiky", která podle mě na celkové vyznění příběhu nemá větší dopad a bez popisu jejích sexuálních praktik a intrik bych se opravdu bez problému obešel.

Chrámová hora je prvním dílem Templářské trilogie a na poli templářské beletrie patří k tomu nejlepšímu co jsem kdy četl. Rozhodně má mnohem větší historický základ a uvěřitelnost než valná většina příběhů, které byly v posledních letech o těchto rytířích napsané. Nečekejte žádné fantasy, ale ani (k mé lítosti) nějaké rozsáhlé popisy bitev a templářských tažení proti lupičům. To vše zde sice je, ale ve větší míře ustupuje politice a přím ve sporu duchovního a panského světa. V podstatě jsem ale spokojen.


lampernaqui
27.07.2017 4 z 5

Byl jsem zvědav, téma Templářských rytířů mám rád. Začátek mě sice moc nechytl a musel jsem se spíše nutit, abych pokračovat. Potom byl zlom a četlo se to samo. Dobrodružný příběh z úplných počátků vzniku Řádu. Hned se vrhnu na další část.

Plútarchos
06.08.2016 4 z 5

Napůl fikce, napůl historická fakta (a ten poměr berte s rezervou), každopádně čtivý a zajímavý román. Příběh zrození řádu templářů - prvního duchovního řádu s povolením zabíjet ve jménu Božím. Mladý rytíř Hugo z Payns je "Povýšen" (zasvěcen) do tajného a tajemného bratrstva Řádu znovuzrození v Sionu. Toto bratrstvo již padesát generací ochraňuje tajemství k pokladu, který má být uložen v Jeruzalémě někde na místě původního Šalomounova chrámu... Román popisuje Hugovu cestu do Jeruzaléma a pátrání bratří po tajemném pokladu a odkazu. Hugo z Payns, Štěpán St. Clair a další z bratrstva musí najít způsob jak pátrat po tajemném odkazu přímo na Chrámové hoře před zraky všech a přitom udržet tajné bratrstvo a jeho aktivity v utajení.

"Tady to je, Štěpáne," řekl při pohledu na své ruce. "Celý můj život v jediné místnosti. Černá a bílá. Barva našeho Řádu, temnoty a světla, smrti a života, nevědomosti a osvícení, nejen tady pod nohama na podlaze, ale ve všem, co se nás týká, co děláme."

kryspin66
08.02.2013 4 z 5

Velmi poutavý historický román. Dobře podaný příběh o vzniku templářů.

Martin1974
25.11.2012 5 z 5

Výborný román o vzniku rádu templárov, historické fakty bravúrne vsadené do dobrodružného príbehu, postavy nie sú čiernobiele. Páči sa mi, že autor nepísal zbytočnú vatu na dosiahnutie väčšej hrúbky knihy. Všetko napísané má svoje miesto a opodstatnenie. A hlavne - je to veľmi čítavý príbeh, pre milovníkov historických románov ako stvorený.

harris66
24.05.2012 5 z 5

zatím jsem na začátku knihy,ale bude to pěkné počteníčko

Autorovy další knížky

Jack Whyte
skotská, 1940
2007  82%Chrámová hora
2013  75%William Wallace: Statečné srdce
2011  77%Nebeský kámen
2010  79%Zkáza Řádu
2009  86%Korouhev cti

Kniha Chrámová hora je v

Právě čtených1x
Přečtených103x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce103x
Chystám se číst50x
Chci si koupit8x
dalších seznamech2x