William Wallace: Statečné srdce

William Wallace: Statečné srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165486/bmid_william-wallace-statecne-srdce-KwX-165486.jpg 4 34 13

Když dávno bývalo Skotsko perlou severu. Mocenskou říši hrdých mužů a statečných žen. Jenže ty časy patří minulosti a příběhům. Nyní je království hračkou mocných, kteří neváhají zradit svou zemi a národ cizímu králi. Angličané to dobře vědí a pod rouškou nabídky pomoci si připravují půdu pro vlastní krutovládu. Jenže stejně jako se šíří násilí a nespravedlnost, v temných lesích, strmých horách a stísněných městečkách se probouzí hrdinství a ochota bojovat za téměř ztracený sen. Sen o cti a právu. O svobodném Skotsku. Tím, kdo bude za tento sen bojovat, je William Wallace. To on dal statečným srdcím směr, odvážným pažím sílu. To on se stane ochráncem Skotska. Jenže ne dnes. Zatím to není válečník ani postrach Anglie. Zatím je to prostý muž toužící po lásce své ženy a bezpečí své rodiny. Blíží se však den, kdy se všechna přání, všechna víra v dobro a slovo rytířů a odhodlání žít v míru obrátí v prach....... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Deus
Originální název:

The Forest Laird: A Tale Of William Wallace , 2012


více info...

Přidat komentář

lugh
26.11.2019 3 z 5

Pokud má někdo pocit, že se v knize bude odvíjet příběh z filmu Statečné srdce, bude zklamán. Příběh není špatně napsán, ale pro milovníky akční literatury bude přinejmenším nudný. Hodně podrobně popsané scény ze života, rozhovory postav .Pozitivní je snaha o vykreslení oné doby ve které se příběh skutečného Wiliama Wallace formoval .

orinka3
08.04.2018 5 z 5

Je to takový chyták. Člověk, který viděl jako první film, očekává akční příběh. Tak sáhne po této knize a může být rozčarován. To, co mám právě za sebou, je něco docela jiného než zběsilá akční honička. Hodně vyprávění, podrobné popisy, filosofování. Přesto musím říct, že jsem se u četby nenudila. V dnešní době, kdy po chemickém útoku v Sýrii je nejsilnější reakce "znepokojení" v diplomatických kruzích, o to víc oceňuji fakt, že bývaly doby, kdy byli ještě chlapi s chlapským srdcem i vystupováním. Will splňuje sen každého porobeného tvora. Umí se zastat, umí se postavit zvůli. U nás jeho roli plnili v regionálním měřítku Jánošík, Ondráš a spol., ovšem co je to proti Williamovi! Nevadí mi, že se vyprávění chopil jeho bratranec. I tak nezůstává chrabrý Will v jeho stínu. Kniha je perfektní, ale není pro netrpělivé. Chce to mít čas, nepřeskakovat stránky a vychutnat si tu atmosféru, kdy na jedné straně lidé spěchali méně, ale na té druhé - důležité - konali více.


lampernaqui
09.10.2017 3 z 5

Předně musím říct, že nebýt jména autora, od kterého jsem četl pěkné historické knížky, rozhodně bych si podle obálky tento román nekoupil. Mám dojem, že je to opravdu nevkusně použitý Mel Gibson. Příběhově určitě zajímavé, jen mi hodně dlouho trvalo než jsem se do příběhu začetl. Konec je rychle useknutý, ale s tím člověk počítá, když sleduje ubývající listy. Předchozí romány od autora se mi líbily více a je škoda, že se dál nepokračuje s vydáváním Camulodu.

niki-chan
18.01.2017 2 z 5

Z knihy jsem dosti těžce zklamaná. Ze začátku byl příběh dost rozvleklý, ale sliboval a navnadil na skutečné boje proti zlým Angličanům, příběh o tom, jak se zrodilo statečné srdce. A dočetla jsem se akorát o tom, jaký vedl rodinný život. Nebylo to na škodu, ale jak se dostal do zajetí a nakonec i na popraviště, o tom ticho po pěšině. Ten William Wallace přichází až úplně na konci přičemž se mu ani nedostane prostoru. Velká škoda...

RyxiraAmyGinger
26.08.2016 3 z 5

Já jako nevím, četlo se mi to dobře, ale jako svědectví o životě takové osobnosti, jakou WIliam Wallace/Will bezpochyby byl, mi tenhle typ vyprávění připadá poněkud příliš... komorní. Tím spíš, že bitva u Sterling bridge, Willovo zajetí a všechno to okolo jsou shrnuty několika prvních a pak až zase posledních odstavců... jako nevím, no. Chápu na jednu stranu autorův záměr (aspoň si to myslím), na druhou stranu si pro tento svůj cíl mohl vybrat daleko méně "akčnějšího" hrdinu. Když prostě vidíte jméno William Wallace, čekáte hrdinský příběh, ne příběh muže, který musel nejprve přestát návštěvy biskupů a hrozným způsobem ztratit rodinu, aby si uvědomil svoje životní poslání.

McTygr
11.10.2015 5 z 5

Film Statečné srdce jsem měl rád od doby co pamatuju a když vyšla kniha, musel jsem si jí přečíst. Původně jsem byl zaskočenej z toho že kniha není přímo podle filmu. Ale musim říct že jsem se od knihy po pár stranách nemohl odtrhnout. Rozhodně žádné zklamání a jen mohu velmi doporučit.

Henriette
27.07.2015 2 z 5

Zklamání. Čekala jsem skutečně příběh Willa a ne příběh jeho bratrance. Spoustu okamžiků z jeho života tam chybí, zajímalo by mě, jak to sám vnímal a prožíval, což tam také chybí...Začátek vypadal velmi slibně, ale pak už to byly jen kněžské řeči a rozjímání. Konec sice byl opět zajímavý, ale až moc rychle useknutý a nedovysvětlený...

macekd
20.01.2015 3 z 5

Kniha hezká, čtivě psaná, i vyprávění v 1. osobě mi vyhovovalo. Ale ten závěr mohl být klidně více rozepsaný. Zdál se mi opravdu stručný, utnutý, jakože už dochází stránky v sešitě. Ale za přečtení kniha stojí.

Martial
19.11.2014 5 z 5

Super čtení, jenom ten konec byl hrozně zkrácenej...

Aniday
03.09.2014 5 z 5

nemůžu se rozhodnout, zda mám radši filmové a nebo knižní zpracování... každopádně jsem si zamilovala obě dvě "podoby" Williama Wallace...

vincek1
25.04.2014 3 z 5

Hezky napsaná kniha. Obzvláště se mi líbil popis života hlavního hrdiny . Popis boje Skotů proti anglickým okupantům je popsán jinak, než jsem doposud četl. V knihách psaných anglickými spisovateli, které jsem četl jsou Skotové popisováni jako barbaři a to právě kontrastuje s tímto příběhem . Film jsem neviděl, nemám příliš v lásce velkofilmy, kde dosti často musí příběh ustoupit akčnosti a okázalosti. Doporučuji každému k přečtení i přes svoji objemnost se kniha čte lehce.

ZdivocelaReny
25.01.2014 4 z 5

Williama Wallace, hrdinu z filmu, mám ráda.
Willa z knížky, usměvavého lesníka, miluju! :)
Tím bych chtěla říct, že každé je něco trochu jiného. Zatímco známý a úspěšný film s Melem Gibsonem je sice skvělý, poutavý a má všechno, co má správný film mít - zobrazuje však Wallace velmi idealizovaného, Wallace legendu. Skotský hrdina je tam vysněným hrdinou, mužem mstícím se za smrt své ženy, kterou stačil sotva poznat a přesto ji hluboce miloval. Na druhou stranu, nebýt filmu, nedostala bych se ke knížce.
Ke knížce, kde je Will (vůbec mě nenapadá říci jen "Wallace"), obyčejný chlapec a později muž, který chce žít obyčejný život coby lesník v lesích strýce, sira Malcolma. Těžko říct, na kolik je kniha věrná, nejspíš však asi více, než film. Ale existoval třeba Willův bratrenec Jamie? Průvodce celého příběhu? Nevím. Nepodrařilo se mi to zjistit. Nicméně, chci veřit, že existoval. S Willem tvoří v knize nerozdělitelnou dvojici dvou protikladů, kteří se navzájem potřebují - jsou si oporou, už od chvíle, kdy jako malí prchají před opilými anglickými vojenskými zběhy, kteří zabili Willovi rodiče. Později v klášteře jejich přátelství jen sílí. A Jamie je nakonec jedniným Willovým blízkým, přítomným při jeho popravě.
Knížka mě nadchla svým naprosto odlišným přístupem k látce oproti filmu. Téměř vůbec neřeší slavné Wallacovi bitvy. Naopak, popisuje Willovo dětství, mládí i dospělost, kdy se společně s ženou Mirrien (ve filmu Murron) skrývá v Selkirkském lese coby psanec v celém úžasném společenství jemu podobných. Za plus považuji i to, že Mirrien zde dostala většího prostoru, poznáváme ji, její povahu a zároveň strach o to, aby Will rodinu neopustil právě kvůli bojování s Angličany, při nichž by mohl zemřít. Blaho Skotska je pro Willa i Mirrien až na druhém místě, po rodině. To je podle mého zajímavý pohled - ten Walllace, který tak hrdinsky bojoval a nakonec i zemřel pro Skotsko - tady před váženým biskupem Wishartem oponuje proti návrhu, aby šel do boje proti Anglii.
Knihu považuji za podařený nový pohled na známou legendu. Jack Whyte mě svým převyprávěním příběhu přiměl k tomu snít o tom, že se jednou podívám do Glasgow, Paisley nebo někam, kde kdysi býval starý Selkirkský les :).

Catherine
08.07.2013 5 z 5

No musím uznat je to úplně něco jiného než film obálka je docela matoucí prvně sem si myslela že to bude napsaný podle filmu ale je to tak úžasně předělaný že jsem se od toho nemohla odtrhnout, toť můj názor ale myslím že bych našla dost lidí kterým by to nesedlo

Autorovy další knížky

Jack Whyte
skotská, 1940
2007  82%Chrámová hora
2013  75%William Wallace: Statečné srdce
2011  77%Nebeský kámen
2010  79%Zkáza Řádu
2009  86%Korouhev cti

Kniha William Wallace: Statečné srdce je v

Právě čtených1x
Přečtených48x
Doporučených2x
Knihotéce55x
Chystám se číst23x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x