Nebeský kámen

Nebeský kámen https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63242/bmid_nebesky-kamen-EWw-63242.jpg 4 38 10

Camulod série

1. díl >

Kronika Camelotu série

1. díl

Příběh o Artuši a Kamelotu i o tom, jak mocenské bitky nakonec zničily Artušovy sny, zná téměř každý. Ale jak se legenda vlastně zrodila? Odpověď přináší úvodní díl velkolepé artušovské ságy z pera Jacka Whytea. Před Artušem a jeho Kamelotem byla Británie temným a nebezpečným místem, kde se proháněly znepřátelené hordy Piktů, Keltů a saských dobyvatelů. Římští občané, kteří tam žili po generace, se najednou ocitli před nezáviděníhodnou volbou: odejít a usadit se ve zkorumpovaném Římě, jenž jim byl zcela cizí, nebo zůstat a čelit běsnění, které se rozpoutá, jakmile zemi opustí římské legie, poslední ochrana civilizovaných občanů? Pro dva Římany, Publia Varra a jeho přítele Caia Britannika, existuje jediná odpověď: zůstanou, zachovají, co je z římského života nejlepší, a ze zmatku vybudují novou kulturu. Během svého snažení Publius a Caius nevědomky zasejí zárodky legendy – neboť tito dva muži jsou Artušovými pradědečky, z jejich činů povstane národ... a také ukovají meč známý jako Excalibur.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Skystone , 1992


více info...

Přidat komentář

lampernaqui
30.08.2017 4 z 5

Artušovská legenda, na které se téměř vůbec nedá poznat, že jde o Artušovskou legendu. Tím je to ale zajímavější a líbí se mi autorův nápad o zapojení Římanů. Děj plyne pomalu, ale knížku jsem zhltnul. Hned jdu na další.

dubik30
21.01.2017

Kniha skvela,citala sa jednym dychom. Za mna dostava 1s hviezdickou. A dufam,ze autor ma aj ostatne knihy tak skvele ako bola tato


kalache
13.12.2015 3 z 5

...oproti Cornwellově" Artušovské legendě "jen slabý odvar...

notburga
21.11.2015 5 z 5

Čtivé, napínavé, se spoustou podrobností o římských legiích nebo tehdejší technice kovářství. Patříte-li k citlivější části populace, pak vás místy kniha určitě rozpláče a budete mít nad čím přemýšlet.
Knihu hodnotím až po druhém přečtení. napoprvé se mi zdála taková nafouklá. Říkala jsem si, že by se všechno dalo vyjádřit na počtu stran minimálně o jednu třetinu menších, ale čím více jsem o knize přemýšlela, tím více mi docházelo, že by to bylo jednoduše škoda. Kladně hodnotím i seznam pramenů a dalších podrobností na konci knihy.

Vypravěčský styl je úžasný a rozčiloval mě opravdu jen proto, že jsem se chtěla dostat co nejrychleji dál. To už se mi napodruhé nestalo, takže hodnotím na plný počet hvězdiček (v jiném hodnocení by to bylo 5/6)

woodward
21.11.2015 5 z 5

Je mi líto, že čeští vydavatelé tuhle sérii po dvou dílech odvrhli. Nemyslím, že by se nějak zásadně odlišovala o jiných příběhů ze starých časů, kterých je dnes všude plno. Z komentářů na této straně se zdá, že čtenářům se v příběhu nedostává ponurosti - což mně rozhodně nechybí. Jako vyprávění o návaznosti římských časů na artušovskou legendu je to rozhodně zajímavý pokus, přečetl jsem oba díly přeložené do češtiny jedním dechem a usilovně sháním další díly v originále. Dávám pět hvězd. Nečekal jsem totiž hlubokou literaturu, ani záplavu temných surovostí. Je to čtivé, je to napínavé a podložené jistou znalostí věci. Nic víc od takového díla nežádám.

trudoš
11.09.2015 3 z 5

Trochu zklamání, přestože spojení artušovských legend a římské historie slibovalo mnohé. Začátek má Nebeský kámen bezvadný, bohužel nečekaně brzy sklouznul do předvídatelné dobrodružky s všedními hrdiny. A i když se autor snaží držet vyprávění při zemi a nepouštět se do žádných větších akcí, paradoxně příběh okleštil o cokoliv zajímavého. Nepočítám samozřejmě vznik Excaliburu, ale ani tady neohromil, o to víc, že nápad dál nerozvinul.
Jednoduše mi chyběly osvědčené ingredience tvořené střízlivou nadsázkou, veselým cynismem a pro historii nezbytnou syrovostí. Jack Whyte nevyužil ani jedno, což samozřejmě nijak nesvědčí o kvalitě jeho románu, ale spíše o tom, nakolik jsme se vzájemně minuli ve vkusu.

Endy17
07.04.2015 3 z 5

Zvláštní - atraktivní prostředí, vcelku sympatické hlavní postavy, ale přesto je kniha fádní a nijak mimořádně čtivá. Nevyváží to ani zajímavé informace o počátku pádu Říma.

LenaDonan
24.03.2014 5 z 5

Prisám vačku, jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala. Nemá síce príliš umelecké sklony, ale je písaná úžasne perspektívnym spôsobom s ľudským nadhľadom a hlavne, uveriteľne vizionársky (zvlášť tie paralely s dnešným svetom sú takmer ako kolom do oka). Nemožno mu uprieť ani kus idealizmu, ale myslím, že uskutočniteľného, len pre dnešného skeptického človeka trošku nepochopiteľného. Inak nemám slov.

čef
05.12.2013 4 z 5

Příjemné čtení o konci vlády Římanů v Británii. Pozoruhodné jak se některé jevy rozpadu velké říše opakují dnes v Evropské unii. Chci věřit, že je to kouzlo nechtěného a ne autorův záměr. Nejsem k příběhu a jednobarevným postavám tak kritický jako Jibro, některé dialogy však opravdu příliš chrastí papírem.

Jibro
21.09.2013 3 z 5

Kniha dvou tváří: na jedné straně opravdu originální pohled na zrod Artušovské legendy, zasazení příběhu do doby rozpadu Římské říše a s tím spojené zajímavé úvahy o příčinách “konce světa“ , prolomení Hadriánova valu, nájezdy Sasů na pobřeží. Jenže málo platné samotné zpracování pokulhává víc než hlavní hrdina. Postavy jsou na můj vkus moc “dušínovské“ , romantická zápletka ala červená knihovna: „Bůh ví, že se mi nikdy ani nesnilo o tom, že bych se zmocnil tvého těla. Teď jsem to však učinil a je to ta nejúžasnější věc, co se mi kdy přihodila...“
Samotné budování kolonie je popsáno až moc idealisticky, ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady... a příliš sluníčkový dojem nenapraví ani hlavní záporák, který je souborem snad všech klišé: zkažený bohatý homosexuální zhýralec - prostě ztělesněné zlo na zemi. A navíc žere malý děti...ach jo.

Štítky knihy

Artuš Artušovské legendy

Autorovy další knížky

Jack Whyte
skotská, 1940
2007  82%Chrámová hora
2013  75%William Wallace: Statečné srdce
2011  77%Nebeský kámen
2010  79%Zkáza Řádu
2009  86%Korouhev cti

Kniha Nebeský kámen je v

Právě čtených1x
Přečtených48x
Doporučených6x
Knihotéce47x
Chystám se číst18x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x