Pět temných osudů

Pět temných osudů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466583/bmid_pet-temnych-osudu-li1-466583.jpg 4 193 40

Temné koruny série

< 4. díl

Sestra se postaví sestře, mrtví nemrtvým. Velkolepé finále série Temné koruny. Po hrozivém střetu s královnou Katharine leží povstání v troskách. Julesina kletba se vymkne kontrole a je pouze na Arsinoe, aby našla lék. Mirabella totiž zmizela. Když se však objeví s nabídkou příměří, Katharine zatouží po její blízkosti. Mrtvé královny však varují: Opatrně, Mirabelle se nedá věřit. Tři sestry povstanou, aby bojovaly. Historie Fennbirnu vydá svá tajemství. A osud celého ostrova je tam, kde byl vždy – v rukou jeho královen.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Five ​Dark Fates , 2019


více info...

Přidat komentář

Tucaka
předevčírem 2 z 5

(SPOILER) Série, jejíž příběh se dal shrnout na 2 knihy. Působí to na mě tak, že úspěšný první díl chtěla autorka natáhnout tak, aby prodávala víc pokračování.
Konec absolutně nesmyslný. Kde je vysvětlení pro mlhu? Jestliže součástí mlhy byly mrtvé královny (včetně i těch dobrých), proč mrzačila nevinné vojáky?
Co rozloučení Billyho a Arsinoe po bitvě? Takže na bitvu čekat mohl ale hned jak zahodil měč musel utíkat za rodinou?
Kde je ta ''cena'' za nízkou magii o které autorka pořád píše? Jako kdyby se Arsinoe ke konci neřezala při každé příležitosti a nevyřešila naprosto jakýkoliv problém...
A co příběhová větev o Daphne? Dobře, vysvětlila nám, jak vznikla mlha... ale co nějaký souvislost s přítomností?
O chování Pietra Renalda a důvěře jeho ''věznitelů'' škoda psát.. a ten polibek? Achjo..
Spoustu omáčky, která vyplňovala prostory mezi napínavou částí ve finále nepropojila konec příběhu...
Tak krásný svět, se spoustou zajímavých postav a dějovou linkou zakončen a protahován za mě naprosto nesmyslně. Škoda.

jmn7053
10.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Celá série rozhodně stojí za přečtení, ačkoli jednotlivé díly se výrazně liší kvalitou.
Jak mnoho komentářů zmiňuje, poslední část příběhu trochu ztrácí atmosféru tajemného ostrova s odlišnými zvyky a rituály, a trochu se vleče. Ne, že by se špatně četla, to vůbec, akorát, když se na chvíli zastavíte a zamyslíte se nad dějem, tak zjistíte, že po přečtení 300 stránek se stále vlastně nic nestalo.
Sem tam někoho rozcupuje mlha, ale i ta se v tomto díle krotila, škoda. :)
Konečná bitva byla dobře napsaná, ačkoliv trochu bez chuti, i rozuzlení celého příběhu mohlo být více slané. ;)
Celkově byl tento díl jako plavání na hladině, kdybychom se ponořili, v hlubinách by se třeba moha najít Atlantida.
Naštěstí všechny postavy měly něco do sebe a po takhle dlouhé sérii prostě musíte vědět, jak to s nimi dopadne.

Katharinu jsem měla nejradši, a byla bych radši, kdyby skončila jako pořádný zloduch než jako zneužitá panenka s jinak dobrým srdcem. Ale každý máme své preference. :)


roso.mak
04.04.2023 3 z 5

Nic moc. Gradace děje žádná, napění nula bodů a spoustu zbytečných příběhových linií, které akorát sérii nafukují.

A všechno tak nějak vyšumí do ztracena. A tak pěkně to bylo rozjeté...

nonameperson04
15.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Trošku mě to zklamalo, ale jinak se příběh četl dobře.
Co se stalo s Mirebellou bylo fakt k naštvání. V jednu chvilku je naprosto v cajku a pak mrtvá. Musela jsem si to přečíst dvakrát, abych si byla jistá, že jsem nevynechala nějakej zápas nebo delší honičku. Autorka ji prostě nechala umřít jako slabošku, což mě fakt mrzelo.

MollyCornelia
16.11.2022 5 z 5

4,5*/5*
Za mě úžasné. Oproti ostatním dílům na mě zde zapůsobila emocionální stránka knihy - sérii jsem přeci jen měla rozečtenou přes rok a postavy jsem si za tu dobu zamilovala. Takže když na konci přišla citová bomba a začaly umírat mé oblíbené postavy, vhrkly mi slzy do očí.
Jinak oproti minulým dílům mi to přišlo stejně dechberoucí - čtivý styl psaní, úžasný svět a postavy a promyšlená zápletka. Romantika spíše na pozadí, což je za mě velké plus.
Bohužel tady na rozdíl od předchozích dílů nenastal ani jeden wow zvrat, ale jinak byl oonec vlastně zdravým vyústěním všeho dění.
Celou sérii mohu jen a jen doporučit. Určitě se k ní někdy vrátím a zůstává mou srdcovkou.

Kikina182
26.09.2022 5 z 5

Perfektní závěr perfektní série! Moc se mi líbí, jak příběh pokračoval v duchu předchozích dílů, přesně na ně navazoval, ale zároveň byl trochu jiný. Takový trochu temnější a věci, co se v něm odehrávali byly o dost závažnější, ale přesto bylo vidět, že je to logický výsledek toho, co se stalo v předchozích dílech. K tomu musím pochválit i krásný vývoj postav, z kterého jsem opravdu nadšená. Příběh i postavy zkrátka dosahují neskutečné hloubky a to z knihy dělá úžasný zážitek. Určitě knihu, a vlastně celou sérii, doporučuji.

kira2452009
15.09.2022 4 z 5

Tahle série patří k jedné z mých nejoblíbenější. Je tam spoustu děje, akce a hlavně skvělých postav. Bohužel tento díl je za mě asi nejslabší. Ze začátku se toho tam moc nedělo a bavila mě pak jen závěrečná bitva. Pro mě byla velkým tahounem série i romantika, která mi tu opravdu hodně chybí. Bohužel pro mě se v této knize objevuje spoustu postav, které moc nemusím a byla bych radši kdyby tam nebyli. To už je ale jen moje preference a u každého to může být jinak. Spoustu vztahů se rozpadlo, spoustu postav zemřelo a z toho mi bylo doopravdy smutno. I přesto, že tento díl není nejlepší kniha co jsem četla a dávám mu ne tak vysoké hodnocení, tu sérii miluju a navždy doporučuju. Bylo to pro mě jako se vracet domů, do knihy, kde jsou postavy skoro moje rodina.

andrejci
13.08.2022 5 z 5

Tak poslední díl je za mnou a já jsem z celé série taková rozpačitá. Z prvních dvou dílu jsem byla nadšená. Třetí díl mě celkem zklamal a tady toto je někde mezi.
Ze začátku jsem byla celkem ztracená, protože už to byla nějaká doba co jsem četla třetí díl. Pamatoval jsem si jen to hlavní. U zbytku jsem celkem pátrala co se stalo.
Dějově to, ale bylo mnohem lepší než trojka. Bylo to akční a moc se líbil vývoj královen. Jen mě mrzí, že jsem přišla o jednu ze svých oblíbených. Konec se mi, ale moc líbil. Posledních 200 stránek jsem doslova zhltla. Konečná bitva za mě byla moc povedená.
Co mě překvpilo bylo to, že jsem si oblíbila Kathrinu. Mirabel a Arisone jsem si oblíbila ještě víc. Ale Kathrinu jsem moc nemusela. Jules u mě naopak trošku kesla.
Konec mě trošku překvapil, ale jinak se to dalo čekat. I tak mě překvapilo, kdo všechno umřel a kdo všechno přežil.
Autorce se každopádně povedlo napsat moc pěknou sérii.
Hodnotila bych to tak 4,5*. Rozhodně to nebylo tak špatné jak 3. díl, ale na 1. a 2. to podle mě nemá.
K celé sérii, ale byly vytvořeny nádherné obálky. Ty se mi vždy líbily a skvěle ke knížce i ději sedly. Z toho důvodu se přikláním k 5*
Celou sérii jinak hodnotím kladně. Byla originální což se moc nestává v dnešní době.

Kaila146
24.07.2022 5 z 5

dokonalý.

knihomolkaMist
28.05.2022 3 z 5

Celkem slabé zakončení nadupané série. I tak jsem si ale celou sérii užila!

lenka0383
16.05.2022 5 z 5

Čtivé, napínavé. Na téhle sérii se mi líbí, že žádný díl není výplňkový, všechny mají své místo a čtou se jedna radost. Závěr nebyl moc překvapivý, bylo celkem jasné, že to tak dopadne, a moc nechápu, proč to vlastně tak dlouho trvalo, než k tomu došlo :-D Co mi nejvíc vadilo, tak že byl ten konec takový useknutý. Takový plochý, neemotivní, jako by se vlastně nic moc nestalo. U většiny knih, a u sérií obzvlášť, se mi po dočtení po postavách stýská a ještě dlouho si je v sobě tak nějak hýčkám a nosím v srdci, ale tady, ač mi byla děvčata všechna velmi sympatická a ani jedné jsem nepřála špatný konec, přišlo mi, že to celé ke konci tak nějak vyvanulo. Pořád je to ale jedna z nejlepších sérií a propracovanost všech čtyř královen mě celou dobu fascinovala a za tu před autorkou smekám.

annes
12.02.2022 3 z 5

Četla jsem trochu s odstupem a taky tomu nepřidalo rozkouskované čtení při uspávání dítka, takže závěr téhle série mě moc nenadchl a ani moc nepřekvapil. Stále ale platí, že Fenbirn se svými obyvateli se mi líbí. Rozhodně nominuji na příjemné fantasy se zajímavými prvky (různorodost mocí a nástupnická pravidla a samozřejmě mlha:-)

Pert
29.01.2022 4 z 5

Dobré. Jen jsem si trochu nevzpomnela na všechny postavy a mrzelo mě jak to dopadlo s Mirabellou.

dominika2585
15.12.2021 5 z 5

Ze začátku jsem měla trochu problém si vzpomenout jak to přesně končilo v minulém díle a kdo je kdo z vedlejších postav, protože už je to nějakou dobu co jsem četla třetí díl. Netrvalo to ale dlouho a za chvíli se mi vše vybavilo. Ve třetím díle mě nejvíce bavily kapitoly s Jules. V tomto díle mě naopak nejvíce bavila Mirabella a její pátrání po tom, co se stalo její sestřičce. Celá série je super a moc jsem si ji užila.

Petkona
06.12.2021 4 z 5

Na tenhle díl jsem se moc těšila a bylo to příjemné pokračování série, ale asi mi to přišlo jako nejslabší díl, i když konec se mi moc líbil bylo to skvělé zakončení série a jsem ráda, že to tak dopadlo. Takže jestli váháte, zda si přečíst tuhle sérii tak určitě ano, jen od toho neočekávejte nic převratného, jen milou a příjemnou fantasy.

Alíček83
12.11.2021 5 z 5

Jako za mě to byla pecka. Strašně moc se mi to líbilo. Kniha byla čtivá, napínavá, mělo to děj, spád. Já to hltala. A ten závěr, jako to bych nečekala. Hlavně jak skončí moje favoritka, to mě totálně dostalo. To jsem teda nečekala a bylo mě to líto i úplné finále bylo nečekané. Ale tím se mě to líbilo, že to skončilo úplně jinak než bych předpokládala. Takže za mě pecka, super, palec nahoře.

vandalindakova
05.11.2021 5 z 5

Vůbec nejsem zklamaná, a i poslední díl si za mě držel stejnou laťku jako ten předchozí. Ukončení série to bylo skvělé.
Hned od začátku mě to zase vtáhlo do děje, bavilo mě to, a příběhově to prostě jelo! Žádná nuda, žádné prostoje, krásně všechno navazovalo, a nebylo to ani překombinované. Nutilo mě to číst pořád dál a dál, ale to že má autorka takový styl psaní, to už jsme věděli.
Na začátku jsem byla lehce zmatená, protože to už je nějaká chvíle, kdy jsem četla předchozí díl, ale zorientovala jsem se poměrně rychle.
Trochu mě mrzí, že už se nepotkáme s žádným mindfuckem na konci, protože tohle už je prostě konec no. A že je Blake psát umí. Celkově se mi líbil směr, kam to všechno postupovalo, a za co dávám hodně velké plus je to, že postavám to prostě nevycházelo na první dobrou. Žádné zázraky se nekonaly, hezky všechno si to musely vydřít. A i smutné momenty se tu objevily. Nad jedním mi slzička ukápla.
Co mi malinko mrzelo, bylo to úplné zakončení. Já už na tom trůnu ve výsledku viděla někoho jiného no. :D Ale co se dá dělat, to už jsou čistě moje preference.
Celou sérii hodnotím velmi pozitivně. Až na ten první díl, který byl za mě dost nic moc, to nakonec ten zbytek vytáhl úplně na jiný level.

Malinali
24.10.2021 5 z 5

4 knihy, 4 královny... Závěr série se mi líbil a tenhle díl mi přišel asi nejvíc bojovný a ty popisky na bojišti docela mazec pro mně.. Každopádně pro mně Jules a Mirabella zůstanou navždy oblíbené...

vaskajiras
15.09.2021 2 z 5

(SPOILER) Pět temných důvodů, proč jsem si přála, aby se Arsinoe dala dohromady s Pietyrem:
1. Protože tenhle pohledný travič byl mnohem zajímavější postava než pevniňánek Billy
2. Protože na těch pár stránkách, kdy se střetli tváří v tvář, mezi nimi fungovala mnohem lepší chemie než mezi Arsinoe a Billym za celou sérii
3. Protože by se vykašlali na jakousi samozvanou polydonickou královnu a pořádně by jí to spolu natřeli
4. Protože by se v návaznosti na bod č. 3 Arsinoe jako jediná přeživší z trojčat stala právoplatnou vládkyní a aspoň něco by v tomhle příběhu dávalo smysl
5. Protože věta: "Mrzí mě, že jsem tě políbila." a následná odpověď: "Ani z poloviny tolik jako mě." je příliš dobrá na to, aby jen tak vyšuměla do vzduchu.

DarkNatureHope
06.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Dnes před půlnocí dočteno.
5***** je na místě. Občas zbytečně natahované části v knize, ale závěr..? Za mě skvělý. Byla bych raději, kdyby přežili všechny tři sestry, ale aspoň mě potěšilo to, že Katharina se ukázala, bez mrtvých královen, jako opět ta, co byla dříve. Ne ta zlá a vražedná.