Tažení Alexandra Velikého

Tažení Alexandra Velikého https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143874/bmid_tazeni-alexandra-velikeho-475-143874.jpg 4 35 9

Mezi díly řeka Arriánose má nejvýznamnější místo Tažení Alexandra Velikého. Vybral si pro ně časový úsek, který správně chápal jako klíčový pro dějiny Řecka. Rozhodl se vylíčit tažení Alexandra Makedonského proti perské říši, její zničení a dlouholeté boje makedonské armády v krajinách, o kterých byly do Alexandrovy doby v Řecku známy jen legendy. Toto „tažení" začalo roku 334 př. n. l. a skončilo Alexandrovou smrtí roku 323 př. n. l. Během těchto několika let se sféra mocenského a kulturního vlivu Řecka rozšířila snad desetkrát. Dobrodružství začalo jako hazardérský souboj malé a chudé Makedonie a z donucení ji následujících ostatních řeckých státečků, s největší říší tehdy známého světa. Dvacetiletý Alexandr Makedonský dokončil přípravy, které zahájil v roce 338 př. n. l už jeho otec Filippos, a vytáhl proti Persii s vojskem o třiceti pěti tisících vojáků. Perská říše se zhroutila během pěti let.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Flavii Arriani Anabasis Alexandti


více info...

BUBO26
BUBO26
15.05.2020 5 z 5

Prečítal som o Alexandrovi veľa, ale toto je asi to najlepšie. Strhujúcim spôsobom opísal nielen Alexandrove bitky a víťazstvá, ale čo to aj z osobného života a povahe Alexandra. Sám vraví, že Alexandrovi často nadŕžal, ale občas ho aj tvrdo kritizoval. Sám sa samozrejme ťaženia nezúčastnil, ale čerpal od autorov, ktorý na ňom boli prítomní. Tím, že čerpal z viacerých zdrojov, bol schopný si skutočnosti overovať, alebo aspoň porovnávať. Najväčšou výtkou Arrianosovi ale zostáva jeho obrovské preháňanie počtov - bitky pri Gaugaméle sa určite nezúčastnilo milión Peržanov. Sto tisíc? Určite mohlo. Viac? Pravdepodobné. Ale milión ani zďaleka. Aj na iných miestach uvádza desiatky tisíc obetí na strane nepriateľa a len jednotky či desiatky obetí na strane Macedóncov a spojencov. To je nepravdepodobné.
Kniha sa číta dobre a myslím, že je vhodná aj pre ľudí neznalých Alexandra. Zobrazuje jeho osobu z mnohých uhlov, ako vojaka, milovníka pitiek a jedla, neuveriteľne schopného veliteľa, ako kráľa, ktorý sa aj k najnižším choval čestne, ale ktorý neváhal trestať neprávosti. Ukazuje Alexandra ako najväčšieho človeka svojej doby, ale zároveň ukazuje pomalý rozklad jeho osobnosti a morálky. Ak prižmúrite oči nad niektorými nedostatkami, tak táto kniha je majstrovské dielo.

Igor1311
Igor1311
16.03.2019 5 z 5

perfektne zvládnuté a do detailov opísané ťaženie Alexandra Veľkého. Venuje sa iba obdobiu Alexandrových ťažení, od bitky pri Graniku až po indické ťaženie a jeho smrť. Arrianos žil pred takmer 2000 rokmi, ale spôsob, akým opísal Alexandra, je dychberúci a nemuseli by sa zaň hanbiť ani moderní autori zaoberajúci sa osobou Alexandra. Vyobrazil zo zo všetkých uhlov, ako neľútostného dobyvateľa ale aj ako človeka s veľkým srdcom, ktorý dokázal odpustiť nepriateľom, ako milovníka a ničiteľa, ako najväčšieho človeka svojej doby.


M.Merulla
M.Merulla
21.05.2018 5 z 5

To nejlepší, co kdy bylo a bude o Alexandru Velikém napsáno.

Sudeda
Sudeda
26.12.2017 4 z 5

Kniha, která se čte náročně s ohledem na chybějící časové určení. Jde o neustálé přechody z bitvy na bitvu, autor se méně věnuje osobnímu životu a dalším okolnostem jednotlivých postav, Alexandrovy družiny, protože je to také spis o ,,tažení,, ne jakou má kdo historii. Podle mého názoru jde o nejvíce věrohodný spis, jelikož autor používá dva zdroje, jak Ptolemaiova, tak Aristobúla a dokáže dát nestranný názor, ikdyž v nějakých kapitolách přece jen jde vycítit, že Arriános je Alexandrovým fanouškem.

martin č.
martin č.
22.04.2016 5 z 5

V rámci antických autorů je to docela čtivé dílo, a byť psáno po staletích od popisovaných dějů i dost objektivní. S dneškem to samosebou nelze srovnávat - kdo to chce číst, měl by mít už nějaké znalosti o Alexandrovi z dnešní literatury či minimálně ze Stonova nedávného filmu. Pakliže jste těmito základními fakty vybaveni (a neztratíte se tudíž aspoň z základních místech a postavách), pak vás snad může Arriánovo dílo mile překvapit a obohatit. Já to tak měl.

Textařka
Textařka
19.02.2014 4 z 5

Příběh o Alexandrovi, který vás ale nedonutí plakat. I přesto, že by si někdo tak výjimečný několik slz zasloužil i po tolika letech, co už nechodí po této zemi.
A teď trochu konkrétně. Kniha je napsaná velice věcně, což se určitě pro studium Alexandrova života hodí. Co mi ale často hodně chybělo, bylo bližší časové zařazení. Nejsem odborník, ale když se podkováváte pod hradbami při obléhání, asi to trvá déle než pár hodin. Tady je popsáno, že prostě tuto techniku použili, a jako by se tak stalo hned. Taky pokud budete číst, zjistěte si převody jednotek. Ať víte, když je řeka široká čtyřicet stádií, kolik to je.
Co se týče níže zmíněné výtky ohledně toho, že by obdivovatel neměl psát o svém idolu, myslím si, že Arriános se snažil vesměs držet podstaty a některé Alexandrovy činy dokonce výslovně neschvaloval. U těch, které naopak přijímal i přes obecnou kritiku, mi zase přišlo, že tam byl dobře vystižen dvojí pohled na věc. Rozhodně mi to přišlo dobře uvedené do souvislostí, takže to bych určitě Arriánovi nevyčítala.

JiříŠkorpík
JiříŠkorpík
27.08.2013

I když to pro mě byl člověk toužící po moci, slávě, dobývat, bylo mi ho na konci knihy líto, že si nesplnil sen, až tak cílevědomého ho představila tato kniha. Pro jiné vítěz, největší vojevůdce, pro sebe jen člověk na půli cesty.

eraserhead
eraserhead
11.06.2013 3 z 5

Inu, největší fanoušci číslo jedna, by asi neměli psát knihy o svých idolech. Navíc je to skoro pořád to samé, přesun, boj, výhra, vůdcova genialita. Nakonec jsem to přestal brát jako nějaký historický životopis a četl to jen jako příběh jedné postavy (ono to vlastně nic jiného ani není). Kupodivu jsem pak začal objevovat i zajímavé okamžiky. Alexandr byl v podstatě takový řecký Hitler v kapesním vydání. Možná, díky obdivu autora, občas trošku humánnější (ale věřte největšímu fanouškovi číslo jedna, když mluví o svém idolu). Autor se to sice snažil tu a tam napravit obecnou kritikou, ale nakonec to stejně všechno zkazil úplně posledním odstavcem (30 část VII knihy). Ale jo, nakonec to nebylo zase až tak špatné.

Pest
Pest
29.12.2011

K Arrianovu dílu jen tolik: Jmenovaní autoři z jejichž spisů Arrianos vycházel - mimo Megasthena a Eratosthena, autorů 3. stol. př. n. l. - byli přímými účastníky tažení a tudíž vycházel z předpokladu nejpřesnější autentičnosti. Přesto si byl vědom, že i přítomnost nemusí znamenat zcela pravdivý popis, nevyjímaje, nadsazenost, zveličenost a zkreslenost v rámci vytvoření kultu. Pokud se chtěl Arrianos co možná nejvíce přibližit faktům, jinou možnost v dostupných informacích po tak dlouhé době ani neměl.

Štítky knihy

starověk antická literatura válečná tažení Alexandr Veliký řečtí historikové

Autorovy další knížky

Flavios Arrianos
řecká, 95 - 175
2010  88%Tažení Alexandra Velikého
1926  0%O lovu v době antické

Kniha Tažení Alexandra Velikého je v

Právě čtených3x
Přečtených46x
Doporučených9x
Knihotéce84x
Chystám se číst20x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x