Tanečnice

Tanečnice https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456200/bmid_tanecnice-z-donbasu-12K-456200.jpg 4 48 19

Tara je talentovaná ukrajinská tanečnice, která má před sebou zářivou kariéru. Nechybí jí zápal pro věc ani vytrvalost. Poté co se z Doněcka stane válečná zóna, musí uprchnout do České republiky a živit se tam za nelidských podmínek v bezútěšném prostředí jako dělnice. Jejím vysvobozením z tohoto pekla a cestou za splněním snu – tancem – se může stát malý leták nabízející v nedalekém baru místo barmanky a tanečnice. Zde se Tara seznámí s bývalou skvělou tanečnicí Marií, dříve vítězkou mnoha světových soutěží, dnes majitelkou taneční školy, která v ní obrovský talent rozpozná. A v Marii, bývalé šampionce s nelehkým osudem, se zároveň probudí dávno zapomenuté ambice vstoupit zase na světovou taneční scénu – i když teď pouze v roli trenérky. Jenže cesta ke slávě, případně i lásce a štěstí, je trnitá a dlouhá, protože Taře pod nohy stále hází klacky její minulost, objevující se vždycky v těch nejméně vhodných okamžicích. Co se vlastně před lety v Doněcku stalo? A jaké další jizvy na duši Tara skrývá?... celý text

Přidat komentář

vendy246
22.03.2023 3 z 5

Přečetla jsem na jeden zátah i přes to, že kniha není úplně dobře napsaná. Často divné dialogy, stylizace, moc emocí a zbytečně mnoho vět. Celou dobu to na mě působilo, jakobych četla špatný překlad. Tara a Martin se "nespojili", jen se o sebe "třeli". Jako fakt?:)

Kniha popisuje jednu hrůzu na druhou a čtenář je otřesen. Pro představu o vztazích mezi Ukrajinci a Rusy, o situaci na Ukrajině a uvědomění si, co mohou mít Ukrajinci za sebou a jaký život je často čeká u nás, stojí kniha za přečtení. Autorovi držím palce, aby trochu ubral, vyladil to a dozrál. Pět hvězd za námět, který je velice aktuální, bohužel.

Mona7741
23.12.2022 3 z 5

Bohužel musím říct, že mě kniha tolik nezaujala. Je pravda, že jsem se i chvílemi docela začetla, Taru jsem si poměrně zamilovala, ale ten Wau efekt se úplně nedostavil. Čekala bych více toho podsvětí, než podrobných informací ohledně tance. Kniha mě za srdce nechytila.


Danago
08.08.2022 5 z 5

Jsem moc ráda, že se zvyšujícím se počtem čtenářů knížce stoupá hodnocení. V současnosti velmi aktuální kniha, i když je zde popsána trochu jiná válka na Ukrajině, přesto ne až tak jiná než dnes. Kniha je nyní aktuálnější něž, když byla vydána. Při četbě si člověk mnohé uvědomí , některé pasáže se mnou otřásly, jiné překvapily mile, ale i nemile. Je to hodně dobré čtení, velice dobře napsané. Jsou tu dojemná místa, smutná i romantická . Podle mě dobře vyvážená kniha.

Autor mě překvapil , pokud takto píše určitě si ráda přečtu něco dalšího.

Obálka se bohužel nepovedla a knize spíše ubližuje, příběh rozhodně nevystihuje. Stejně tak podtitul, je úplně mimo!

rajen
02.08.2022 5 z 5

Velké překvapení! Kniha tolik aktuální v dnešní době a to přitom byla i v době svého vydání. Příběh Ukrajinky, která utekla před válkou inspirovaná skutečným příběhem. Autor nahlédl do spousty oblastí (pocity a život emigrantů, prostředí profi tance, válečné události na Ukrajině, vztahová linka). Kniha se mi četla moc dobře a moc se mi líbila, i když je to takový mix skoro červené knihovny a silnějších událostí. Za mě určitě doporučuji.

Kenan
27.07.2022 4 z 5

Přikláním se k názoru, že obálka vůbec nevystihuje obsah knihy, spíš knihu poškozuje. Tara je Ukrajinka, která k nám uprchla před válkou v Doněcku. Je to nadaná tanečnice, kterou trénovaly uznávané trenérky v Rusku, na Ukrajině a nakonec i v Česku. Pracuje nejdřív v továrně, jako součást ukrajinské komunity a její život je spíš hrozný. Nakonec se shodou náhod setkává s lidmi, se kterými přichází znovu její milovaný tanec. Trpí ale traumatickými zážitky z války a děj je přerušován těmito jejími krutými vzpomínkami, které mně moc zajímaly. Najdeme zde i lehkou romantickou linku, které jsem ale příliš nevěřila. Mohla bych se o knize rozepisovat víc, ale radši si ji přečtěte :). Za mně byla, i když to nebylo lehké čtení, milým překvapením.

boeink
16.06.2022 3 z 5

Docela náročné čtení na aktuální téma o talentované Taře, která se tancem pokouší vyrovnat se vzpomínkami na válkou souženou rodnou Ukrajinu.
Myslím, že autorka obálky knihu vůbec nečetla, protože ta kresba je úplně mimo, stejně jako podtitul.
Mě se kniha docela líbila, více ta taneční linka, nicméně flashbacky vysvětlující Tařiny válečné šrámy jsou taky zajímavé a nutné pro úplnost příběhu.

uzivatel1190
25.04.2022 5 z 5

Na knížku jsem se dle recenzí moc těšila a musím říct, že jsem nebyla rozhodně zklamaná, kniha se četla velmi dobře, téma je velmi aktuální, chvílemi až při čtení mrazí, chvílemi jsem si říkala, že čtu červenou knihovnu, ale byla jsem opravdu nadšená. Jedna z knížek, kterou chci vlastnit.

hanka0630
01.01.2022 5 z 5

Pro mě velké překvapení. Čekala jsem podle anotace průměrné čtení, ale byla to paráda. Doporučuji!

Rind
02.12.2021 4 z 5

Z anotace mě vůbec nenapadlo, že by se mohlo jednat o červenou knihovnu. A o tu se (minimálně v druhé části knihy) jednalo.
Na tu já si moc nepotrpím a jak se všichni soudržně podporovali co pro sebe někteří jedinci dělali, mi přijde nevěrohodné, až divné. Asi rozumím tomu, jak to autor myslel, ale na mě to bylo příliš.
Moc mě bavily vzpomínky z Ukrajiny. Je fakt, že i když člověk aspoň tuší, co se tam děje, najedou to vnímá jinak - za to dávám * navíc.
Obálku raději nehodnotím, protože bych musela * zase strhnout. Navozuje zcela jiný dojem, než knížka samotná. A od baletu do podsvětí - to je co prosím???
Každopádně jsem moc ráda, že jsem na tohoto autora narazila.

Katka2382
17.10.2021 5 z 5

Pěkná a velice čtivá kniha.
Libí se mi že se spisovatel inspiroval skutečnými lidmi.
Jen ta obálka mi k tomu moc nesedí.

Zzofinka
27.08.2021 2 z 5

Nedokázala jsem to dočíst,skončila jsem před polovinou,strašně mě to nebavilo,a to hlavně ta současná část.Flashbacky se mi líbily víc, skoro jako by je psal jiný autor...

attila1
12.08.2021 4 z 5

Příběh ukrajinské dívky v Čechách.

martina1797
20.06.2021 5 z 5

Tak tohle bylo velké překvapení. V poslední době mám štěstí na skvělé knížky od českých autorů. Byla tam romantika i krutost války. Je to trošku náročnější kniha k zamyšlení, ale rozhodně doporučuji přečíst. Stojí za to.

intelektuálka
13.05.2021 4 z 5

Na základě vyprávění ukrajinské dělnice a tanečnice sepsal mladý autor tento příběh ....

" Ačkoliv jsem původně chtěl příběh bez jakékoliv politiky, vyprávění lidí mě nakonec přesvědčilo o opaku ...."

A tak se seznamujeme s nelehkým životem Tamary Achmet, která utíká i se sestrou z Ukrajiny, aby unikla válce a bombardování ....

Ovšem ani zde nenachází pochopení, než se setká s bývalou tanečnicí Marií, která rozpozná její talent...jenže na Doněck nelze jen tak zapomenout ....

Mně kniha poskytla informace o událostech , které jsem neznala ....

Jituš1968
01.05.2021 5 z 5

takové... "krutě něžné" vyprávění. Chodíme kolem těch Ukrajinců a dalších, kteří uprchli za štěstím, za životem a bereme je jako nepodstatné stroje z fabrik, co dělají práci nad kterou ohrnujeme nos. A přitom nevíme, jakou hrůzu si mohli zažít.
Popis vzpomínek z donbaského bojiště byl až nepříjemný, ale nemůžeme zavírat oči před tím, co se tam děje.
Mě se kniha líbila a mix námětů mi nevadil, protože život nemá jen jeden námět, že...
"Doba pro tanečnice skončila, teď je doba pro vojáky. A tobě se to líbit nebude."

DámaMáma
07.03.2021 5 z 5

Náročná kniha, která klame nejen obálkou, ale každou další kapitolou. Chvilku si čtenář myslí, že ví, ale všechno je nakonec jinak.
Místy strhující, zajímavé, poučné a inspirativní pro zastavení se a alespoň malé zapřemýšlení o životě.

Dela111
20.02.2021 2 z 5

Uff... to je hodně velký mix námětů...

Můj největší problém s touto knihou spočívá v tom, že je psána jako čtení pro ženy, je to celé příliš sladké. Nečekala jsem to, protože není do takového žánru zařazena a psal ji muž. Hlavní postavy Tara a Martin působí jako zamilovaní puberťáci, jejich chování je naivní až trapné. Bohužel i chování dalších postav v různých situacích na mě působilo často nevěrohodně, někdy vyloženě hloupě.

Mix námětů v této knize je skutečně zvláštní. Ten nejméně závažný námět, kterým je tanec, je nosný a zajímavě jsou z něj zachycené jen intriky v zákulisí prestižních soutěží.
Dalším mínusem knihy je pro mne to, že náměty, které jsou mnohem silnější a závažné, jsou bohužel zpracovány jen povrchně a přitom právě ty by si zasloužily mnohem víc. Je jich ovšem na jednu knihu skutečně moc - válka na Ukrajině, posttraumatická stresová porucha, problémy Ukrajinců u nás v zaměstnání, nelegální pobyt, jejich pocity méněcennosti, boje mezi sebou navzájem, problematika politického azylu... No možná jsem ještě něco vynechala. Z toho všeho je trochu lépe zachycena jen linka z minulosti z války.

V tomto neuvěřitelném mixu námětů se ani do hloubky jít asi nedá, mnoho skutečně závažných a důležitých situací je tak napsáno zjednodušeně. Knihu tedy tvoří tanec, sladká romantika, nějaké rvačky, silná slova, vyhrožování, boje a pomsty mezi Ukrajinci u nás, hromada patosu a naivity a trochu lepší, ale také nedostatečná, linka z války.

Chápu na co všechno chtěl autor upozornit a navíc o tom hezky mluví v doslovu, ale celý příběh i se všemi silnými a závažnými náměty je zpracovaný spíše jako moderní pohádka o Popelce, což je škoda.
Jde samozřejmě jen o můj subjektivní názor umocněný tím, že vyloženě naivní romantickou literaturu nevyhledávám. Příběh si ale určitě své čtenáře, tady spíše čtenářky, najde, což je už vidět :-). Můj pohled na knihu může být klidně ojedinělý ;-).

aralka
09.01.2021 5 z 5

Maximální spokojenost!! Bylo to těžké téma, hlavně líčení válečné situace v ukrajinské části Donbasu mezi Ukrajinskou armádou a dobrovolnickými ozbrojenými silami na jedné straně a proruskými separatisty podporovanými Ruskou federací na straně druhé,zrůdnosti a zvěrstva, co se tam děly obyčejným lidem... tak mladý spisovatel a zhostil se toho na výbornou! Líbily se mi pasáže, které s touto krutou linkou minulosti silně kontrastují, kdy hlavní postava Tara Achmetova jako nadšená vynikající tanečnice konečně může ukázat, co v ní je a dostane šanci, tanec jí pomáhá vyrovnat se s traumatickými zážitky z minulosti, takto namíchaný dějový koktejl je prostě neodolatelný, autor dokáže držet čtenářovu pozornost a střídat napětí s uvolněním .... :-) také pro mě byly zajímavé popisy různých nekalých praktik na mezinárodních tanečních soutěžích a nahlédnutí do ukrajinské komunity zde v Čechách.... celkově jde o výborně zpracovaný příběh, navíc velmi uvěřitelný, reálný!

LenkaV.1
02.12.2020 5 z 5

Výborná knížka, která chytne a nepustí. Budete chtít vědět víc a víc. Víc o současném životě ukrajinské komunity v Česku, víc o minulosti jedné dívky, víc o válce v Doněcku, víc o cestě za snem... prostě víc a víc, až najednou budete na konci knížky. Za mě doporučuji.