Křížová cesta

Křížová cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491173/bmid_krizova-cesta-iXD-491173.png 5 7 3

Cesta českého řidiče kamionu a dívky z Polska napříč střední Evropou uprostřed pandemie covidu. Příběh dvou lidí, kteří se snaží najít tu správnou cestu životem. Josef projíždí během covidové pandemie tzv. Křížovou cestu – nejtěžší cestu pro řidiče kamionů napříč Polskem. Nafta se mu dávno vpila až pod kůži, ve svém osamoceném životě nezná pomalu nic jiného než asfalt a beton. A pak se mu jako zjevení před kamionem objeví kašubská dívka z Gdaňsku. Její svět byly dosud kostely, katolická víra a opatrovnická matka. Do kamionu nastoupí s dítětem pod srdcem, které nechce. Jenže v Polsku je potrat zapovězený. Společnou konverzací v kabině čelí jeden druhému i svým temným tajemstvím. Benzinky, parkoviště a přístavy jim ukazují všudypřítomnou samotu, předsudky i strach z nové nemoci. A ani jeden neví, zda je na konci jejich cesty čeká spása, nebo zatracení.... celý text

Přidat komentář

Iki1
29.03.2023 4 z 5

Vcelku zdařilý český On The Road českého kamioňáka. Autorovi se podařilo vystihnout psychické rozpoložení rozvedeného chlapa, který zažil mnohá zklamání i vlastní pochybení. Dobře je tu vystižena i polská Kašubka, která je v jiném stavu a snaží se plodu zbavit, což je ovšem v Polsku nemožné. Do toho reflexe vnějšího světa v několika státech, vzájemné vztahy kamioňáků, jakýsi fiktivní dialog obou hlavních postav prostřednictvím výňatků z deníku polské hrdinky i jejich kontrast díky životním zkušenostem. To vše přidává na čtivosti knihy. V některých momentech ale dějově výrazně zpomaluje, což v mém případě trochu nudilo. V každém případě ale stojí za to seznámit se prostřednictvím této knihy s každodenním chlebem moderního soumara, který nás zásobuje vším možným, potřebným i zbytným.

postoran-CZ
15.11.2022 5 z 5

Představte si, že si to tak uháníte Evropou v kamionu, za vámi se ženou vaše temné stíny minulosti a pak ... Pak se objeví ona. Z ničeho nic. Je tam. Vaše naděje. Váš znovunalezený smysl života?
Nebo jinak - váš svět je rozprostřen mezi "svatou trojici": víru - kostel - rodinu. Nic víc není.Nic jiného není důležité. A svět je jen černý a bílý. Ale pak se něco stane a vy najednou uháníte Evropou v kamionu a zjišťujete, že svět má mnoho odstínů černé a bílé a dost pološerých míst. A hledáte naději. A najdete ji na nejméně očekávaném místě.

... I went down, down, down
And the flames went higher
And it burns, burns, burns ...


LenkaV.1
09.11.2022 5 z 5

Cesta kamioňáka Josefa a "tak trochu jiné" dívky z jiné země, jiného etnika. Každý má svá tajemství a svou cestu. Jednoho dne se ale jejich cesty a tím i tajemství protnou.
Velmi čtivě napsaná knížka, která nepatří k těm úplně oddychovým. Dotýká se totiž těžkých témat, osamění, stigmatizace, potratové politiky...
Jak plynou ujeté kilometry, rozhovory v kabině kamionu i mimo ni, plyne i kniha. Těžko se odkládá.
Přiměje k zamyšlení. Přinejmenším nad tím, jak moc náhodná setkání mohou ovlivnit, změnit či převrátit naruby život.
Stojí určitě za přečtení!

Štítky knihy

Polsko útěk víra tajemství rodinné vztahy těhotenství potrat cesta, roadtrip koronavirus, covid-19

Autorovy další knížky

Michal Šefara
česká, 1991
2017  65%Podsvětí
2020  84%Tanečnice
2012  90%Banda lvů
2022  94%Křížová cesta
2014  80%Nezlomná galéra

Kniha Křížová cesta je v

Přečtených7x
Doporučených3x
Knihotéce3x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x