Banda lvů

Banda lvů https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136103/bmid_banda-lvu-KvK-136103.jpg 5 10 3

Dva pohledy na válku, dva rozdílní muži. Jeden je ve válce z donucení, má odpor vůči zabíjení, dennodenně posílá svoje muže na smrt. Přesto se snaží uchovat si zbytek lidskosti a vydržet. Druhý šel do války dobrovolně, s cílem udělat něco prospěšného, něco pro vlast. Přes rozdílnost obou mužů se z nich stanou přátelé.

Přidat komentář

LenkaV.1
14.01.2019 5 z 5

Dobře se mi četla, zajímavé postavy, děj, strhující styl. Přesně ta knížka, která se mi nechtěla odložit před dočtením.

postoran-CZ
11.04.2018 5 z 5

Román který ve své surovosti popisuje dramata dvou mužů ve francouzských zákopech. Autor se v rámci vyprávěného příběhu retrospektivně vrací zpět, aby rozepsal předválečné osudy obou hlavních hrdinů (ale i vedlejsších postav).
Ač je příběh smyšlený, není pochyb o tom, že se klidně takto mohl odehrát. Osudy Čs. vojáků za Velké války byly různé a autor je dokázal provázat do poutavého a čtivého příběhu.


cori
17.09.2017 4 z 5

Román přináší osudy československých legionářů bojujících v roce 1918 ve Francii, jejichž odznakem byl červený šátek s vyšitým lvem. Hlavními hrdiny jsou František Vazal, otec tří dětí z Břeclavi, který byl v roce 1914 násilně odveden do R-U armády a později se stal příslušníkem čs. roty Nazdar, a devatenáctiletý Radim Truksa, americký student, syn českých emigrantů, který se jako dobrovolník vydal bojovat za oceán za zem, kterou na vlastní oči nikdy neviděl. Autor čtenáře provází výcvikem, bojovými akcemi, nudou a stereotypem v zákopech a v retrospektivách mu přibližuje motivace jednotlivých osob a jejich vztah k rodině a vlasti.
Román není tak syrový a bezútěšný jako knihy Dalibora Váchy. Doporučuji všem zájemcům o historii čs. legií.