Tajemný rytíř

Tajemný rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385253/bmid_tajemny-rytir-JV5-385253.jpeg 4 99 19

Westeros je ledově klidný. Král Aerys I. sedí na železném trůnu. Epidemie moru již pominula. Ve vzduchu jsou stále cítit dozvuky šestnáct let starého, neúspěšného povstání. V těchto neklidných dobách se ušlechtilý rytíř Ser Duncan Tall – Dunk vydává na cestu Sedmi královstvími, aby vykonal rytířské skutky. Jeho původ však musí zůstat za každou cenu utajen. Míří na sever na Zimohrad, kde je pozván na neobyčejně lukrativní turnaj. Vítěz získá cennou trofej – dračí vejce. Přestože je Dunk výtečný bojovník, spokojil by se jen s teplým jídlem a sklenkou vína. Jeho boj však předem vyhraný nebude. Do cesty mu vstoupí záhadný rytíř, který může představovat nejen velké nebezpečí, ale též nová spiknutí…... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Omega
Originální název:

The Mystery Knight: A Graphic , 2017


více info...

Přidat komentář

Hor89
11.03.2023 4 z 5

Komiksová verze (prozatím) poslední povídky Dunka a Egga. Kresba Mika S. Millera se mi líbí víc než kresba "konkurenční" komiksové Hry o trůny. Příběh je ze všech tří povídek nejlepší a nejzajímavější. Ale bohužel se změnou nakladatele došlo i ke změně překladatele - něco je přeloženo jinak než v předchozích dílech a překlad je celkově o stupeň horší.

fvalek
06.11.2022 4 z 5

Tak dobře... U prvního dílu mi vadil menší rozsah a dost omezená zápletka z hlediska času a prostoru. U druhého dílu mi vadila banálnost zápletky, v podstatě se nestalo nic důležitého pro život a universum. Jasně, ne vždy se musí něco důležitého stát, ale nerad mám po dočtení pocit, že to byla úplně zbytečná kniha. No a tady konečně můžu říct, že se děly opravdu velké věci. Sice se zase jedná o omezený turnaj na nějakém hradě menšího lorda, čímž se série vyznačuje, že je taková "vidlácká", ale mapuje víceméně celou Druhou Blackfyrovu rebelii, což je prostě paráda. Blackfyrové a jejich rebelie, původ aj. byli vždycky rod, kterému jsem nevěnoval pozornost, a který mi unikal. Teprve u téhle série jsem si uvědomil jeho důležitost a začal ho zkoumat víc. A vyplatilo se, skvělý zážitek. Jediné, co musím vytnout, je tedy zase ta stísněná atmosféra maličké bezvýznamní postranní zápletky. Hlavně pak ale opět to, že Dunk je pořád za outsidera a ani ve finále se pořádně nepředvede, i když jeho souboj v Septu byl zajímavý. Jsem rád i za ten otevřený konec, kdy spolu opět s Eggem cestují a jejich dobrodružství pokračují, i když je smutné, že už bez nás čtenářů.

Sice úplně neznám podrobnosti toho, proč je třetí díl vydávaný někým jiným a asi mi trvalo pár stran si zvyknout, ale celá série je moc povedená a její čtení mi udělalo radost a doplnilo další znalosti Písně ledu a ohně. Je výhodou i nevýhodou, že se vždy odehrává někde u menších lordů a v ústraní všech velkých událostí, protože sice zkoumáme nové a zapadlé lordy, hrady a místa, ale asi to plně nenaplní očekávání velkých událostí jako jsou v Písni ledu a ohně prakticky na denním pořádku. o a v co můžeme doufat... třeba že se jednou Martin k Dunkovi a Eggovi vrátí a udělá ještě pár povídek? Kéž by, protože už teď mi chybí. :D


ArkAngel
27.08.2022 3 z 5

Třetí a poslední zadaptovaná povídka z Rytíře sedmi království se také nakonec dočkala vlastního komiksového ztvárnění a předloze nedělá ostudu. Příběh jako takový je určitě lepší než Přísežný meč, ale na Potulného rytíře pořád nemá. Duncan se opět dostává na rytířský turnaj a opět se zde řeší Targaryeni. Když se to opakuje, je to trochu neoriginální, ale pořád slušné dílo.

Palorizek85
28.12.2021 4 z 5

Hezký komiks jak po stránce ilustrací tak i příběhu. Bohužel na můj vkus trochu krátký.

1972Sixo
09.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Náš uvažujúci hrdina bez bázne a hany ide z problému do problému aj napriek svojím fyzickým dispozíciám. Doslova "len" vytŕča z davu. Myslí príliš idealisticky a to mu neprináša žiadne očakávané úspechy žiaľ ani na tom očakávanom kolbišti. Príbeh je ale - podľa očakávania - dejovo neodhadnuteľný a dosť pútavý, aby si získal našu pozornosť.

Mínusy: vnútornomonologové okná majú príliš drobný text na hranici čitateľnosti. A tie panovnícke rody a erby - tých je tam už cezmieru.

Finvarra
24.05.2021 4 z 5

Pecka! Četla jsem Střet králů a když tyhle dva komixy porovnám je Tajemný rytíř mnohem lépe vyprávěný, přehledný, místy vtipný, odlehčený, ucelený. Kresba... no znám i lepší, ale taky mnohem horší. Vlastně scény na kolbišti jsou excelentně zobrazené. A ta napíchnutá hlava na samém začátku... budu se opakovat: Pecka! Mně se to líbilo a tahle kniha na mé poličce zůstane. :)

elenai
30.12.2020 5 z 5

S Tajemným rytířem jsem už letos měla tu čest a odměnila ho pěti hvězdami. Tady bych klidně dala ještě hvězdu navrch.

Příběh nemá příliš smysl představovat, jedná se o poslední povídku ze tří o putování Dunka a Egga po Západozemí. Kdo je kdo, si prosím přečtěte někde jinde, ať se zbytečně nepřipravíte o překvápko. Já chci zmínit něco jiného, a to vizualní stránku.
Kresba byla naprosto fantastická, skvěle navodila atmosféru středověkého veselí a rytířského turnaje. Zároveň mě pěkně mrazilo v těch správných místech děje. Dunka a Egga jsem si navíc představovala velmi podobně jako pan Miller.

Zkrátka a dobře je jedna z mých oblíbených povídek přetavena v perfektní grafický román. Díky, Ježíšku, byť jsi nakupoval na blind, tohle se ti povedlo.

berry1009
01.08.2020 4 z 5

(SPOILER) Jedna z mých prvních zkušeností s komiksy. A musím říct, že je to docela zajímavé :) Svět Západozemí bude asi vždy poutat pozornost (pokud se bude vycházet z Martinovo pera). A pro pozorné čtenáře a milovníky seriálu (knih i filomového zpracování) je zajímvé pozorovat cestu Aemon Targaryena ze zdi... teda vlastně Egga :)

Luigi1
29.05.2020 5 z 5

Už jsem mi myslel,že se nedožiju dalšího pokračování,ale dožil opět super

LuciusWlk
25.02.2020 4 z 5

Kniha je skvělá, grafický pěkná, příběh zajímavý. Odehrává se asi sto let před GOT, tak si zachovává jistý punc originality a není zatížený aktuálním děním :) V nadsázce samozřejmě

heliiinka
23.11.2019 4 z 5

Spíše než fantasy prostředí GoT najdete klasický středověký turnaj rytířů. I tak to bylo fain čtení na jeden večer. Je tam sice spousta jmen, ale nepotřebujte znát hlavní sérii, pochopíte vše i tak.

IVANA0123
07.09.2019 4 z 5

Bavila jsem se. Příběh je napínavý, navíc je obohacený o krásné ilustrace. Jediné co je pro mě u těchto knih problematické, je to množství postav. Docela bych, jako neznalec ság George Martina, ocenila podrobnosti a možná nějakého pavouka, který by aspoň naznačil kdo ke komu patří a občas i kdo je vlastně ten dobrý a zaslouží si fandit - někdy mi chvíli trvá, než to zjistím. Ale celkově spokojenost.
(9/19)

bertrand
17.06.2019 4 z 5

Ačkoli jsem fenoménem Hry o trůny zcela nepolíben (doufám, že nejsem poslední na světě!) se zájmem jsem otevřel grafickou knihu objevenou v naší knihovně. Příběh mě od začátku nalákal do svých tenat a přesto, že orientace ve jménech a příbuzenských vztazích mi dala řádně zabrat, nebyl jsem vůbec zklamán, ba místy nadšen.
Pěkná návnada na celý cyklus! Rybka se chytila...

Daisuke
16.05.2019 4 z 5

Komiks je podle mě ještě lepší než novela. Ser Duncan je pořád docela trubka, ale už je v první řadě také rytíř - a panoš Egg je v kreslené podobě sympaticky přidrzlý. Kreslíř má navíc očividný fetiš na brnění, která vypadají úžasně. Oproti prvním dvěma dílům tu je více akce i zajímavých postav, kromě ústřední dvojice si nejvíc pozornosti urval asi rytíř Ball. Jen škoda toho překladu, Hořkoplát a Bělostěny mi trhaly oči od začátku do konce.

Kate18
15.05.2019 5 z 5

Pokračování cesty Sera Duncana Vysokého, Potulného rytíře a jeho věrného panoše Egga. Se svým potulným životem dojdou až k řece, kde musí počkat na převozníka do rána a setkají se zde s dalšími potulnými rytíři. Náhoda je zavede do Bělostěn, kde zrovna probíhá rytířský turnaj. Ser Duncan se rozhodne turnaje zúčastnit. To ještě netuší, do čeho se tímto rozhodnutím dostanou.. graficky je kniha nádherně zpracovaná.

Pája20
10.02.2019 5 z 5

Bylo opravdu krásné si přečíst komiksovou verzi knížky Rytíř Sedmi království. A jsme moc nadšený jen by to chtělo pokračování jak Her o trůny tak tohoto příběhu.

Může obsahovat spoiler
Jako velký fanoušek Her o trůny vím že v seriálu byl Ser Duncan Vysoký zmíněn když se Joffrey baví Jaimem Lenisterem. A prohlíží si bílou knihu Královské gardy kde je ser Duncan Vysoký zmíněn jako největší z velitelů gardy a jsou o něm obsaženy asi 2 strany... Takže pokračování jak si Duncan vysloužil bílý plášť by opravdu stalo zato.

Brambu
09.02.2019 3 z 5

Nečetla jsem předchozí dva díly, ale i přesto mě to bavilo. Příběh byl poutavý, děj napínavý a hlavní hrdina sympatický. Pro fanoušky Hry o trůny další příjemný bonus.

Sabča92
03.01.2019 4 z 5

Píseň ledu a ohně patří mezi mé oblíbené série. Proto jsem se pustila i do této knihy, která vypráví o středozemí sto let před událostmi Hry o trůny. Kdo nejste příznivce seriálu nebo knih her o trůny, a nejste ani příznivcem grafických románů, toho nejspíš tato publikace nijak nazaujme. Pro fanouška ale právě naopak.
Čtení mě bavilo a ničemu příliš nevadilo, že jsem nečetla předešlé dva díly grafického románu. Tajemný rytíř obsahuje přesně to, co máme na Martinovi rádi.

Malýmedvěd
25.12.2018 3 z 5

Těžko se mi hodnotí komiksová forma, nejsem znalec žánru a načtených komiksů mám minimum. Pořád mne to nutí porovnávat s knižní předlohou "Rytíř sedmi království". Některé věci se do bublin prostě nevejdou a díky tomu, že je to už třetí díl, tak se některé věci musí i zopakovat. Ve výsledku je to pěkná kniha a rozhodně lepší, než komiksy alá Marvel. Kniha je pro mne ale větší zážitek.

Autoři knihy

George R. R. Martin
americká, 1948
Ben Avery
americká, 1974

Kniha Tajemný rytíř je v

Právě čtených1x
Přečtených126x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce72x
Chystám se číst29x
Chci si koupit20x
dalších seznamech5x