Tady nikdo není, jen já: Židovské příběhy z Vysočiny a přilehlých krajů

Tady nikdo není, jen já: Židovské příběhy z Vysočiny a přilehlých krajů https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526291/bmid_tady-nikdo-neni-jen-ja-zidovske-pri-655326e38d8b9.jpg 4 6 2

Devět příběhů, které Miloš Doležal vypráví v knize Tady nikdo není, jen já, přibližuje devět osudů židovských obyvatel Střední Evropy ve 20. století. Promítají se do nich velké dějinné zvraty i každodenní čas – v první světové válce, ve vícejazyčném a multikulturním meziválečném Československu, za nacistické okupace, arizace majetků a deportací do vyhlazovacích táborů, v lepším případě s útěky do exilu, u některých se zázračným návratem po válce, po níž ovšem následovalo nové zestátnění majetku a komunistická totalita. Autor se zabývá především postavami, jež jsou často přehlížené nebo považované za vedlejší, a dějiny nahlíží i skrze místa zdánlivě nepodstatná. Vnímavé, hutné a čtivé líčení zakládá na badatelských rešerších a často objevném pátrání v archivech. Podstatnou součástí knihy v grafické úpravě Luboše Drtiny jsou obrazové strany s mnoha fotografiemi a reprodukcemi dalších dobových pramenů.... celý text

Přidat komentář

Augustina
23.03.2024 4 z 5

Moc si vážím pana Doležala za to, že přivádí k životu příběhy lidí, na které by se jinak zapomnělo. Za to bych mu chtěla dát maximální počet hvězdiček.
Musím však jednu ubrat, protože mi kniha nepřišla dostatečně konzistentní. S některými osobnostmi se seznámíme dopodrobna, včetně osudů jejich, i vzdálenějších, příbuzných, a u některých se dozvíme v zásadě jen základnější informace. Např. o tom, že malíř Alfred Justicz měl manželku, se dozvíme jen díky přiložené fotografii.
Poslední kapitolka "Do hospody u silnice vpadl meteorit II" je nejspíš jen pro přátele a zasvěcené. Autor nemá moc potřebu vysvětlovat kdo je kdo. Kdybych nečetla autorovu knihu Jana bude brzy sbírat lipový květ, netušila bych ani, kdo je Jana, a proč nemohla přijít. Trochu mě to mrzelo. Cítila jsem se jako nezvaný host, který přisedl ke společnosti, jež se baví o svých starých známých, všichni se smějí a výborně baví narážkami na společné zážitky, a já se jen rozpačitě usmívám, protože nechápu, a nemám, čím bych ke společné zábavě přispěla.

Felidae
14.01.2024 5 z 5

Mám pro knihy pana Doležela slabost - a tahle je opětovně SKVĚLÁ.


Štítky knihy

Židé osudy lidí

Kniha Tady nikdo není, jen já: Židovské příběhy z Vysočiny a přilehlých krajů je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst21x
Chci si koupit7x