Svatý zloděj

Svatý zloděj https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505030/bmid_svaty-zlodej-7wN-505030.jpg 5 70 11

KDYŽ NĚKDO LŽE A KRADE, MŮŽE BÝT SCHOPEN I VRAŽDY? Brzy z jara léta Páně 1144 opatství svatého Petra a Pavla v Shrewsbury postihnou záplavy. Když se řeka vrátí do svých břehů, zděšení bratři zjistí, že zmizely ostatky svaté Winifredy, patronky kláštera. Vzala je snad velká voda? Nebo má v té záhadě prsty některý z návštěvníků opatství? A že se jich tam v ten nevlídný čas sešla opravdu pestrá sbírka. Dva putující benediktinští mniši, hrabě z Leicesteru, postarší trubadúr se svým podkoním a zpěvačkou… Zkušený znalec lidských povah bratr Cadfael má hned od začátku podezření, že ne každý z nich je takový, jak se na první pohled jeví. Stín podezření se rychle usadí na ramenou neupřímně působícího benediktina Tutila. Jeho vinu či nevinu by mohl potvrdit očitý svědek, než však dostane příležitost promluvit, je úkladně zavražděn. Někdo se zjevně snaží zamést stopy…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Holy Thief , 1992


více info...

Přidat komentář

mikika
02.01.2024 5 z 5

v tomto novém díle se mi ohromně líbila ta jemňoučká ironie, s jakou autorka popisovala načepýřená ega dvou teoreticky spřátelených převorů, v praxi ale na opačných stranách soupeření. anebo ta krásná ironie okolo krádeže ostatků svaté Winifredy, o jejichž pravém umístění ví jen Cadfael a čtenáři...

konicekbily
26.05.2023 4 z 5

Občas čtu historické detektivky různých autorů v náhodném pořadí. Kniha se mi líbila, ale ztrácím se v "historických souvislostech" této řady - tedy nepamatuji se, zda jsem odvolávky na předchozí knihy přečetl a znal anebo jsem je nečetl. Chtělo by to asi číst řadu pěpně popořádku, ale to jsem neudělal a mám v souvislostech trochu zmatek.


kolacky
21.03.2023 5 z 5

Líbí se mi, jak Cadfael (s Hughem v patách) pomáhá i těm nejskromnějším zamilovaným.

Ulala
09.03.2023 4 z 5

Skvělý příběh z roku 1144. Kousek historie, kousek víry, kousek dedukce a mezilidských vztahů. Co říct, kdyby nebylo té vraždy, tak docela pohodové čtení. Ale musím říct, že mi tento díl připadal trochu vyzrálejší a zápletka dobře propracovaná.

Jara 56
16.07.2022 4 z 5

Opět pěkné napsané pohodové prázdninové čtení.

Senza Jenka
15.04.2022 5 z 5

Na Případech bratra Cadfaela se mi líbí, že je to vždy kombinace - historické události, vražda, vlastně i romance...
K tomuhle dílu mám jednu výtku a těžko říct, jestli je na vině autorka, nebo překlad, ale špatně vyprané skvrny od krve opravdu nemají růžovou barvu.

alekis
20.12.2021 5 z 5

Byl zavražděn člověk, mladý pastýř, a to je skoro jediná smutná skvrna na této skoro humoresce...
Tři strany vedou v opatství debatu, komu připadne relikviář s ostatky svaté Winifredy, který byl ukraden, poté nedotčený nalezen, a poté zpátky na své místo dopraven. Tři strany si na něj činí z jistých důvodů nárok a každá vznáší své argumenty. Je to opravdu skoro legrační :-).
Naštěstí mladá velšská světice, jako už tolikrát, zasáhne a spor se vyřeší... Relikviář zůstane tam, kam patří a všechno ostatní se vysvětlí.
Toto je předposlední díl série a na ten, co zbývá jsem opravdu zvědavá.

haki34
04.12.2017 3 z 5

sice jsem váhala zda 4 či 3, ideálně tak 3,5...opět středověký poutavý detektivní příběh, kde mi ale vadilo (jelikož čtu sérii více-méně v náhodném pořadí) že se pořád ovolávají na minulost, na smrt Winifredy, na seznámení Cadfaela a Hugha a já nevím, co se tedy tehdy stalo... jinak OK, taková zlatá Cadfaelovská klasika....

SBH
21.06.2016 4 z 5

Jediná záporná vlastnost této knihy je, že se téměř nedá sehnat. Jinak je to klasický Cadfael - moudrý mnich, brilantní Hugh, milostný příběh, jemuž benediktin napomůže k naplnění, vražda a vyšetřování zločinu. Tentokrát do hry zasahují zázraky ve velkém a dokonce programově. Díky nim je nakonec pachatel dopaden, ale v té souvislosti mi trochu chybělo důvěryhodné zdůvodnění jednak brutálního činu, navíc souhry náhod, které k němu vedly.
Nemohu opomenout krásný básnický jazyk a poetické popisy krajiny. Vřele doporučuji.

tenax
27.04.2014 5 z 5

Není co dodat, opět skvělé jako celá série.

Tiama
31.03.2014 5 z 5

Jak je vidět, ne každý ušlechtilý počin vychází z dobrých úmyslů a naopak... Moc pěkný příběh se zajímavým koncem, který stojí za přečtení.