Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny

Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331162/bmid_svaty-masiar-zo-samorina-a-ine-prib-25L-331162.jpg 3 11 5

To sa nám iba zdá, že o maďarsko-slovenských vzťahoch vieme všetko. Iba si nahovárame, že súčasné usporiadanie je stále a nemenné. Z omylu nás skratkou fikcie vyvedie kniha Maládunajskávojna, ktorá s ľahkosťou opisuje, akú slabú trvácnosť majú nitky siločiar, na ktorých visí naša každodennosť. Životy nie celkom obyčajných ľudí, keď sú náhle narušené či prerušené, ústia do nie celkom bežných situácií, nápadne podobných katastrofám. Keď k nim dôjde, už si nevystačíme s duchaprítomnosťou, bojovnosťou, statočnosťou ani so suchým humorom, vlastnosťami, ktorými hrdinovia knihy akoby ešte chvíľami zo zotrvačnosti disponovali. Ani len zázraky, ktoré sú tu priam historicky hodnoverne zachytené a zdokumentované, nemajú moc odkloniť budúcnosť, lebo tá ako vždy hrmotne prichádza bránami dneška a razom mení všetko, na čo sme sa doposiaľ spoliehali.... celý text

Humor Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny , 2016


více info...

Přidat komentář

Lexand
28.11.2020 3 z 5

Je to vlastně zklamání. Takovouhle krutosatiru bych čekal od lecjakého současného (průměrného) autora. Ale tohle je autor románu Matky! Mám v knihovně Legendu o jazyku, tak se těším, že to bude iné kafe...

bigbabe
03.09.2020 3 z 5

Po dvou knihách tohoto autora jsem se těšila, protože mě zaujal. Toto je trochu jiné a více to odpovídá slovenskému názvu knihy.Některé příběhy byly zajímavé, jiné méně.
Stejně si přečtu i další jeho knihy.


laepus
29.06.2020 3 z 5

Nápad výborný, i postavy jsou zajímavé a jejich příběhy opravdu nosné. Nakonec i ten nápad na mozaikovité vypravování, kdy se přeskakuje od jednoho příběhu k druhému a až postupně se začínají navzájem projevovat, se už osvědčil (tedy tím je myšleno, v jiných knihách se mi líbil). Ale tady to zkrátka nějak úplně nehraje dohromady, působí to trochu nedotaženě a slabých míst je tady docela dost na to, aby člověk byl ke knize přikován od začátku do konce. Závěrem - hodně silných i slabých momentů, jistá nevyváženost, výborné nápady nejsou využity, jak by možná mohly.
P.S. Každopádně velice mě zaujala myšlenka (jejíž rozvinutí by se mi taky líbilo), že válka může začít úplně lehce a že tím spouštěčem často bývá latentní nenávist všech Evropanů vůči Židům... jak smutné v Evropě 21. století - jak smutné, že jsme se stále nepoučili z vlastní závisti, nesnášenlivosti a historie.

momo01
31.03.2020 1 z 5

Tentokrát jsme se, pane Rankove, nepotkali. Lokální konflikt slovenské domobrany a maďarských separatistů, do toho se míchají mírové jednotky OSN a rómská guerilla. Proloženo úryvky světových autorů. Vážně jsem se snažila, ale na pro mě to není. Ale ten nápad proložit knihu QR kódy, ten byl dobrý.

Disease
15.07.2019 1 z 5

Politický thriller? Taková hodně nudná jakože reportáž... Ještě natahováno vyprávěcími odbočkami ala Dekameron, jen válečnými.

Štítky knihy

slovensko-maďarské vztahy

Autorovy další knížky

Peter Pečonka (p)
slovenská, 1964
2010  84%Stalo se prvního září
2013  86%Matky
2018  84%Legenda o jazyku
2011  60%Farby strachu
2001  74%My a oni / Oni a my

Kniha Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z čias Malej dunajskej vojny je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce7x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x