Svatý Jiří – Životopis a legendy

Svatý Jiří – Životopis a legendy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441331/bmid_svaty-jiri-zivotopis-a-legendy-7dR-441331.jpg 3 4 2

Patron východní i západní církve, skautů, četných spiritualit a rytířských řádů, hluboce spojený s naší vlastí, jako i s národy Anglie, Gruzie, Kanady, Řecka, Ruska… je představen v sérii životopisů a legend. Po překladech textů z latiny, němčiny a italštiny následují zobrazení ikon i děl výtvarných klasických autorů.

Přidat komentář

honajz
15.07.2022 2 z 5

Možná až zbytečně vznešený název pro snůšku (nemyslím to pejorativně, prostě je to mišmaš žánrů, esejů, úvah, legend...) několika textů (celkem na cca 50 stran) plus obrazovou přílohu. Přijde mi nešťastné začít tuto knihu pojednáním o úctě ke svatým, když vlastně vzápětí následuje text, že vlastně nic nevíme, že dokonce snad ani sv. Jiří možná neexistoval, máme jen nějaké dvě legendy v nějakém kodexu. V každém z textů se proto všude objevuje nadměrné množství slov jako asi, pravděpodobně, nejspíš atd. Možná stálo za to vydat nějaký ucelenější sborník s nějakým historicko-vědeckým exkurzem, teprve poté zmínit legendy a jejich obsah, a úplně na konec úctu ke svatým a rozšíření úcty i ke sv. Jiří. Takhle je to - s prominutím - každý pes jiná ves, působí to značně nekonzistentně a skutečné výzkumy a skutečné objevy aby tady člověk špendlíčkem hledal.

Jana512
27.04.2021 3 z 5

Kniha je souborem textů, které byly sestaveny pro čtenáře, ctitele sv. Jiří, k nimž patří řada jmenovců, ale i skautů a rytířských řádů. O svatém Jiří informuje např. Walter Nigg, který v úvodu píše, že člověk nemůže žít bez vzoru a potřebuje před sebou mít ty, kteří představují čím by se měl stát. Jiří byl považován za podnětný vzor, ztělesňoval živý, věčný, dobrý příklad, hodný následování. Vypráví, jak město Selena v Libyi byla ohrožována mýtickou příšerou - tj. alegorie zla. Drak je obraz satana, jak je popisuje Zjevení sv. Jana v Bibli. Že zlo ve světě existuje, o tom jistě nikdo nepochybuje. Ale jsou hrdinové, kteří se skrze své dobro dokáží obětovat a pomoci druhým. A v tom je jejich velikost. Dále kniha popisuje rozšíření úcty k tomuto světci a obsahuje množství zobrazení.