Stříbrná hvězda

Stříbrná hvězda https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413592/bmid_stribrna-hvezda-qy0-413592.jpg 4 47 11

Sedmdesátá léta v malém městečku v Kalifornii. „Bean“ Holladayové je dvanáct a její sestře Liz patnáct, když jejich psychicky nevyrovnaná matka odejde z domova a zanechá jim jen pár dolarů. Aby se vyhnuly dětskému domovu, rozjedou se dívky do Virginie, kde v polorozpadlém rodinném sídle žije jejich ovdovělý strýc Tinsley. U něj sestry naleznou nový domov a dozvídají se o historii své rodiny. Přivydělávají si prací pro Jerryho Maddoxe, předáka v místní továrně, který šikanuje podřízené, nájemníky, své děti i manželku. Bean do nového prostředí postupně zapadne, ale Liz se stahuje víc a víc do sebe – a pak mezi ní a Maddoxem k něčemu dojde... Stříbrná hvězda je hluboce dojemný příběh o vítězství nad nepřejícími okolnostmi. Vypráví o lidech, kteří dokážou najít cestu jeden ke druhému a kteří se nebojí milovat život, přestože není vždycky dokonalý a fér.... celý text

Literatura světová Romány Dívčí romány
Vydáno: ekniha , Mladá fronta
Originální název:

The Silver Star , 2013


více info...

Přidat komentář

rumund
08.09.2022 4 z 5

Tak to byla pohodičková kniha. Pěkně a svižně se četl příběh dvou holčiček, které se po opuštění matky samé vydaly k svému strýci do vesnice odkud pochází jejich matka,

SynD
15.08.2021 3 z 5

(SPOILER) příjemné čtení a dobře popsaná duševně nemocná / nevyrovnaná matka. nějak jsem ale čekala, že se na likvidaci Zlého muže budou podílet emuové. Pes tu posloužil velmi technicky jako rekvizita, hned jak se objevil poprvé bylo jasné, že bude sloužit nějakému zásadnímu účelu aniž by se stal přirozenou součástí děje.


Janina_G.
16.07.2021 3 z 5

Po Skleněném zámku mírné zklamání. Asi jsem knihy četla moc brzo po sobě.

Doubravka1975
13.12.2020 5 z 5

Milé, oddechové čtení.
Stříbrnou hvězdu by si zasloužily všichni zúčastnění. Fazolka skvělá a odvážná a skvělé Liziny hry se slovy

Nathalinkaa
27.08.2020 4 z 5

Knížka se mi líbila.
Nejspíš jsem od toho očekávala víc.
Je to skvělý příběh.
Postavu Bean jsem si zamilovala.
Doporučuji přečíst.

MartinaF
03.08.2020 4 z 5

Po knize jsem sáhla náhodou a vůbec výběru nelituji. Sice to nebyla žádná dramatická kniha, ale četla se skoro sama, příběh plynul až k samému závěru. Ten konec se mi nelíbil, mohl být drsnější. Přesto se autorce kniha povedla na výbornou. Najdete v ní řadu témat - integrace černošských dětí do školy, kde chodí jen děti bělochů, hippiesácké volnomyšlenkářství, nezodpovědnost, násilí, pomluvy, ale také přátelství a soudržnost a rodina.

IYv
22.05.2020 3 z 5

Stříbrná hvězda na mě udělala dojem, že je určena pro kategorii "young adult". Jednoduše, přehledně a popisně napsaná poučná knížka.
O proti Skleněnému zámku mi přišlo, že to psal někdo úplně jiný. Byla jsem trochu zklamaná, protože zatím co Zámek byl takřka syrový a krutý, tohle byla taková americká selanka. S předvídatelným koncem...

Aghatte
27.09.2019 4 z 5

Moc se mi to líbilo, podobně jako Skleněný zámek.
Hezky a citlivě pojaté vztahy v rodině, psychicky nestabilní matka, úžasné statečné dcery, a strýčka jsem si hned zamilovala, jak se jich bez řečí ujal.
Běžte dělat to, co děti ve vašem věku obvykle dělají...láska, důvěra.
No a ten konec, paráda!

Efča59
11.08.2019 2 z 5

Kniha popisuje život dvou holčiček ( dvanáct a patnáct let) v sedmdesátých letech v USA. Děvčata opustí jejich matka a ony se poté vydají za svým ovdovělým strýčkem na venkov do Virginie, kde se dozvidaji více o historii své rodiny a také bojují s předsudky a s tím, že život není vždycky fér.
Kniha mě bohužel příliš nezaujala, v první půlce knihy se v podstatě nic neděje a vyvrcholení zápletky druhé části je více než předvídatelné. Doporučila bych spíše mladším čtenářům kolem čtrnácti patnácti let. Jazykově se jedná celkem o kvalitní literaturu

slečna.k
10.07.2019 4 z 5

S touto autorkou jsem se setkala poprvé a vzhledem k tomu, jak mě Stříbrná hvězda bavila, nikoliv naposledy. V této knize nenajdete zvraty a napínavé scény na každé stránce, její hodnota je v popsaných vztazích, v tom jak vás kniha krásně vtáhne na místo děje a v sympatičnosti postav. Také ji mohu doporučit všem, kteří stejně jako já, mají rádi knihy s dějem odehrávajícím se ve druhé polovině 20. století.

evonra
02.05.2019 4 z 5

Podobně jako ve Skleněném zámku, i tady Jeanette Walls píše o citlivých tématech, je to příběh o síle rodinných pout stojící na nestabilním rodinném zázemí.
I v románu Stříbrná hvězda máme ne zrovna spolehlivě fungujícího rodiče, a to nekonvenční matku samoživitelku, navíc umělkyni, která se stále hledá a občas si od svých holek na nějaký čas odjede... Líbilo se mi, jak je vykreslena i druhá stránka, a to když matka funguje, jak své děti podporuje, dodává jim odvahu a sebevědomí a utvrzuje v jejich „výjimečnosti“. To ale samozřejmě nestačí, protože v některých zásadních okamžicích prostě máma dětem chybí...
Jeanne Walls velmi hezky popisuje psychiku dospívajících dívek i matky, jejich odvahu, začleňování se do života na maloměstě, ale hlavní cíl je rodina, která je vším... To autorka ukázala už v její úžasné autentické knize Skleněný zámek. Ta je pro mne stále top, proto zde "jen" za 4*.

" Neboj se svých temných míst. Když si do nich dokážeš posvítit, najdeš tam poklad. "