Strach buší na dveře: Příběh kněze ve spárech StB

Strach buší na dveře: Příběh kněze ve spárech StB https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192492/bmid_strach-busi-na-dvere-65148c51a8ade.png 4 12 3

Novela o různých podobách strachu, odvahy, pýchy a pokory inspirovaná skutečným případem. Příběh charismatického kněze, donuceného během normalizace ke spolupráci s StB. Autorka se inspirovala skutečným případem kněze, který na jedné straně dokázal dodávat odvahu jedněm z hlavních "nepřátel režimu" - křesťanům, na straně druhé však nenašel odvahu vzepřít se a odmítnout spolupráci s StB. Nečernobílý příběh prochází zákruty osudů, které semlelo soukolí totalitní moci, a ukazuje, jakým situacím byli lidé vystaveni a jak nesnadné bylo se jednoznačně rozhodnout. Hrdina, který se přátelí s mnoha disidenty a po léta pozdní normalizace je pro mnoho zejména mladých katolíků morální i duchovní oporou, bojuje svůj tajný vnitřní boj, kdy ví, že nedokázal "ďáblovi říct ne", ale stále se snaží ďábla obehrát. Přichází listopadový převrat 1989, který přináší svobodu, ale také černobílé třídění lidí a Cibulkovy seznamy spolupracovníků StB... a v této chvíli hrdina osvědčuje odvahu, dokáže se ke své spolupráci veřejně přiznat, učinit pokání a přijmout důsledky. Katarze však nepřichází... Autorka v textu použila pasáže z proslulých homilií pátera Kánského a fotografie pořízené StB při jeho sledování.... celý text

Přidat komentář

Dudák1979
06.02.2024 5 z 5

Kvalitně zpracovaný kompilát různých vyprávění, kázání, úvah a reálií, nadto velice čtivý a po duchovní stránce velmi obohacující.

honza8366
27.02.2015 5 z 5

Hodně zajímavé čtení. Jak po stránce historické (i když se jedná skutečností jen inspirovaný příběh), tak po stránce duchovní (myslím, že může být přínosem jak pro věřící, tak pro nevěřící) - velmi pěkná jsou zamyšlení a kázání ústřední postavy (kněze).


Tulenik
24.11.2014 4 z 5

Beletrie volně inspirovaná skutečným příběhem, který by si zasloužil mnohem propracovanější zpracování, aby dokázal ukázat, jak mnohovrstevnaté mohou být lidské motivy a jak destruktivní bylo předrevoluční období.

Velmi dobře a snadno se čte a má předpoklady působit i na duchovní stránku čtenáře - kniha na mě působí, že předpokládá věřícího čtenáře, kterému má co dát.