Čapci

Čapci https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43963/bmid_capci-z9A-43963.png 5 29 10

První část rodinné románové biografie vypráví nejen o životních osudech sourozenců Čapkových, ale i o jejich širším příbuzenstvu. Autorka zde líčí dobu od dětství sourozenců Josefa, Karla a Heleny až do roku 1905, k začátku umělecké tvorby Karla Č. a počátkům studií Josefa Č. na uměleckoprůmyslové škole v Praze. Postavou, která autorce umožňuje zobrazit společenské poměry je otec bratří Antonín, úpický lékař a osvětový pracovník.... celý text

Přidat komentář

petunkav
06.01.2023 5 z 5

Ke knize jsem se vrátila zhruba po dvaceti letech. A četla se zase moc hezky.
Nejsem moc příznivce různých autobiografií a dokumentů o lidech.
Tohle je opravdu příjemná, nenásilná forma. Trochu až dětské. Jako oddech, změna žánru - za mě určitě dobré.

Bublinka78
07.05.2022 5 z 5

Jsem z kraje Čapka, Poláčka, Jiráska, Němcové a Škvoreckého a tohle bylo jako návrat domů. Poznávala jsem místa a doslova se tetelila blahem. Krásně a čtivě napsané, skoro Čapkovsky. Kniha se, ač fiktivní, opírá o celou řadu pramenů. Nastiňuje sociální situaci dělníků v textilním průmyslu a krásné až idylické dětství obou bratří. Četlo se jedním dechem a už jsem u čtyřky.


Lenka4
07.10.2021 3 z 5

Chvályhodný záměr, problematická realizace románové biografie. Nejlépe dopadlo líčení událostí v dospělé části příbuzenstva Čapkových. Příhody tří sourozenců svým stylem odpovídají spíše dětské literatuře. Dobové pozadí je jak vystřižené z učebnic dějepisu. Ostré žánrové přechody přispívají ke zviditelnění důrazu na poučný charakter díla.

Terka_v25
24.08.2021

Kniha je velmi povedená a musím říct, že mi rozšířila obzory. Sice znám Karla a Josefa, tak jak nám o nich řekli ve škole, ale to je asi tak všechno. Takže jsem ráda, že jsem se prostřednictvím tohoto díla mohla seznámit s celou rodinou Čapkových, ale i dalšími zajímavými osobnostmi tehdejší doby, a také prostředím - Úpicí a okolím, Hradcem či Prahou. Četbu mohu doporučit a určitě sáhnu po druhém dílu.

ladyka
15.04.2021 5 z 5

Úžasná knížka, velká škoda, že si k ní našlo cestu tak málo čtenářů. Když jsou navíc eknihy k dispozici zdarma. Tento první díl tetralogie pojednává o dětství a dospívání Čapkových, i když obecně líčení dětských let nemusím, ale zde se mi to líbilo a bavilo mě to. Z vyprávění totiž čišela láska a rodinné teplo, jaká to renesanční rodina! Rovnou jsem se pustila i do druhé dílu tetralogie a ani zbylé dvě si rozhodně nenechám ujít.

eldfluga
14.03.2021 5 z 5

Nepamatuji si, že by mě kdy takhle bavil nějaký životopis. Krásně čtivě napsaná kniha...

Ilona70
08.11.2020 5 z 5

Celá pentalogie je nádherná, přečetla jsem na jeden zátah. Život sourozenců Čapkových je podán velmi čtivě a ve všech souvislostech. Určitě budu číst znovu.

rozvera
14.10.2020 5 z 5

Podle mého názoru autorka velmi čtivým způsobem zpracovala románovým způsobem podrobnou biografii bratří Čapků a jejich sestry, v tomto díle hlavně dětství v rodině , včetně působení otce, lékaře lidumila v Úpici, až po dobu jejich dospívání. Vše doplněno přesným datováním. I když mnohé z jejich života znám z jiných pramenů, byla jsem touto knihou zaujata a už mám u ruky další pokračování.

kuruteku
29.06.2020 4 z 5

V době karantény jsem se znovu podíval na film Člověk proti zkáze a chtěl vědět víc. Pak se připomínal konec Josefa Čapka a zase jsem chtěl vědět víc. A najednou díky databazeknih jsem objevil tuto knihu a střípky do mozaiky, kořeny kouzla Devatero pohádek, Stínu kapradiny a raných her, zapadly do mého pohledu na bratry Čapky. A teď budu hledat a poznávat i dále jejich osudy. Tedy spíše detaily, které je dovedly k tragickému konci. Jak by asi dopadli po roce 1945 - jako Ferdinand Peroutka nebo jako E. F. Burian?

Cacolinka
02.02.2019 5 z 5

Chápu, že se někomu nemusí líbit styl, jakým je kniha napsána. Mě se nicméně hodně líbila...i když jsem v podstatě už všechno věděla. Teda o Karlovi. Nejvíc oceňuji, že jeho dětství a mládí (spolu s životy ostatních členů rodiny) jsou prezentovány v kontextu dějin Podkrkonoší a zbytku země. Hodně věcí se mi tím ujasnilo....