Do prázdnoty

Do prázdnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275461/mid_star-wars-usvit-rytiru-jedi-do-praz-Vxy-275461.jpg 4 76 18

Na planetě Tython byl založen prastarý řád Je’daii. Lanoree Brock se od moudrých mistrů učila tajemstvím a způsobům Síly. Její bratr však nebyl v Síle zdaleka tak nadaný jako ona. Zahořkl, obrátil se k Je’daiiům zády a jeho výcvik skončil tragédií. Lanoree nyní coby hraničářka udržuje v tythonské soustavě pořádek. Rada Je’daiiů ji jednoho dne pověří naléhavým úkolem. Vůdce fanatické sekty hodlá vypátrat a aktivovat kosmickou bránu, která by mu otevřela cestu do ostatních částí galaxie – i za cenu katastrofy, jež by mohla pohltit celou tythonskou soustavu. Lanoree zprvu nerozumí, proč má katastrofě zabránit právě ona. Pak se ale dozvídá, že prohnaný nebezpečný šílenec, kterého musí za každou cenu dopadnout, je právě její bratr, pro jehož smrt tak dlouho truchlila – a jehož života se nyní musí obávat. Ponořte se do strhujícího příběhu, který se odehrává v dávné minulosti předaleké galaxie – více než 25 000 let před filmovými epizodami, ještě před vynalezením hyperpohonu a světelných mečů! V knize uvedeno chybné ISBN 978-80-252-3586-7... celý text

Romány Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Into the Void , 2013


více info...

Přidat komentář

Teraesa
02.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Najďalej do minulosti historicky situovaná kniha sveta Star Wars vo mne rozbúrala prietrž myšlienok a pocitov. Užívala som si včlenenie sa do starobylého sveta, kedy postavy ešte ani len nesnívali o svetelných mečoch a medzigalaktických letoch. Teda, o tom poslednom niektorí áno... Bolo zvláštne a zároveň napínavé čítať o starej rase je'daii, ktorá ani len nemohla tušiť, že v budúcnosti jej meno ponesú bojovníci v Sile rôznych rás, alebo že v jej mene sa budú viesť politické vojny o nadvláde temnej a svetlej strany Sily...

Veľmi sa mi páčila myšlienka rovnováhy, kedy (takmer) všetkým bolo jasné a známe, že naklonenie sa k hociktorej zo strán môže poviesť k veľkým nepokojom a úpadku. Tento problém sa následne vyskytuje v celom ďalšom pokračovaní tohto obrovského, spletitého, vesmírneho dobrodružstva, či už v rámci nespočetných kníh alebo filmov. Pričom prvá kniha ponúka "riešenie" na tento problém...

V knihe nečítame o obrovských politických komplotoch ani o vedení vojen. Príbeh sa zameriava na jednotlivcov, ktorí majú silu (aj Silu) písať dejiny. Preto je ľahké stratiť sa v ich osudoch a nechať sa pohltiť napätím, ktoré ponúka každá kapitola.

Knihe dávam 5 hviezdičiek, pretože je jedinečná v Star Wars svete, a tiež ponúka mnoho zákutí, kde sa človek môže v dobrom stratiť a... snívať.

Zak66
20.08.2022 5 z 5

Tato knížka se mi hodně líbila. Odehrává se v nezmapovaném období světa Star Wars a toto období mám rád. Vyobrazení řádu Je'dii je super a líbí se mi jejich vztah k Síle, jejich filozofie apod. K samotné knize můžu říct, že zápletka a samotný příběh jsou skvělý a ke konci to dobře graduje. Jsou zde dvě příběhové linie a obě mě bavily. Postavy jsou velmi dobré a záleželo mi na nich. Hlavně na Tre Sanovi. Motivace záporáka mi přijdou také dobré.


Pravda.Shin
18.08.2020 2 z 5

Od knihy jsem dostal to, co jsem z popisku očekával. Zklamání. Kniha se chce tvářit, že Je’diové jsou jiní, než Jediové. Prý používají světlou a i temnou stranu Síly. To je první zklamání. Sílu si idealizují, místo aby ji přijali jaká skutečně je. I přestože mají prý používat obě strany Síly, jsou v Síle stejně slabí jako Jediové, kteří ji cíleně potlačují. Autor nám chce namluvit, jak Je’diové využívají mnoho aspektů Síly a ukáže nám třeba iluze. Ty hlavní hrdinka umí v malé míře ovládat už jako malá. Přesto je v boji ani jednou nepoužije. Vlastně kromě klasického odhazování (a malého experimentu) Sílu nepoužívá snad vůbec. Navíc bylo fakt uvalené, jak tak velké nebezpečí řešila jen jediná mladá Je’di a ostatní byli jen pasivní. Nijak se to neliší už od tolika jiných příběhů s Jedii. Kniha dokonce byla podezřele podobná některým starým komiksům.

daniel6725
14.07.2020 3 z 5

(SPOILER) Jako odvěký fanoušek SW, který má načtenou i řadu knih, musím říct, že se mi knížka líbila. Od začátku do konce nám autor servíruje dobře ztvárněnou akci a líbí se mi i ilustrace začátku řádu Jedi. Co mě však na textu mrzí (a je to syndrom spousty sérií z Legends) je jeho nedokončenost. Od začátku je hlavní zápletkou tajemný přístroj, který něco dělá a ví se o něm, že má potenciál zničit celou tythonskou soustavu. Jenže už se nedozvíme, co to bylo zač. Že by prototyp hyperpohonu? To stejné se týká světelných mečů. Lanoree má vizi o postavě se světelným mečem, ale tato zápletka už není dořešená, autor se k ní nevrátí. To znamená, že se příběh ve svém důsledku zhroutil v obyčejné pronásledovací drama bez hlubší pointy a to je velká škoda. Kolik super padouchů se za těch 25 tisíc let k epIV ještě objevilo? Asi hodně. Takže proč zde máme právě tento příběh, který ve svém důsledku neodhaluje vlastně nic? Cítím za tím původní záměr udělat sérii. Z mně neznámých důvodů k tomu už ale nedošlo.

Köttur
08.06.2020 4 z 5

Kniha je pěkná, sice se v ní nedočkáme hyperpohonu a světelných mečů, asi dvou nejikoničtějších věcí ze Star Wars, ale i tak je příběh rozhodně napsán dobře, i když charaktery jsou trochu slabé, dějová linka to dorovnává.

Sorrangar
11.04.2020 2 z 5

Kniha mě nijak zvlášť neoslovila. Sice se odehrává v dosud nezmapovaném období předaleké galaxie, což je samo o sobě zajímavé, nicméně autor to, podle mě, nedokázal náležitě využít. Příběh sice není úplná nuda, ale rozhodně nesplnil očekávání. Čekal jsem například, že se dozvíme něco o vzniku řádu Jedi, případně o objevu hyperprostorového cestování. Ani jedno tam není a příběh tenhle nedostatek zdaleka nedokáže vyvážit. Takže spíš podprůměrná kniha.

Ronnie68
24.03.2020 3 z 5

Tuto knihu jsem našla opět v tátově knihovničce, už něco ze série Star Wars jsem četla, a proto jsem chtěla zkusit i další díl (teoreticky ten úplně první) ... přečetla jsem sice rychle, ale postavy mě moc nenadchly, a do příběhu jsem se tolik nedokázala včíst....

davidurban1973
16.10.2019 4 z 5

Poměrně ctivy příběh z daleké minulosti světa Star Wars, kde ještě nenajdete klasicky známé Jedie ani Sithy, žádný boj světle a temné strany a dokonce ani světelné meče.
Doba a svět je to tak vzdáleny před filmovými epizodami (i všemi knihami), ze pokud by se zde nevyskytovala Síla, její uživatele si neříkali Je’daiiove a nevyšlo to v serii pod hlavičkou Star Wars, tak by to šlo vnímat jako jakýkoliv jiný sci-fi/fantasy příběh z jakéhokoliv jiného prostředí. Zkratka zde nenajdete to, co od knih ze světa SW očekáváte.
Každopádně není to spatne, je to ctive a zajimave.

4267
22.09.2019 2 z 5

Souhlasím s většinovým hodnocením. Přečíst se to dá, ale je tam málo akce, ta trocha co tam je, je pořad na stejný brdo a konec je uplně o ničem.

venomslav
09.09.2019 3 z 5

Zajímavá SW kniha. Občas se věci moc popisují, ale jinak dobrá kniha.

DarthSoren
24.02.2018 3 z 5

Měl jsem z toho opravdu velice smíšené pocity. Na jednu stranu se příběh odehrává v moji oblíbené předrepublikové/starorepublikové době. Ale na stranu druhou mám pocit, že tohle Lebbon nezvládl jak by se patřilo. Příběh jako takový často až moc přešlapuje na místě a když konečně dojde na akci, tak ji autor vybaví na dvou stranách. Do půli knihy se nic moc nestane a závěr je projetý hodně z rychlíku. A to popisování jezer, taverny, přírody atd na úkor příběhu místy lezlo na nervy. I s hlavní postavou jsem měl problém - nedokázal jsem se s ní vůbec ztotožnit. Navíc je to až moc navázané na komiksovou stejnojmennou sérii, mnoho věcí je vysvětleno jenom zběžně; není to proste publikace pro nováčky ve světe SW. Spíš je to pokračování zmíněných komiksů, pro fandy onoho období. Ale jo, pořád lepší, než to co na nás plive Disney :D Víc tuhle knížku rozebírám v recenzi ;)

Murus
27.01.2018 4 z 5

Je to dobrá kniha. Místy však již nabývá dojmu, že již nejde o Star Wars. Ano, jsou tam Jediové ale to z toho nedělá Star Wars.
Kniha se má odehrávat v předaleké minulosti světa Star Wars. Technika se asi o těch 25 000 let moc nepohnula. Líbí se mi postavy - Lanoree, Dal, Trey, atd. (Sami zjistíte proč.) Celý příběh však postrádá jakýsi spád. Jde sice o záchranu celé soustavy, ale opravdu se mi nestalo, že by mě to nějak moc nadchlo. Konec byl pro mě osobně zklamáním. Byl takový uspěchaný. V knize se často řeší filosofie, takže pokud nemáte rádi filosofii síly, tak se této knize vyhněte. Bez filosofie by to totiž nebylo ono.
Celkově je to dobrý, starý příběh a skvělý přírůstek do canonu (legends) světa Star Wars.

Pozn. autora: Nemám rád nový canon. Tahle kniha je o dost lepší než to, co vytvořil Disney.

Katana
24.07.2017 4 z 5

Zajímavý pohled do doby dávno před filmovou ságou

Ailee
01.03.2017 2 z 5

Tak tohle mě nebavilo. Hůř, vadilo mi to. Jasně, je to desítky tisíc let před začátkem epizody čtyři, ale i tak mi tehdejší představa řádu přišla naprosto divná. Dávala jsem tomu šanci až do poslední stránky, i když jsem místy přeskakovala celé sáhodlouhé popisné odstavce o ničem, ale nic. Zanechalo to ve mě maximálně znechucení. Bohužel. Možná, kdyby to byl jiný příběh, kdyby to nezasadili do světa SW, tak by se to dalo, ale takhle ne. Možná jsem prostě moc spoustaná původní představou od Lucase, ale tihle... "Jedi"... alchymie těla? Temný a světlý měsíc Bogan a Ashla? Navíc na konci nebylo skoro nic vysvětleno, narážky na hlubší smysl toho všeho si žádají druhý díl, ale ten není, pokud vím. Ani v angličtině.
Ale abych jen nehanila, líbilo se mi postupně se rozvíjející přátelství mezi Treem a Lanoree. Musela jsem se však odpoutat od původní představy Jediů, aby mi Lanoree nebyla proti srsti. Když se mi podařilo se přesvědčit, že je to kniha, která do SW nepatří, byl celý příběh o něco snesitelnější.

martink1
01.10.2016 5 z 5

Pro všechny, kteří se chtějí dozvědět více o dávné minulosti nejen Jediů, mohu jen doporučit. Ačkoliv po přečtení knihy se nabízí mnoho dalších otázek, spousta by jistě vydala na další knihy.

gawenirs
24.05.2016 4 z 5

Nerdi stranou. Tahle série bude i pro lidi, co toho o Star Wars zrovna moc nastudovaného nemají.

Palorizek85
28.03.2016 5 z 5

Kniha se mi velice líbila. Konečně něco z počátků řádu. Trochu jiné pojetí vnímání síly a větší vyrovnanost oproti pozdějšímu pojetí síly Jedii nabo Sithy. Příběh měl spád a dobře se to četlo.

Rilian
14.01.2016 2 z 5

Musím konstatovat, že kniha nenaplnila mé očekávání, které navyšoval popis a název. Příběh by se měl jmenovat spíše "Na úsvitu rytířů Jedi", protože vznikem a dějinami řádu se autor prakticky nezabývá. Děj je spíše přímočarý a sleduje dvě bohužel snadno předvidatelné dějové linie. Jednotlivé části příběhu jsou však často autorem buďto nevysvětlené nebo přímo přeskočené, např. Dalův odpor k Síle nebo jeho motivace. Ani s hlavní hrdinkou se nemá čtenář šanci blíže ztotožnit, a bohužel naprázdno vyšla také postava Trea, který měl potenciál být charakterem s dobrým backstory. Ačkoliv mě kniha nenadchla, doufám, že brzy vyjde další příběh z dávnověku světa SW.