Relikvie

Relikvie https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357330/mid_relikvie-2x5-357330.png 4 39 16

Relikvie série

1. díl

Londýn – rozlehlé, spletité a anonymní město, v jehož útrobách se skrývají netušená tajemství… Angela Goughová, studující kriminologii, k jeho temným stránkám poprvé doopravdy přičichne v den, kdy se její přítel Vincent nevrátí z práce. Vydává se po jeho stopě, odhodlaná přijít záhadě na kloub. Navzdory nebezpečí vrstvu po vrstvě odhaluje tajný život člověka, kterého považovala za tolik blízkého, postupně proniká do úplně nového, neznámého světa a zaplétá se do mystéria, jaké by si nedovedla představit ani v těch nedivočejších snech… První díl nové trilogie z pera Tima Lebbona, renomovaného spisovatele hororů a dark fantasy, autora desítek románů a nositele řady literárních ocenění.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Baronet
Originální název:

Relics , 2017


více info...

Přidat komentář

helenkan
09.12.2021 2 z 5

Konečně dočteno. Tohle jsem četla fakt dlouho. Další díly ne. Rozhodně to není moje parketa.

Stanas513
29.10.2021 5 z 5

Ani jsem netušila, že Tim Lebbon je autorem Vetřelců... Relikvie se mi četla dobře, nadpřirozené bytosti můžu a docela se těším na další díl, doufám, že se brzy objeví...


Roseblood
01.02.2021 4 z 5

Když se mi kniha v knihovně dostala do ruky, nečetla jsem anotaci a nechala se překvapit.

Původně jsem si myslela, že je to detektivka ale záhy jsem zjistila, že se jedná o městskou fantasy s prvky detektivky i hororu.

Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl se série, teprve se seznamujeme s postavami. Setkáváme se tady s mýtickými magickými postavami, které jsou zasazené do současnosti.

Kniha se mi dobře četla, má spád a konec mě navnadil na pokračování.
Doufám, že další díly vyjdou, moc ráda bych si je přečetla.

Hodnocení: 4/5*

Shaxx
04.05.2020 3 z 5

Zajímavé téma, zpracování bohužel průměrné. Možná si autor nechal prostor pro poodhalení historie a existence magických tvorů pro další díly, ale těžko říct, když v ČR asi už jen tak nevyjdou. Takhle vzniká spousta otázek, ale málo odpovědí. Veškeré postavy tu prostě... jsou, jen tak si existují. Nejsou nijak extra propracované do hloubky a ač jsem se snažila, nešlo mi se o ně zajímat tak, jak bych si přála. Je to škoda, promrhaný dobrý námět, mohlo to dopadnout lépe...

alnahu
20.04.2020 2 z 5

Za mě špatný výběr knihy ,nechala jsem se nalákat anotací i obálkou -ale tento žánr není můj šálek kávy.

CharlesWard
26.12.2019 3 z 5

Nakonec tomu plácnu ty 3 hvězdy, i když vlastně nevím proč. Svět a zasazení příběhu, byl ze začátku příjemně , bohužel se kniha nakonec tak nějak přehoupla a já zjistil, že vlastně nevím, kdo je zrovna tahle postava, a proč se chová zrovna takto. Škoda, původní předsevzetí, že se v originálu pustím do 2 dalších pokračování, najednou nějak vzalo za své.

Atanone
25.12.2019 3 z 5

Rozpaky..přinejmenším. Vincova část příběhu se ze začátku točila hlavně kolem jeho poklopce a brnícího „nářadí“.. i když se později vysvětlilo proč, zmiňováno poněkolikáté už to bylo trochu otravné. Naštěstí Angelina část byla trochu zábavnější a vlastně mě to začalo bavit až v poslední třetině. Vyjma Tlusťocha Fredericka, který byl moje oblíbená postava od chvíle, kdy se v příběhu objevil až do chvíle, kdy.. no prostě.
Ale.. nechápu CO vlastně chtěl autor napsat. Nejsem ovlivněná, protože jsem od něj zatím nic nečetla. Je to zvláštní příběh, to ano. Závěr je překvapivý, ale má smysl jen pro ty, kdo si budou moct a chtít přečíst pokračování..Mě to zatím moc nenalákalo.

Ale našla jsem i moudro:
„Každý, kdo potřebuje pomoc, peníze a jídlo, stává se neviditelným“

Terva
25.09.2019 4 z 5

Kápnětě božskou.
Máte strach,
že vám neuvěřím?
Ne.
Mám strach, že mi uvěříte.

Tim Lebbon napsal několik knih na téma Predátor vs. Vetřelec a protože příběhy byly velmi povedené, byl jsem strašně zvědav na jeho nový počin. Příběh s tajemným náhledem do jiného světa není klasické sci-fi a nejsou tam Vetřelci ani Predátoři. Spíše bych to zařadil do světa fantasy a pohádek. Vystupují zde tvorové, narození na naší planetě, tvorové, jenž vstoupily kdysi dávno do říše mýtů a pohádek. Vše je pak trochu smícháno s detektivním příběhem. Výsledný mix pak dává čtenářům celkem slušný, napínavý a dobrodružný příběh, kde nechybí láska a kde teče celkem hodně krve.

Citát: Tajný svět, do kterého vstoupila, tancoval na jinou písničku.

Dobrodružství je lehce rozděleno do tří částí. Na střídačku sledujeme linii Vince, muže, lovce relikvií, který se při jedné výpravě záhadně ztratí, druhá linie je příběhem jeho přítelkyně Angeli, která detektivními prostředky svého přítele hledá. Třetí linii nalezneme až ve druhé části příběhu. Vše se tam spojí a čtenář sleduje krvavou výpravu za pomstou. Celkem slušně napsané, ale některé výhrady bych tu našel. Ten svět mi zpočátku moc neseděl, byl takový divný. Nechci spoileřit a tak to nebudu rozvádět. Naštěstí se to záhy zvrtne a začne téci krev. Příběh se tak stává směsí fantasy a hororu.

Malá ochutnávka:
Auta rachotila po silnici, klaksony troubily na křižovatkách. Pes nebo nějaké jiné zvíře vylo na zapadající slunce. V dálce kvílela siréna. Londýn nikdy nespí, ale teď zvolna klouzal ode dne k noci......

Konec byl lehce prodlužovaný a posledních pár stránek i nudnějších. Bylo to však nutné k překlenutí příběhu, který má údajně mít dvě další pokračování. Postavy zde vystupující, jak kladné tak záporné jsou zajímavé a některé strašidelné. V tom všem mixu postav a jejich povah se ani nedá později rozeznat, kdo je kladný a kdo záporák. Během příběhu se jejich chování mění a někdy i dosti překvapivě. Relikvie je dobře napsaný příběh a opět hodně záleží na čtenáři, nakolik tento svět bude vnímat a jak se s ním ztotožní.

Citát: Někdo právě přešel po mém hrobě.

Zajímavý je také fakt, že i když má kniha 360 stran, vybral jsem pouhopouhé čtyři citáty. Možná to svědčí o tom, že se pan spisovatel soustředil spíš na příběh jako celek a nevkládal do něj zbytečná moudra. Asi tím nechtěl rozptylovat své čtenáře a spíše chtěl napsat syrový příběh z Londýna. Není to na pět hvězd, ale čtyři tomu sluší a krásných 80% je přijatelných. Pravděpodobně a pokud vyjdou u nás další příběhy z tohoto cyklu, si příběh přečtu znovu.

Leena
20.09.2019 4 z 5

Bylo to super, moc se mi to líbilo, taková pohádka pro dospělé:-) Těším se na další díly a doufám, že vyjdou brzy.

DavidKeller
11.05.2019 4 z 5

Pěkné čtení,tento žanr jsem si pro teď vybral jako změnu od toho co jsem do teď četl. Knihu jsem bral takovou jaka je, od začatku mě bavila .Jasny jedna se o prvni dil trilogie, takže je to spiš seznamovačka s postavami a přiběhem tak jak to většinou u prvnich dilů býva . Určitě si pohlídám dalši díl a mohu s čistým svědomím tvrdit, že se hodně těšim !

trudoš
03.05.2019 3 z 5

Co se Timu Lebbonovi nedá upřít, je cit pro temnou atmosféru. Kdybych měl Relikvii jednodušeji charakterizovat, připodobnil bych ji k neodbytné noční můře. Takhle nějak by podle mě vypadalo Nikdykde, kdyby Neil Gaiman byl starý zlý cynik, neberoucí si servítky. K dokonalosti však Lebbonovi přeci jen něco chybí. V první řadě zápletka, která by měla přesvědčivější osnovu. Vyprávění se soustředí na jednu rovinu příběhu a mimoděk rozvíjí druhou, jež se ale nakonec ukáže být tou určující pro další díly. Kvůli tomu odehrané drama působí v kontextu všech událostí maličko fádně, něco jako hospodská rvačka v podvečer 2. světové války.
V čem autor naopak exceluje, jsou mýtické postavy zasazené do současné reality. Zatímco lidští protagonisté tu působí dojmem unylé stylizace, u magických tvorů je tomu přesně obráceně. Namísto ušlechtilých bytostí se tu člověk setkává s pološílenými degeneráty, kteří už nemají jiného cíle, než zabíjet. A to ať jde o anděly, nymfy či satyry. Právě tak to mám rád.

Eyghon
21.10.2018 3 z 5

Kdyby bylo na obálce uvedeno, že se jedná o urban fantasy, tak bych to nečetl. Po Lebbonových vetřelcích a predátorech jsem nevím proč čekal něco podobného. Nejvíc mi to připomínalo trochu temnější příběhy Bena Aaronovitche o Peteru Grantovi, akorát bez magie a bez humoru. Úplně špatné to nebylo, jen ta obálka a anotace moc nesedí k obsahu. Ta věc na obálce je utržené křídlo postavy, která v knize vůbec nevystupuje (to křídlo ano). Celkově je to zřejmě jen úvodní díl k sérii o prolínání současného a fantasy světa.

Alena_S
28.08.2018 4 z 5

Slibné, napínavé...a jinak už tu všechno řekli :-)

Rodaw
23.03.2018 2 z 5

RELIKVIE
Čas od času ráda vystoupím ze své komfortní zóny a vrhnu se na něco, co běžně nedělám - v tomto případě jsem se pustila do Relikvie :)
Hlavní hrdinka Angela pátrá po svém milém - Vincentovi, který zmizel a působí to tak, že se po něm snad slehla zem. I přes různá varování, že ji hrozí nebezpečí, se rozhodne ho najít. U toho odhaluje temnou stranu jeho života a temnou stranu Londýna... Objevuje svět, který má svá drsná pravidla a nikdy by nevěřila, že existuje...
Já nejsem čtenářský fanda scifi a fantasy a moc nemusím tyto žánry ani v hororových filmech. Ale chtěla jsem to zkusit! No bohužel musím říct, že jsem se asi trošku sekla a potvrdila si, že tohle není to pravé ořechové pro mě, ale je to čistě můj subjektivní problém. Na mě to byla až moc velká divočina ... Každopádně knížku doporučuje (můj milovaný) James Rollins (mimochodem se chystám na jeho sérii "Sangvinisté", kterou mám doma, ale začínám se bát, aby to na mě taky nebyla až moc velká divočina :D) a já si myslím, že by z ní mohli být nadšení všichni příznivci tohoto žánru. Všichni lidé, kteří by chtěli objevit ten temný a drsný svět a dokázali to ocenit více než já.
Pokud Vás to láká, neváhejte :-)
Knížka je poměrně drsná a brutální, což tomu všemu dodává grády, takže s klidem doporučuji i klukům.
Až po dočtení mi došlo, že tento pan autor Tim Lebbon má na svědomí i knihy o Vetřelci :)

milunka21
17.03.2018 3 z 5

Podle anotace a obálky jsem čekala víc. Pro mě to bylo zklamání. Ale věřím, že si své čtenáře získá.

Highlander
28.02.2018 4 z 5

Nevím moc co k tomu napsat...
Rozhodně to není můj žánr, je to takové temné fantasy zasazené do každodenního současného světa.
Nic pro slabší povahy, hodně brutality... jako u autorových knih o Vetřelcích - díky kterým jsem mu dal šanci, že si od něj přečtu i něco jiného. Ale jelikož je to žánr horor/temné fantasy, tak si nemyslím, že by po knize opravdu sahal někdo, kdo by na tohle nebyl zvyklý. :)
Musím říct, že i přes váhavý rozjezd mě to hodně bavilo a navnadilo na další díly.
K tomu rozjezdu... spíš jsem se pral s tím, jestli je to žánr pro mě a jestli mě to bude nebo nebude bavit, nevěděl jsem, co od toho čekat....
Co se děje týká, tak to má od začátku docela spád a napětí, které se víc a víc stupňuje. Konec vyvolává zvědavost, nicméně je uspokojující a dalo by se přestat číst přímo tady. Ale rozhodně budete mít nutkání sáhnout po dalším dílu.