Stalingrad

Stalingrad https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108023/bmid_stalingrad-XUw-108023.jpg 5 97 21

Na počátku 21. století, šedesát let po strašlivých událostech, je to nejspíš poslední příležitost vyzpovídat dosud žijící účastníky bitvy z obou stran. A zároveň je to poprvé, kdy se brány ruských archivů otevřely natolik, aby se zaplnily poslední mezery v našich znalostech o Stalingradu. Znalostech o bitvě, která ukazuje pravou tvář války: nikoli jako karetní hru generálů realizovanou dobře vycvičenými hrdiny, ale všechnu její špínu, krev a oběti. V lednu 1943 napsal jeden německý nadporučík od Stalingradu svému otci, plukovníku na generálním štábu: Peklo na Volze vám budiž výstrahou. Prosím neberte tuto otřesnou skutečností na lehkou váhu. Poselství od Stalingradu neztratilo dosud svou aktuálnost. Všude na zemi dnes umírají lidé kulkami fanatiků. Jsou národy schopné vyvodit poučení z dějin jiných? Kéž je alespoň vyvodí z vlastní historie. Vydání 2.... celý text

Válečné Literatura naučná Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Stalingrad, Das Drama , 2003


více info...

Přidat komentář

Rolada88
24.12.2023 5 z 5

Krásně popsána kniha z pohledu Němců o špatným tahu na stalingrad

Pytlík
24.09.2023 4 z 5

Německý autor psal knihu celkem pochopitelně převážně z pohledu Němců, takže líčí zejména jejich strasti, což mě ovšem nijak nedojímalo. Naopak, v duchu jsem volal, dobře vám tak! Nelze argumentovat, že obyčejní vojáci byli do války nahnáni - byli namyšlení a sebevědomí, dokud vítězili, a zabíjení lidí je nijak netrápilo. Prokoukli až tehdy, když začali prohrávat a ve Stalingradu mrznout. Stejně je fascinující - v době míru člověk něco ukradne a jde si na pár let sednout, v době války člověk zničí domy, zabije lidi a vůbec nic. Nemá často ani jakékoli výčitky svědomí.


sabina5156
07.01.2023 5 z 5

Velmi dobře zpracovaná kniha, která nás přesouvá do událostí roku 1942. Bitvu o Stalingrad líčí věcně ale zabývá se spíše jednotlivými fázemi a míněním vojáků. Kniha je výborným důkazem toho, že válka má největší dopad na obyčejného člověka, který postupně získává absolutně střízlivý a skutečný pohled na válečnou vřavu. Popisuje události, které předznamenaly krvavé masakry, přičemž si má obrazotvornost vytváří představu mlýnku na maso.

Forestwalker
16.08.2022 4 z 5

Pro potřeby čtenáře, který se chce seznámit s historií stalingradské bitvy, naprosto dostačující přehled. Výtky bych samozřejmě měl. Autor se mohl v závěru trochu věnovat otázce, nakolik obětování celého kotle opravdu vedlo k zachování zbytku fronty. A již zmiňovaná pasáž o válečných zločinech v knize působí jako pěst na oko. Autor zmínil všelijaké zločiny převážně z roku 1941, rozepsal se o členění Einsatzgruppen a na závěr k tomu doplnil, že nic z toho se stalingradského tažení netýkalo. Co tohle má znamenat, Bůh suď.

igor6114
09.11.2021 5 z 5

Skvelá kniha s reálnym náhladom do Stalingradského pekla

konicekbily
07.10.2021 5 z 5

Sleduji historii, a obzvláště průběh druhé světové války. Většinou jsou knihy věnovány strategickým a taktickým okamžikům, kde se rozhodovalo o vítězství či porážkách jednotlivých bitev. Toto je moje první kniha zaměřená na útrapy obyčejného vojáka na východní frontě. A je jedno, za kterou strany museli, bez svého rozhodování, jít do války a položit svůj život! Škoda, že se lidstvo nepoučí a války jsou vedeny i nadále, naštěstí mimo nás.

sioux
04.02.2021 4 z 5

Výborně a poctivy zpracované téma bitvy o Stalingrad. Vojenské části samotné bitvy mě nesmírně bavily, velmi čtivě napsáno. Nebavila mě úvodní část, kdy se psalo o zvěrstvech Němců, chápu, že se to dělo, ale už to bylo zpracováno v jiných knihách a přišlo mi, že to do tohoto tématu nepatří.

Lavastan
05.01.2021 5 z 5

Výborná kniha a patrně nejlepší od Guido Knoppa. Autor zde rozjede popis bitvy, která byla opravdu peklem. Používá archivních materiálů i ze SSSR/Ruska a tak dokresluje brutalitu a zoufalství města na Volze. Zasahování Hitlera do vojenského tažení znamenalo ztrátu statisíců mužů wehrmachtu. Sověti zde poprvé ukázali, že umí vyhrávat i když za cenu obrovských ztrát.

Gaea
18.07.2020 5 z 5

(SPOILER) V mém žebříčku asi nejlepší faktografická kniha autora. Za nejzajímavější považuji zveřejněnou běžnou korespondenci obyčejných německých a sovětských vojáků, která jde hodně pod kůži.
Jako tématicky vhodný doplněk doporučuji knihu od Fanny Chassain-Pichon "Dopisy z Wehrmachtu", kde se však jedná o dopisy z průběhu celé války, Guido Knopp reflektuje "pouze" jatka u Stalingradu.
Povinná četba pro všechny válkychtivé jedince, kteří mají zkreslené, zidealizované a mytizované představy o (jakékoliv) válce.

Camel-9
03.12.2019

Peklo v mrazu, super kniha.

JelloBiafra
07.11.2019 5 z 5

Mrazivá a maximálne pôsobivá kniha o trpkých bojoch o mesto na Volge, ktoré sa stalo masovým hrobom 6. armády Wehrmachtu a v konečnom dôsledku aj obratom v 2. svetovej vojne. Zo strategického hľadiska mal Stalingrad neveľký význam. Niesol však meno sovietskeho diktátora a Hitler ho chcel ako svoju osobnú korisť. Bohužiaľ tak v tvrdých bojoch padli zbytočne desaťtisíce vojakov. Nemecký historik Guido Knopp tu s jeho povestnou precíznosťou popisuje ako sa v nemeckom generálnom štábe zrodili plány na dobytie mesta, ako sa Wehrmacht prebíjal cez donskú step až po kruté boje v meste. Zároveň tu autor ostro kritizuje najvyššie velenie na čele s Hitlerom, Keitelom a Jodlom a ostatnými diletantmi. Osud 6. armády bol veľmi trpký a poznačený hladom, krutými mrazmi a infekčnými chorobami. V konečnom dôsledku boli nakoniec vojaci tejto armádnej skupiny obetovaní, aby Hitler neprišiel o svoju pomyselnú prestíž. Vojnové útrapy tu autor popisuje tak naturálne, že mi chvíľami behal mráz po chrbte. Napriek tomu že som toho o Stalingrade čítal a videl veľa, táto kniha moje poznatky zasa o niečo rozšírila, pretože sa opiera o výpovede tých, čo toto peklo prežili a po dlhých rokoch sa vrátili do vlasti. Hladovejúci vojaci mnohokrát siahali aj po kanibalizme či sa dopovali potravinami vyrobenými z chemikálií, aby zahnali hlad, ale nakoniec zomreli otravou. Po knihe "Zajatci", ktorú som od tohto autora čítal pred 3 rokmi, si k vydareným knihám pána Knoppa pridávam ďalší kus a vzhľadom k tomu, že toho o nacizme, holokauste či bojoch Wehrmachtu napísal viac než dosť, môžem sa tešiť na ďalšie tituly.

ArwenAragorn
01.08.2019 5 z 5

Autor popisuje cestu 6. Paulusovy armády k Volze, krvavé boje, při nichž padlo asi 500 00 ruských a 200 000 německých vojáků i hrůzné důsledky zimy a hladu. Jedná se o nejkrvavější bitvu hitlerovské války, která změní situaci na východní frontě.
Kniha je prokládána úryvky z deníků ruských i nepřátelských vojáků a civilistů a úryvky z dopisů německých vojáků.
Bitva o Stalingrad a konečná porážka hitlerovské armády je autorem téměř detailně popsána.

Pazúzu96
13.04.2018 5 z 5

Výborně napsaná knížka, zvláště tím, že je na každé straně protkána deníkovými úryvky vojáků (z obou bojujících stran), ale i civilistů a dalších účastníků bitvy o Stalingrad. V knize je mnoho podrobností, nepopisuje se jen samotná bitva, ale i příčiny.

braunerova
08.02.2018 5 z 5

Čtivý text autora je takřka na každé stránce doprovázen úryvky z dopisů a deníků německých, sovětských i rumunských vojáků a důstojníků.

"Hledal jsem Boha v každém kráteru, v každém zničeném domě, na každém rohu, u všech kamarádů, když jsem ležel ve své díře, i na nebi. Bůh se neukázal, když po něm mé srdce volalo. Ne, otče, Bůh není."
Dopis ze Stalingradu

ALadin1905
30.08.2017 5 z 5

Fakta ... syrovost ... realita.
Dodneška si pamatuji zmínku o tom, jak ruští vojáci v mrazech žrali v rozstřílených fabrikách kuličky z maziva a prachu ...
Zkusme si uvědomit, čím si lidé na obou stranách museli projít. Tato kniha Vám určitě dá na chvíli pádný důvod vážit si toho, že máte smartphone a chodíte do KFC ...

kyssling
29.03.2016 5 z 5

Skvělá kniha plná zajímavých postřehů, navíc psána "nezaujatě", ale fakticky. Nepamatuji, že bych například někde četl o tom, že "Paulus nekapituloval a nic nepodepsal, ale pouze se nechal vzít do zajetí za svou osobu", nebo že "v kotli dezertovalo víc Rusů než Němců, protože Rusové NEvěřili, že jsou Němci obklíčeni".
Pro zajémce o 2. světovou válku naprostá povinnost přečíst !

Moravan
27.04.2015

Souhlasim s uzivatelem Ivinho velice ctiva kniha a poutavy dej . Kdyz jsem ji naposledy cetl pripadal jsem si jako kdybych na te fronte bojoval ja sam. Velice poutavy dej ... Ktery vas vtahne do deni a jen tak nepusti. Vřele doporucuji k precteni hltal jsem kazdou stranku

Ivinho
21.04.2014 5 z 5

Brilantní studie, maximálně zábavná. Doporučuju všemi deseti.

Pablo Kral
30.09.2013 5 z 5

Jak je jeho dobrým zvykem, Guido Knopp napsal superčtivou a brilantní studii - tentokrát o osudech Paulusovy 6. armády. Bylo-li to vůbec při popisovaní frontových hrůz možné, vychutnával jsem si srozumitelný výklad autora od první do poslední stránky. Když jsem knihu po dočtení zařadil do své knihovny na odpočinek, měl jsem pocit, že cosi heroického z její atmosféry vyrylo do mých mozkových závitů nesmazatelnou stopu. Jakoby zde byla historická esence z této přelomové bitvy stále ještě přítomna a působila nejen ve vzpomínkách těch několika málo pamětníků, kteří ji přežili. Neopomenutelný příspěvek do zlatého fondu literatury faktu.

vorenus
28.08.2013 5 z 5

Opět nekompromisní záležitost!!!Jsem moc rád, že mohu žít v míru!!Historie je hodně poučná!!!