Šprýmovné komiksy

Šprýmovné komiksy https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319689/bmid_sprymovne-komiksy-ufs-319689.jpg 4 11 6

Unikátní soubor Ladových obrázkových seriálů! Album Šprýmovné komiksy navazuje na ladovské soubory Nezbedné komiksy a Humory, které v nakladatelství Plus vyšly v předchozích letech. Aktuální publikace zahrnuje všechny Ladovy delší autorské seriály, jež publikoval v novinách a časopisech od dvacátých do čtyřicátých let. Více než polovina ze zařazených prací se přitom kompletního souborného vydání dočká vůbec poprvé a všechny seriály budou provázeny autorovými původními texty. I tentokrát se také ve většině případů podařilo dohledat Ladovy originály, takže publikace nabídne reprodukce v nejvyšší možné kvalitě. Šprýmovné komiksy proto jistě potěší všechny znalce Ladovy tvorby i příznivce kvalitních obrázkových seriálů. Josef Lada patří ke „zlatému fondu“ české kultury a nový výbor z jeho „obrázkových seriálů“ nabídne širšímu publiku část jeho tvorby, která mu doposud zůstávala nedostupná.... celý text

Přidat komentář

Luky110812
16.05.2023 4 z 5

Předčítala jsem synovi a velice ho komiksové knižní vydání ze staré doby zaujalo. Čtení je to spíše pro dospělé, ale obrázky zaujmou i děti.

Kortez
08.07.2022 4 z 5

Jednu hvězdu dávám dolů za černobílé provedení. U tak velkého a drahého knižního formátu je škoda nevyužití barevného tisku.
Josef Lada ve mně probouzí návrat do dětství, kdy jsem si v knihovně vybíral knížky kocourovi Mikešovi, kdy Vánoce byli skutečně ladovsky bílé a posílali se poštou vánoční pohlednice s Ladovými náměty.


janina66
13.09.2020 5 z 5

Krásné minipříběhy hlavně kozla Bobše a jeho kamaráda Frantíka. Dál se tu objevuje i kocour Mikeš. Komiksové lotroviny Bobše a Frantíka. Někdy vtipné, ale spíše bych podtrhla malířské umění Josefa Lady. Jsou to příběhy, které si můžete prohlížet o volné chvilce.

cukrovka
22.08.2020 4 z 5

Josef Lada je jedním z prvních úspěšných komiksových autorů v Čechách a tato publikace nám přibližuje některé z jeho komiksových příběhů. Námětem většiny uvedených příběhů jsou různé čertoviny a naschvály vesnických kluků a zvířecích hrdinů. Šprýmovné komiksy nás nechávají nahlédnout do tehdejší doby, jejího humoru a komiky. A i když už nám nemusí připadat tak vtipné jako ve své době vzniku, určitě patří ke zlatému fondu české literatury.

alef
16.07.2020 4 z 5

Josef Lada – jméno, které si snad každý spojí s typickou idylickou venkovskou krajinou, s její atmosférou a náladou, a někdo pak ještě s ilustracemi k vojáku Švejkovi. „Značka“ Josef Lada má ale taky své pevné místo v žánru komiksu, resp. své místo tu mají Ladovy seriálové obrázkové „příběhy“ psané v letech 1900-1930, a to do různých satirických časopisů nebo humoristických magazínů. Šprýmovné kousky pak vycházely v nedělní příloze Českého slova na počátku 20. let 20. století.

Jen náhodou se mi dostaly do rukou právě tyto venkovské minipříběhy – Šprýmovné kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše. Pan Lada je ještě nenazýval komiksem, ale tomuto svému časopiseckému seriálu říkal: „humoristický film dětem přístupný“, což samozřejmě byl, protože si za komiksového „hrdinu“ zvolil opět jednoho ze svých oblíbených zvířecích „hrdinů“ – kozla Bobeše.

Bylo to príma setkání, četla jsem si večer před spaním, jako takovou „minipohádku“ na dobrou noc, a je škoda, že tenhle „seriál“ nebyl delší, protože jsem se u všech těch drobných „zlomyslností“, které si Frantík s Bobešem na ostatní, ale i na sebe navzájem navymýšleli, bavila a pěkně se mi usínalo, když nakonec všechno … dobře dopadlo :-) ...

„Stále se opakující rozpustilé kousky Frantíka a Bobeše nemálo dopalovaly panímámu Vovískovou. Po každém kousku panímáma vyhrožovala, že Bobeše prodá, ale vždy ji za chvíli zlost přešla a zapomněla na to. Ale když v sobotu, minulý týden, ti dva kašparové svrhli panímámě v kuchyni velký krajáč mléka, rozzlobila se tou měrou, že poslala pro řezníka a Bobeše mu opravdu prodala. Smutně Bobeš naříkal, když si jej řezník Úterý odváděl a Frantík u plotu celé potoky slzí proléval. To bylo smutné rozloučení obou nerozlučných kamarádů.“
… ale nebojte, takhle to nekončí! A jak to tedy dopadlo?
„Doufejme, že se to na ně neprozradí! Konec. Má úcta, nazdar, pozdrav pámbu!“

martinstefko
14.04.2017 4 z 5

Kniha má pro současníky možná více historickou hodnotu v tom smyslu, že vidíme, jakou tradici u nás komiks má a že se mu věnoval i takový velikán. Navíc souborné vydání je v tomhle ohledu paráda, ač se vám třeba jednotlivé příběhy nemusí líbit a nemusí vás v současnosti pobavit tak jako naše předky. Více: http://www.comics-blog.cz/2017/04/1415-sprymovne-komiksy-80.html

Autorovy další knížky

Josef Lada
česká, 1887 - 1957
2009  93%O chytré kmotře lišce
2005  94%České Vánoce Josefa Lady
2007  96%Kronika mého života
2003  90%Nezbedné pohádky
2007  89%Bajky

Kniha Šprýmovné komiksy je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce12x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x