Neuromancer

Neuromancer https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11288/bmid_neuromancer-bic-11288.jpeg 4 531 92

Sprawl série

1. díl >

Sprawl, kniha 1. Román desetiletí, oceněn Nebulou a Hugem. Dnes již kultovní kniha příznivců kyberpunku. Jedinečná možnost seznámit se se stěžejním dílem kyberpunku v perfektní podobě, kdy můžete vychutnat brilantnost a bohatost Gibsonova jazyka. Ústřední postavou románu je Case, computerový zloděj, který vstupuje do celosvětové sítě počítačů a manipuluje s uloženými daty. Příběh sleduje snahu dvou mocných programů umělé inteligence o nelegální spojení do jednoho celku, schopného rozluštit poselství mimozemské civilizace. Mistrovských děl science fiction je hodně, ale Neuromancer je jen jeden.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Neuromancer , 1984


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 2 z 5

Legendární kniha, očekávání byla veliká. Bohužel jsem si knihu příliš neužil. Tohle dílo pro mě jasně dokazuje, že dobrý obsah podaný špatnou formou tvoří nepříliš lákavý výsledek. Nelze Gibsonovi upřít originalitu, atmosféričnost a vizi. Nejspíš právem je tohle jedno ze základních děl cyberpunku. Na druhou stranu styl, kterým je kniha psaná a forma jakou jsou nám myšlenky i děj předávány byla pro mě na samé hranici stravitelnosti. První polovinu knihy jsem byl zmaten jako lesní včela. Neustále se mi opakovala situace, že nevím, kde postavy jsou, jestli je to realita, proč tam jsou atd. Spousta náhodných setkání a interakcí, nepochopitelné motivy. Hodněkrát jsem ani nevěděl o které postavě se zrovna mluví, dějové i časové skoky. Je to napsané tak neuvěřitelně chaoticky a zmateně, že jako čtenář jsem si prostě nedokázal vychutnat to dobré, co tahle kniha v sobě má. Snažím se namluvit si, že v druhé půli to bylo lepší, nebo jsem si alespoň na styl zvyknul a bylo to pro mě stravitelnější. Ale pravda je nejspíš to, že mě to přestalo zajímat. Nedokázal jsem mít ani o postavy ani o příběh příliš zájem a dočetl jsem spíše ze setrvačnosti.

Kladně hodnotím nápady, vize a atmosférické popisy. Celkem neutrálně vnímám charakteristiku postav a naprosto katastroficky způsob podání a celkovou zcela chaotickou prezentaci příběhu. Dávám 2/5 a další díly série raději vynechám.

jaroiva
jaroiva
17.02.2024 2 z 5

Ani obraz ani zvuk!
U Mechanického pomeranče mě rozčiloval jeho speciální jazyk, ale sdělení jsem chápala. Vonnegut píše srozumitelným jazykem, ale věty vypadají tak nějak náhodně sestavené, že celek působí roztříštěně.
A teď dejte Burgesse a Vonneguta dohromady a máte Gibsona a jeho Neuromancera.
Jazykem, kde sice chápu jednotlivá slova, ale po přečtení (v mém případě poslechu) celé věty vůbec nevím, o co jde, je psaná celá kniha.
Zezačátku jsem doufala, že si na jednotlivé neznámé termíny nějak zvyknu a zorientuju se. Ale postupně jsem pochopila, že to se nestane, a snažila jsem se to nějak pochopit i tak. Ale to se mi taky nepovedlo, protože když ve své představivosti mám asi tak 10 % obrázku, dost špatně se domýšlí těch 90 %.
Dopadlo to tak, že jsem sice poslechla celou audioknihu, ale pak jsem se zeptala umělé inteligence, o čem to vlastně bylo. Anotace je psaná česky, ale kniha v českém překladu snad maďarsky.
Takže mi AI sice řekla, o čem to bylo, ale ani tak si nejsem jistá, jestli nekecala, protože těch mých 10% na srovnání prostě nestačilo :D.


DjLuko
DjLuko
30.01.2024 4 z 5

Uf, toto bola výzva. Kde začať. Cyberpunk je jeden z mojich obľúbených subžánrov, zaujímal ma teda Gibson ako jeho otec a Neuromancer ako jeden z jeho najzákladnejších pilierov. Román som si pôvodne predstavoval ako akýsi proto-cyberpunk, v ktorom možno pozorovať prvé počiatky, korienky tejto začínajúcej estetiky. V tomto smere som sa nemohol mýliť viac. V Neuromancerovi je cyberpunk ako subžáner "upečený", hotový, vo svojej finálnej podobe (a za tých pár desaťročí sa vlastne už ďalej takmer vôbec neposunul). Spája tu pri tom "vysokú" tradíciu vedeckej fantastiky, s "nízkymi" žánrami brakového násilia, zločinu a štylizovaného sexu. Ide tu o mimoriadne komplexné dielo plné vrstiev - post-kapitalistická dystopia, v ktorej svet riadi pár všemocných korporácií, bežný človek sa uživí (tj. nie dostane z chudoby, táto možnosť už dávno absentuje) iba pouličným cyber-zločinom a pozorným načúvaním šumu "bizu". Svet plný opantávajúcej virtuálnej reality, ktorá predstavuje sladký únik (no nie až tak sladký, ako všemožné typy nových pouličných drog) a v ktorom sa pohŕda fyzickým "mäsom". Svet v ktorom miliardárske elity už dávno zdrhli do luxusných vesmírnych staníc na obežnej dráhe. Svet s umelými inteliganciami kontrolovanými Turingovým inštitútom, ktorý im bráni v "sebauvedomení" a rozširovaní vlastnej inteligencie. Je tu toho strašne veľa a s prihliadnutím na to, že v roku 1984 bol internet v plienkach, film Matrix neexistoval, atď. musíme dospieť k tomu, že ide o nesmierne vizionárske dielo, ktoré absolútne prekopalo žáner sci-fi, ako i samotnú popkultúru. Prečo teda iba štyri hviezdy? Napriek svojej nekonečnej kreativite, je Gibson mizerný rozprávač príbehu. Je tu často takmer nemožné orientovať sa v deji, čo sa udialo kedy a kto je kto. Boli kapitoly počas ktorých som mal chuť knihu zavrieť a nechať ju na pár rokov odpočinúť v poličke. S krátkymi pauzami (na čítanie iných kníh) mi nakoniec trvala niečo vyše dva mesiace, napriek neveľkému rozsahu (asi 300 strán). Stotožnenie s postavami, či emócie, sú tu takmer nemožné. Gibson je introvert, príšerný psychológ a všetky jeho postavy sú zúrivé, prefetované gule maskulinity. Postavy sa rozprávajú výlučne v pouličnom slangu, skratkách, prezývkach - sú v každej chvíli pripravené, vždy chladné, surové, vždy cool. Na jednu stranu je to súčasťou atmosféry pouličnej džungle, kde človek nemôže prejaviť slabosť ak chce prežiť, na druhú stranu (môj osobný názor) si tým asi aj autor niečo kompenzuje. :) Je jednoznačné, že mu viac ide o to AKO rozpráva, než o čom. A napriek tomu že som pri ňom neraz trpel (zápasil s knihou a nemám v úmysle čítať ďalšie diely Sprawl série), neostáva mi nič iné, než ho rešpektovať ako vizionára.

Lele61
Lele61
14.08.2023 4 z 5

Nesporně zajímavá avšak čtenářský velmi náročná kyberpunková kniha o značně temné (i když možná nepříliš vzdálené) budoucnosti. Spousta originálních autorských nápadů. Téměř všemocné umělé inteligence, různé tělesné modifikace a samozřejmě všudypřítomný nelítostný boj o moc, vliv a informace. A mezi tím vším hlavní hrdina Case jako poněkud ztracený malinkatý pěšák ve velké šachové partii s nejistým koncem.

mahojakotyc420
mahojakotyc420
08.08.2023 4 z 5

Velice zajímavá sci-fi jízda, která je čas od času zpomalena autorovým nepřehledným stylem psaní. Určitě doporučuji přečíst v angličtině, český překlad je komický, frázi yeah, no shit přeložil překladatel jako jo, žádný sračky.

lvcx
lvcx
25.07.2023 4 z 5

Neuromancer je zběsilá jízda fiktivní budoucností. Není to úplně jednoduchá četba, autor čtenáři nic nedá zadarmo, ale obrazy technologií, měst a subkultur díky tomu působí velice autenticky a útržkovitost vypravěčského stylu dodává knize příjemnou špínu. Jen z překladu dialogů jsem občas kvetla, ale težko říct, jestli na tom ten Neffův bude líp. (A odsazování přímé řeči je občas taky pěkně matoucí, ale předpokládám, že to je už v originále? Každopádně to orientaci moc nepomáhá.) Ačkoliv jsem tedy děj a motivace postav musela z knihy trochu lovit, opravdu jsem si to užila. Myslím, že Neuromancer si své místo v kánonu scifi rozhodně zaslouží.

Laaca
Laaca
19.05.2023 2 z 5

Tři čtvrtě knihy jsem se musel do čtení vyloženě nutit. Děj i vykreslení prostředí jsou strašně nepřehledné. Spousty střípků, které se špatně skládají dohromady. není jasné, proč se co děje. Čekal jsem, že v jednu chvíli to do sebe všechno zázračně zapadne a plynutí děje se vyjasní a zpřehlední. na posledních řekněme 30 stránkách se opravdu leccos vysvětlí, ale všechno je kostrbaté, neučesané...
Ono nestačí, kdy má spisovatel bujnou fantazii. Ono to chce taky trpělivou mravenčí dřinu, aby všechna kolečka, drátky a součástky příběhu poskládal a vyladil. A tuhle pečlivou hodinářskou práci Gibson naprosto zanedbal. Takže fajn, že řadu jednotlivostí vymyslel a zformuloval a dík za to, ale jako celek kniha nefunguje. Asi nedoporučuji.

Zelený_Drak
Zelený_Drak
16.05.2023 odpad!

Může to být klasika a zásadní dílo subžánru, ale ode mě ani jednu hvězdičku. Dávám přednost pozdějším následovníkům. Tady mě nezaujalo vůbec nic. Velmi nepřehledný styl psaní (kterému překlad opravdu nepřidává). Z knihy jsem jeden den přečetla asi 50 stran a další den jsem se marně snažila rozpomenout, co jsem to vlastně rozečetla, jestli vůbec něco. Po dvou týdnech už si nepamatuju ani jak to dopadlo.

StepanB.
StepanB.
28.04.2023 2 z 5

Knihu jsem musel odložit v necelé třetině. Bohužel mě dílo zklamalo a to kupodivu ne z toho, jak si autor budoucnost představoval. V tom vidím největší pozitivum knihy, kdy autorovy představy působily smysluplně a spoustu věcí, které předvídal dnes můžeme vidět kolem sebe nebo se jím přibližujeme.
Po několika pokusech se knize vrátit dát ji znovu šanci jsem musel knihu definitivně odložit. Důvodem zklamání byl neočekávaně autorův styl, jeho způsob psaní mi vůbec nesedl, působil pro mě nezáživně, neviděl jsem v jeho stylu žádné tvůrčí umění. Děj byl pro mě nezáživný, nezajímavý.

Selhan
Selhan
16.02.2023 5 z 5

Neuromancer má ve skutečnosti blíž k poezii než próze – rozhodně to není jednoduché čtení, čtenář se musí s textem s úsilím porvat. Zvláště zprvu – tedy ne že by ani ke konci knihy nebylo třeba některé odstavce přečíst na dvakrát. Ale že to stojí za to: Gibson dovede vykreslovat neuvěřitelně působivé scény. Je fascinující, že dokázal jedním dílem vytvořit žánr, a zároveň ho vyvrcholit a dost dobře i uzavřít.
Jen tedy nevím, jak je na tom překlad, ten Neffův je opravu špatný, a Rauvolfův jsem nezkoušel.

jenda3876
jenda3876
12.02.2023 2 z 5

Pote co jsem 2x dohral Cyberpunk 2077 'pulzujici' mesto Night city, co nikdy nespi, tak toto dilo neni zadne oddechove cteni, strany plynou a dej stejne nechapu. Uvidi se, zda se pustim do dalsiho dilu.

Dyaebl
Dyaebl
07.02.2023 4 z 5

Tak toto byla jízda!

Neuromancer je zvláštní knihou. Zpočátku jsem si užíval až filmové „scény“, skrze které byl příběh vyprávěn, avšak postupem času mi to čím dále více nesedělo, jelikož jsem zkrátka a dobře nevěděl, která bije. Nemůžu říct, že by se to časem zlepšilo, spíše jsem začal více vnímat svět a pomalu se dostával do Gibsonovy fantasie, ač musím uznat, že ta má na ni plně nestačí.

Co se však změnilo, byl způsob mé četby. Místo toho, abych si vrtal hlavu nad každým momentem, situací či jen rozmluvou (a tím, co se to sakra děje?!), jsem se nechal unášet tam, kam mě vyprávění zavede a ve snaze pojmout všechny ty kyber-šílenosti, jež se tu objevují, si tu celou jízdu zkrátka užil!

Zvládnete-li se adaptovat na styl Gibsonova psaní, pak vás čeká něco nevídaného. Nejde jen o to, že tato kniha dala zrod celému kyber-punku, ale představuje ne tak obvyklý způsob psaní, který je sice problematický, ale nakonec vás odmění... No možná ne přímo odmění, protože příběh je podobně chaotický jako způsob psaní, ale rozhodně vás pohltí, zvládnete-li se naladit na drogu, na níž Gibson jel při psaní Neuromancera a za mě, jakožto nevelkého čtenáře sci-fi, mohu prohlásit, že je to droga silná. Silná a účinná, které se nemusíte bát.
Prostě si tu lajnu šlehněte a Neuromancera si užijte.
Pochopení se dostaví až v dojezdu dané drogy, tedy na samotném závěru příběhu.
Ale bacha na to. Pochopení pravděpodobně nebude úplné a hrozí, že se budete chvíli nacházet v projekci samotného Neuromancera... Riziko je však na vás.

R47
R47
25.01.2023 5 z 5

Náročné, jazykově uhrančivé, punkově ošuntělé, skřípavé vyprávění, které tu a tam probleskne jako neon, než se zase ztratí v mlze. Vezme vás z fiktivního Sprawlu přes různá evropská velkoměsta až na orbitální stanici. Umělé inteligence, svalové štěpy, tělesné modifikace, počítačové viry, rastafariáni ve skafandrech, mimozemské civilizace... Je tam všechno. Jediná Gibsonova kniha, kterou má opravdu smysl číst. Ale je to fuška. Nedává čtenáři nic lacino. Je to nervní. V dialozích spousta nevyřčeného, musíte se vracet a ujišťovat se, co kdo vlastně řekl. V pokračováních už na tohle WG rezignoval a dal přednost čtenářsky přístupnějším formám thrillerů. Ale ty pro mě právě tou mainstreamovostí ztrácejí kouzlo.

Elhzar
Elhzar
04.01.2023 2 z 5

Způsob vyprávění, kterému se dá říkat všelijak, jen ne plynulé. Místo příjemné plavby na vlnách příběhu jsem dostal cestu přes rozžhavené uhlíky. Ztrácel jsem se, odložil jsem, nedočetl jsem.

ArkAngel
ArkAngel
10.11.2022 3 z 5

Kdo by čekal, že jedno ze základních děl cyberpunku bude taková nuda. Možná je chyba ve mě, ale k postavám jsem si nedokázal vytvořit žádný vztah a vůbec mne tak nezajímalo, co s nimi bude. Jinak je to taková klasika: drogy, zbraně a technologie. Fandové cyberpunku tak dostanou přesně to, co od žánru čekají, ale doufal jsem v trochu větší přesah.

yonda
yonda
24.03.2022 3 z 5

Tady nevím, jak vlastně hodnotit. Obdivuji autora, s jakou vynalézavostí propracuje a vymyslí každou větu. Na druhé straně musím přiznat, že knihu jsem objevila náhodou a vůbec jsem jí nerozuměla. Ano, přiznávám, kyberpunk není pro mě..

Nahnilaruka
Nahnilaruka
06.03.2022 3 z 5

Ač kyberpunk mám velmi rád a je to jeden z mých nejoblíbenějších žánrů, tak u tahle knížka ve mě vyvolává rozporuplné pocity..

neoddiskutovatelnou kvalitou je její nadčasovost, unikátnost, úžasný svět vyžadující velkou dávku fantazie, tady za 5 hvězd.

Na druhou stranu styl psaní autora, kdy dialogy jsou značně strohé(oproti barvitému popisu prostředí) a neobsahující všechny informace, byl pro mě čirým peklem. Často se mi stávalo, že jsem se sám sebe ptal, a kdo toto sakra vůbec řekl??? Co?? Hromada vymyšlených výrazů, nesprávné skloňování a mix slangů a celkově kombinace větných konstrukci mi dala strašně zabrat. V životě jsem četl jen jednu složitější knihu. Tady za jednu hvězdu.

Každopádně oceňuji tu fantazii, vizi, nápady autora a chápu i to nadšení ostatních z této knihy, ale já jsem si to nedokázal naplno užít, Asi jsem ve relaxační čtenář, jak tu někdo trefně poznamenal. Celkem lepší 3 *

lukaskmn1
lukaskmn1
31.01.2022 5 z 5

Geniální.

Enehy
Enehy
24.01.2022 4 z 5

Tak jo, můj žánr to opravdu není a kolikrát jsem se fakt ztratila, ne v ději, ale spíš v těch technologických věcech. A občas jsem plavala ve vedlejších postavách, což přičítám spíš své nepozornosti. Ale jinak jsem ráda, že jsem do toho šla a dočetla. A to nemluvím o tom, jakou fantazii William Gibson musí mít, když tohle napsal v osmdesátkách. Gratuluji.

jiri5906
jiri5906
14.08.2021 2 z 5

Chtěl jsem zkusit nějaké to klasické kyberpunkové dílo a byla mi doporučena kyberpunková bible. Do čtení samotné Bible jsem se musel nutit a nezvládl jsem ji. Do této bible jsem se taky musel nutit a zvládl jsem ji. Bohužel mě neoslovila, ztrácel jsem se v ději a vlastně jsem někdy ani nevěděl, co čtu. Pamatuji si "kus ledu" na konci a vlastně i mé pocity a dojmy z této knižky bych přirovnal kusu ledu. Možná to někdy zkusím znovu. Jako tu Bibli.