Neuromancer zajímavosti

Neuromancer https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11288/bmid_neuromancer-bic-11288.jpeg 4 531 93

Sprawl série

1. díl >

Sprawl, kniha 1. Román desetiletí, oceněn Nebulou a Hugem. Dnes již kultovní kniha příznivců kyberpunku. Jedinečná možnost seznámit se se stěžejním dílem kyberpunku v perfektní podobě, kdy můžete vychutnat brilantnost a bohatost Gibsonova jazyka. Ústřední postavou románu je Case, computerový zloděj, který vstupuje do celosvětové sítě počítačů a manipuluje s uloženými daty. Příběh sleduje snahu dvou mocných programů umělé inteligence o nelegální spojení do jednoho celku, schopného rozluštit poselství mimozemské civilizace. Mistrovských děl science fiction je hodně, ale Neuromancer je jen jeden.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Neuromancer , 1984


více info...

Zajímavosti (4)

Dialogy v románu, resp. počítačový a pouliční slang, byly odvozeny ze slovníků subkultur, převážně ze slangů torontských dealerů drog a motorkářů. (paulhunter)


Před tvorbou Neuromancera Gibson sepsal několik povídek pro významné magazíny science fiction - převážně noir příběhy z blízké budoucnosti o chudých protagonistech, kteří jsou v kontaktu s kyberprostorem. Povídka "Jak vypálit Chrome" (1982) a postava Molly Millions z "Johnny Mnemonic" (1981) položily základy pro tento román. (paulhunter)


Díky všeobecnému ohlasu a řadě ocenění se román zasloužil o zařazení žánru kyberpunk k tradičním odvětvím literatury science fiction. (paulhunter)


Neuromancer je prvním science fiction románem, který získal tzv. "Trojitou korunu", která sestává z ocenění Nebula, Ceny Philipa K. Dicka a Hugo. (paulhunter)


Ocenění knihy (2)

1985 - Hugo Award (Best Novel)
1984 - Nebula Award (Best Novel)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.