Spánek a snění

Spánek a snění https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163509/spanek-a-sneni-163509.png 4 12 4

Vědecké poznatky a jejich psychoterapeutické využití / Publikace podává systematický a čtivý výklad psychologických a fyziologických aspektů spánku, zaměřený na jeho funkce, stadia i nejběžnější poruchy, včetně přehledu metod jejich diagnostiky a psychoterapie. Autorka prezentuje nejnovější teorie spánku a snění, výsledky výzkumů spánkové deprivace či vybavování snů. Zabývá se různými druhy snových zážitků, možnostmi jejich interpretace a terapeutického využití. Zvláštní pozornost je věnována lucidnímu a dennímu snění. Kniha je určena klinickým a poradenským psychologům, psychiatrům, antropologům a studentům těchto oborů, stejně jako širší veřejnosti, která se zajímá o psychologickou literaturu. Může pomoci při přípravě ke studiu psychologie. Prof. PhDr. Alena Plháková, CSc., dříve působila jako klinická a poradenská psycholožka. V současnosti je členkou Katedry psychologie na FF UP v Olomouci, kde vyučuje obecnou psychologii, dějiny psychologie a úvod do psychoanalytických teorií. Zkoumá typy inteligence a tvořivosti, zabývá se možnostmi výkladu snů. Je mimo jiné autorkou knih Učebnice obecné psychologie (2004) a Dějiny psychologie (2006).... celý text

hu_87
hu_87
06.09.2018 5 z 5

Velice přínosná knížka.

EnjoyK
EnjoyK
20.11.2017 4 z 5

Knížka představuje velice hezky uspořádaný a čtivý všeobecný teoretický základ v oblasti spánku a snění. Četla se mi dobře a i přes svojí odbornost je dle mého názoru velká část relativně dobře přístupná laikovi. Už trošku obtížnější jsou například poslední dvě kapitoly (sny z hlediska psychoterapie a kognitivní/neurologické teorie snění). Líbil se mi především popis zkoumaných oblastí od prvních výzkumů až po ty nejaktuálnější. Pro hlubší a rozsáhlejší popis jednotlivých podoblastí však bude muset čtenář sáhnout po dalších knížkách.


St. Jimmy
St. Jimmy
13.11.2015 3 z 5

Dobře napsaná a přínosná kniha, na mě bohužel moc odborná.

Sonyk5100
Sonyk5100
31.07.2015 3 z 5

Kniha je sice dobře napsaná (tedy na to, že je to naučná literatura, protože jinak mi místy připadá opravdu nudná), ale nenašla jsem v ní informace, které jsem hledala např. ohledně polyfázového spánku.