Rituály vody

Rituály vody https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430446/bmid_ritualy-vody-x1u-430446.jpg 4 146 42

Sněžné město série

< 2. díl >

Inspektor Ayala se vrací na scénu za velmi dramatických okolností: kvůli zranění hlavy, které utrpěl během vyšetřování předchozího případu, trpí ztrátou řeči, rodinný život se mu hroutí a do toho jej dostihne vlastní minulost. Vysoko v horách je nalezena mrtvola jeho první milé a vychází najevo, že způsob, jakým byla zavražděna, odpovídá dávnému keltskému rituálu. Stopy vedou k okruhu lidí, kteří se kdysi zúčastnili letního archeologického tábora, a inspektor Ayala byl jedním z nich. Na povrch vyplouvají další dávno zapomenuté temné události a vrah stahuje smyčku…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Los ritos del agua , 2017


více info...

Přidat komentář

Pavla680
28.03.2024

Dobrý den, nemá někdo prosím k vypůjčení? Přerov a okoli? Poctivě vrátím.... nejde nikde sehnat ...

Kacatko86
21.12.2023 4 z 5

Opět se setkáváme s Unajem, Esti a Albou, opět se řeší rituální vraždy. Kniha byla vlastně podle stejné šablony jako první díl, takže už tam chyběl ten wau efekt. Tentokrát se v detektivním příběhu řeší i téma rodičovství - kdo je dobrý/špatný rodič, jaký dopad má jeho chování na děti a jací se pak z nich stávají rodiče.


DomYell
05.06.2023 3 z 5

Prvni dil byl az na poslednich par stranek vazne dobry a nedalo se poznat, kdo je autor....ale... u druheho dilu uz nam vysvita trochu materska emoce a to, co melo rekneme dobry zaklad zacina pomalu cukrovatet a chytat prichut romanu pro zeny... nicmene stale je to jeste moc dobre cteni.

katerina6763
07.01.2023 5 z 5

Naprosto perfektní, stejně jako první díl série. Hlavní postava, detektiv přezdívaný Kraken, je opravdu mistrně popsaná postava. Kniha plná keltských rituálů, kde se objevuje nový případ, který opět až do samého závěru nedává čtenáři příliš možností odhadnout skutečného pachatele.

intelektuálka
04.01.2023 4 z 5

I další setkání s Krakenem, Estí a Albou bylo plné napětí a keltských rituálů ....

Děj začíná nálezem mrtvé ženy vysoko v horách- a objevuje se zde mýtus Trojí smrti ....

Odekrývá se motiv zraněného dítěte, motiv zodpovědnosti rodičovství, zneužívání a incestu .... tady autorka poskytla široký záběr ....

Hrdinové se vracejí zpět - do doby dospívání - a oni se musejí podívat pravdě do očí ....

Jak v doslovu píše autorka, zabývala se zde otázkou mateřství .... i otcovství ....a dopadu na dětské vnímání ....

Určitě zajímavé čtení - doporučím.

petrzel
22.12.2022 5 z 5

Perfektní detektivka.

Ticiana
08.09.2022 4 z 5

Libi se mi namety romanu. Stare ritualy a promyslene do detailu. Ayala je na mne trochu naivka, to se ukazalo prave v tomhle pokracovani. A Alba mi trosku leze na nervy, ale s tim se nic moc delat neda. Tady jsem se uz nezasekla nastesti, dokonce mne to i hodne bavilo. Tesim se na zaverecny dil.

Čmeláček
22.07.2022 5 z 5

Ani druhé setkání s inspektorem Ayalou mě nezklamalo a v Baskicku jsem se cítil jako ryba ve vodě :). Dědeček byl zase skvělý a já jsem byl nadšený :))).

Šajler
14.04.2022 3 z 5

Tentokrát mi to přišlo slabší, děj mě nevtáhl tolik jako v prvním díle. Možná je to tím, že je to v podstatě to samé,jen jsou nové obětí a nový způsob vražd. Poslední díl nejspíš vynechám

haki34
09.02.2022 4 z 5

(SPOILER) čteno na přeskáčku..jako poslední. A možná by se i dalo říct, že to nejlepší na závěr. stále trvá, že mi prostředí a ladění knížky připomělo islandskou sérii od Indridasona. A tento díl i zavoněl Hebridami a Peterem Mayem...

Díky předchozím dílů, jsem už znala prostředí, Unaje, ale i tak mě kluk ušatá dokázal překvapit svou natvrdlostí. Jak se s Estíbaliz nechali svést na špatnou stopu bylo až trapné..no nevadí..
A pak teda pro překladatele - bylo opravdu nutné překlad tak "počešťovat" ? nebo mi chce tvrdit, že ve Španělsku mají taky pivo s tlustým mnichem s tonzurou na obalu ? a že mají esíčka ? jako by si Unai s Golden nemohli dát ke kávě třeba madaleny nebo tak něco :D
a že koukají na studio Kamarád ? (sklenice mléka a pečivo ke studiu Kamarád)...a nebo věta, že Unai se vrhnul lovit informace a okouzlit recepční stylem "Evžen, lovec žen"...tak to bylo moc..a byla tam ještě minimálně jedna takhle do očí bijící věc, ale tu si naštěstí už nepamatuji....

Tak..trochu jsem vychládla..a teď - námět mě zaujal. Tajemné vraždy s nádechem keltského mystéria. Tajemství "loňského" léta v druhé, paralelní lince bylo dobře vymyšlené, až na to, že ze Saúla udělala autorka padoucha tak nechutně krutého ražení, že to snad ani víc nešlo..pěkně ukázala řetězení a následky traumatického dětství. Zjevně si také oblíbila jistou šablonu - třeba že jedna z významných postav dějě se zaplete s vrahem. Unai řeší svou afázii, nepátrala jsem, zda je možné takhle rychle začít komplexně mluvit, ale třeba jo. Akorát mi nesedělo to jeho psaní - jestli by se mi chtělo vyťukávat tak květnaté věty do mobilu či tabletu. Jeho váhání a nadšení pro Albu a dceru - celkem k němu sedělo. ale to jak sedl i s Estíbaliz hlavnímu podezřelému na lep, jak už jsem psala v úvodu, bylo trochu hodně doleva. Pořád nám opakuje, jaký je to skvělý vyšetřovatel, specialista a přitom se dá opít rohlíkem. Každá trapná slepá ulička , kterou laskavý čtenář vídí a neodbočí, byla pro Unaje velmi silným lákadlem a samozřejmě do ní zaplul. Dramatický závěr s Golden a Metou byl jak z béčkového akčňáku.
Vyjasnila se mi role Tasia a Ignácia, ale když srovnám s Pány času, kde bylo toto extempore s Tasiem zmíněné, na rozdíl od popisu v tomto díle bylo v trojce zveličené a hodně rozmáznuté.
Dědeček nezklamal, tak jako vždy :) akorát jablek bylo pomálu...

takže - i když mě hrdinové štvou často svojí natvrdlostí, i když jsou někdy tak trochu umělí a šroubovaní (autorka nebo překlad ?) i když mám spoustu výhrad, i tak to nedokáže předčít čtivost..a něco..to něco, co mě nutí číst dál..a to něco, po kterém se mi bude stýskat, protože už další díly nejsou (čtu v nesprávném pořadí, připomínám). Sérii jsem si oblíbila a nevylučuji, že přečtu ještě někdy znovu :)
a jen taková třešnička - včera jsem se začetla do knížky kolem 18:00 a co myslíte ? musela jsem to dát (neděste se počtu stran, hrubý papír, poměrně velká písmena), budík nebudík...takže do půlnoci maraton...no jo, dnes nevyspalá, ale to je důkaz toho, že mě fakt bavila :)
Doporučuji ! a hrdinové ze Sněžného města, budete mi chybět !

Dandulka
27.01.2022 5 z 5

Jak je mým zvykem, opět jsem začala u druhého dílu! Byl skvělý a moc mě navnadil na čtení prvního a třetího dílu!

zylla
17.01.2022 5 z 5

Na druhý díl jsem se vrhla okamžitě po prvním a "slupla" ho jak malinu. Přestože tentokrát bylo mnohem dříve jasné, kdo je tady s*áč, vlastně hned od začátku, byla to napínavá pecka. Jsem zvědavá jak série skončí a zda se dočkáme i dalších děl autorky.

veronika4001
26.10.2021 5 z 5

Tady se zastavím jen krátce, protože komentářů je plno a ten můj nebude o nic odlišný. Knihu jsem četla, nutno dodat, že pouze tuto knihu, nikoliv celou sérii. Vybrala jsem si ji podle obálky a doufala, že mě nezklame její obsah. Kniha je napsaná ve velmi jemných nuancích a španělská jména neodváděla pozornost, z čehož jsem měla strach. Děj neustále komíhá, vzestupy a pády jsou nerozeznatelné, atmosféra je vybroušená podle děje. Vše do sebe zapadá a já si tuto krásnou "archeologickou" jízdu s odbočkami do minulých let pro upřesnění skutkové podstaty a pro vyšetřování užila.

PetraCy
16.10.2021 5 z 5

Dobře se četla, napínavý příběh až do konce, kdy už se i špatně odkládá...už se těším na třetí díl...

85098211
16.09.2021 5 z 5

Knihu, kterou jsem poslouchala jako audio v němčině, jsem už od samotného začátku jen těžko odkládala. Na další setkání s Krakenem, jeho kolegyněmi Albou a Estíbaliz a samozřejmě s dědečkem jsem se moc těšila - a určitě jsem nebyla zklamaná ;-). I tento případ je napínavý a poutavý a také vraždy s rituálním nádechem jsou dost brutální. Ze začátku je (stejně jako v první knize) poměrně těžké se zorientovat v jednotlivých postavách, ale po určité době už to jde. Autorka střídá současnost s poměrně nedávnou minulostí včetně Krakenových vzpomínek na onu dobu - a tím se jí daří vytvářet skvělou atmosféru. Vyšetřování je jako obvykle hodně spletité, kromě toho teprve postupně vychází najevo dosud neznámé skutečnosti a důležitou roli zde hraje právě minulost, která s aktuálními případy úzce souvisí. A závěr knihy je jedna velká jízda! ;-) O život totiž jde lidem z blízkého Krakenova okolí...
Opět se mi líbily španělsko-baskické reálie, přestože se příběh odehrává v zimě. Autorka psát opravdu umí, každopádně moje čtenářské srdce si dokázala získat, proto si ji přidávám do oblíbených. A už nyní se moc těším na třetí, (bohužel) závěrečný díl.
PS: No a samozřejmě pevně doufám, že tam bude i dědeček! ;-)

Címa
15.08.2021 5 z 5

Za mě opět napínavý děj až do poslední stránky. Už se těším na třetí dil.

Pepina19
11.07.2021 5 z 5

K dokonalosti jen krůček za mne 90 %

Zuzka12627
26.06.2021 4 z 5

Velice hezký díl, velmi se mi líbil. Určitě doporučuji k přečtení.

zdendula31
05.05.2021 5 z 5

Tahle série je naprosto fantastická...těším se na třetí díl.

Magrata15
26.04.2021 5 z 5

I druhý díl se mi líbil. Od začátku knihy jsem si podle jistého náznaku myslela, že vím,kdo je vrah, ale autorka mě opět překvapila. Bylo to napínavé od začátku do konce. Těším se na třetí díl. A zase... nejlepší byl dědeček!