Páni času

Páni času https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445668/bmid_pani-casu-voc-445668.jpg 4 116 26

Sněžné město série

< 3. díl

Vitoria, 2019. Pod tajemným pseudonymem Diego Veilaz vychází Páni času, napínavý historický román zasazený do středověku, který si okamžitě získává velký čtenářský ohlas. Vitoria, 1192. Diago Vela, legendární hrabě Vela, se vrací do svého města po dvou letech, která strávil plněním poslání, jímž ho pověřil navarrský král Sancho VI. Moudrý. Po návratu zjišťuje, že jeho snoubenka, krásná a vznešená Onneca z Maestu, se právě provdala za jeho bratra Nagorna. Unai López de Ayala, Kraken, musí čelit podivným zločinům, které kopírují středověký modus operandi. Jsou navlas stejné jako vraždy popsané v románu Páni času: otrava španělskými muškami, oběti zazděné zaživa nebo utopené v sudu, kam je odsouzenec zavřen společně s kočkou, psem, kohoutem a zmijí. Pátrání zavede Krakena až k pánovi tvrze Nograrů, pevnosti, jež už tisíc let přechází do rukou prvorozeného dědice rodu. Ale mít v žilách modrou krev má i svou nevýhodu: členové rodu dědí sklony k mnohočetné poruše osobnosti, a Estíbaliz kvůli tomu zažije velmi riskantní milostný románek. Unai López de Ayala nakonec zjistí, že Páni času mají mnoho společného s jeho vlastní minulostí. A to zjištění změní život jeho i celé jeho rodiny.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Los señores del Tiempo , 2018


více info...

Přidat komentář

DomYell
16.11.2023 1 z 5

Co tady k tomu napsat... myslenka zajimava - 2 paralelni pribehy. Zpracovani knihy navenek pekne - hezky se vyjima v knihovne, ale ten obsah. Pusobi to na me, jako kdyby to psala holka, co chodi na 1.stupen zs. V tomto pripade mela pani autorka nechat sveho muze dopsat muzskou osobu, neb ji to slo, asi jako kdyby placala veprovy rizek ze sojovych klicku.

katerina6763
24.01.2023 5 z 5

První dva díly jsem přečetla téměř na jeden zátah, takže jsem se moc těšila na ukončení série. A ani tento díl mě nezklamal. Opět bravurně napsáno. Zajímavé na tomto díle je i to, že se zde prolínají jakoby dvě díla, jejichž děje do sebe v závěru krásně zapadnou. Byl trochu problém orientovat se v jednotlivých dějových liniích a v postavách, ale rozhodně to neubralo z dojmu při čtení. Opět dávám plný počet hvězdiček a celou sérii řadím v oblasti thrillerů na přední příčky. Původně se mělo jednat u závěrečný díl trilogie Sněžné město, ale v současnosti se objevují informace o tom, že bude k dispozici i další (čtvrtý) díl. Pokud je tomu skutečně tak, moc se těším na pokračování příběhů inspektora Krakena.


petrzel
22.12.2022 5 z 5

Skvělé zakončení série.

Ticiana
12.09.2022 5 z 5

Za mne nejlepší dil. Škoda ze není vydána i další kniha, kterou zmiňuje. Možná časem. Líbilo se mi, jak to bolo propojené s minulosti. A myslim, ze to bylo krasne rozloučení.

Čmeláček
22.07.2022 5 z 5

Tento poslední díl je trochu jiný než ty předchozí. Asi to bude tím, že se paní spisovatelka vydala do hodně vzdálené minulosti, aby ji propojila s přítomností. Fakt mega! :)))

85098211
24.05.2022 5 z 5

I tuto knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a opravdu mě moc mrzí, že se jedná o poslední díl a já se už s Krakenem, Estíbaliz, Albou a samozřejmě ani s dědečkem nesetkám. Ale raději nebudu předbíhat ;-).
Děj této knihy začíná zhruba dva a půl roku po skončení předchozího dílu. Inspektor Ayala alias Kraken si užívá rodinný život se svou šéfkou Albou a jejich malou dcerkou Debou. Ve Vitorii se v tuto chvíli snad každý zajímá o historický román „Páni času“, který napsal anonymní autor. Kraken se s celou rodinou účastní akce, kdy by měl konečně autor odhalit svoji pravou identitu. Ta ovšem náhle skončí, když je v budově nalezeno mrtvé tělo. Rychle se ukáže, že oběť byla zabita vražednou metodou právě podle této knihy. A tak se inspektor Ayala znovu ocitá uprostřed série rituálních vražd, které ovlivní celý jeho soukromý život a také jeho rodinu. Autorka opět střídavě vypráví dva paralelní příběhy. Na jedné straně jsme v přítomnosti, ve které musí Kraken vypátrat krutého pachatele brutálních vražd. Na straně druhé je ale kousek po kousku vyprávěn příběh z románu, který se také odehrává ve Vitorii kolem roku 1200. A musím říct, že autorka oba příběhy opravdu důmyslně propojila. Jak úzce spolu souvisí, se čtenář pochopitelně dozví až na konci knihy ;-). Ani nedokážu posoudit, která dějová linka mě uchvátila víc, protože obě jsou vynikající a napínavé.
Tato kniha celou trilogii hezky uzavřela, (bohužel) nezůstaly žádné nezodpovězené otázky, které by mohly dávat aspoň malou naději na další pokračování, ale já i přesto budu doufat, že autorka třeba časem nějakou další knihu napíše. Člověk nikdy neví ;-).

Dandulka
11.02.2022 3 z 5

Po Rituálech vody mi tento díl přišel moc pomalý a jako by byl bez náboje.

haki34
06.02.2022 4 z 5

(SPOILER) tak..sice čtu trochu na přeskáčku, ale až na menší narážky na druhý díl se to dalo i bez souvislostí...a i když šroubované dialogy trvají (to jsem si teda v prvním díle měla co všimnout, teď jsem na to byla dokonce přímo zaměřená), hlavně mezi vyšetřovateli, opět mě to bavilo..a moc. Hlavne teda historická linka. Přišlo mi, že linka ze současnosti tvoří jen takovou kulisu pro historickou...Že autorka tu realitu trošku odflákla. Celkově, i když je neustále omíláno, jak jsou Unai a Esti úspěšným vyšetřovacím týmem, přijde mi, že na pátrání celkem kašlou..v případu Frozen jen čekali, jak to samo nějak dopadne...i v tomto díle můžu sledovat, jak spíše řeší osobní problémy a zaplétají se minimálně s podezřelýma, pokud ne rovnou s vrahama..A pak vždy pomůže nějaká ta náhodička a nakopne je správným směrem. Obětí mi v tomto díle bylo docela líto, asi kvůli jejich věku a větší zaangažovanosti ( i když se mi zdálo divné, že by MetuSalem takhle vykvákal své holce na čem pracuje a co jde...)
Nejlepší postava zůstává dědeček. A zjistila jsem si, kteráže i u nás rostoucí rostlina je eguzkilore...fakt by mě zajímalo, jak teda vypadal Debin převlek za bodlák..který ve finále není ani oranžový, ani žlutý - chybička v překladu ?

A historie ? bylo-li to tak, či ne, nevím...a vůbec mi to nevadí..napsáno čtivě a bavilo ! a celou dobu jsem se těšila jak ten propletenec nakonec rozmotá a uzavře.
A že se Kraken na konci rozhodne, jak se rozhodne, mě i trošku zamrzelo. Celou partu a autorčin pomalý beletristický styl jsem si docela oblíbila. Připoměla mi v něčem Arnaldura Indridasona a jeho Erlendurovskou sérii...naštěstí mi zbývá ještě díl druhý :D
Já doporučuji !

zylla
21.01.2022 5 z 5

Třetí knížka v sérii byla, jak už tu zmiňují ostatní, nejslabší, ani mne historické části příliš nebavily. Na druhou stranu u této jediné knížky jsem skutečně až do úplného konce neměla tušení, kdo za vším stojí. Takže za to rozhodně palec nahoru. Celá série je ale pecka.

Owain
12.01.2022 5 z 5

Serie se mi strašně líbila,napínavé všechny 3 knihy, 3. díl o malinko slabší, ale hodnotím celou trilogii 9/10 a doporučuji =)

PetraCy
10.11.2021 5 z 5

Poslední díl trilogie byl taky napínavý, ale ne tolik jako předchozí dva díly... celkově dobré čtení...

Alchemilla75
09.11.2021 4 z 5

Za mne nejslabší díl triologie. Od prvních dvou dílů jsem se nemohla odstrhnout, tento třetí jsem chtěla mít hlavně už dočtený, ať vím jak to vše dopadne. Trochu jsem měla zmatek v postavách. Nejsympatičtější postava byl dědeček :). Tak lepší 3*

IreneP
02.09.2021 5 z 5

Dobré a kvalitní zakončení trilogie, ačkoliv propojení se středověkem pro mě bylo nejméně záživné (mystika minulých dílů mi seděla líp). Přesto jsem knížku slupla jako malinu a užila si ji. Po Vitorii se mi bude stýskat.

Pepina19
24.07.2021 4 z 5

tento díl se mi líbil nejméně, i když mě držel v napětí dlouho, tak už se mi to pak zdálo až moc dlouho a nějak to ke konci vyšumělo....ale za přečtení bezpochyby stojí a předčí mnohé jiné ....celá série 100%

Magrata15
21.05.2021 5 z 5

Za mně tedy všechny tři díly Sněžného města supr. Líbil se mi i třetí díl a to jak historická, tak současná část. Zamotané to bylo hodně, ani jsem se nesnažila hádat, kdo za všemi vraždami může být.

soukroma
30.04.2021 2 z 5

Baskická Vitoria-Gasteiz byla příjemně zvoleným místem děje, ale tím zájem a spokojenost záhy skončila. Nezaujalo hned v první historické pasáži (krom tedy informací o puchýřníku alias španělských muškách) a představa další půl tisícovky stran, ne a ne.

berila
12.04.2021 3 z 5

Tak tento díl je podle mého názoru nejslabší z celé trilogie. Historická část mě zkraje vůbec nebavila, pak se to trochu zlepšilo. Postav bylo opravdu hodně, místy jsem se trochu ztrácela. Hlavní dějová linka byla taková nijaká, předchozí díly byly daleko lepší. Ale za přečtení celé trilogie to určitě stojí.

alzbeta4340
27.03.2021 3 z 5

Hodně složitý děj a množství postav podezřelých i jiných. Samotný konec se mi líbil a trochu celý dojem zachránil, ale tentokrát mě vyšetřování inspektora de Ayalay neboli Krakena tak nenadchlo jako v předcházejících dílech. Páni času jsou zářný příklad toho, že méně je někdy více...

iveta3689
02.03.2021 3 z 5

Historická linka mě moc nebavila, myslím že by ani v příběhu nechyběla. Všechno důležité bylo vysvětleno v hlavním příběhu. I samotné vyšetřování bylo slabší než v předchozích dílech. Konec byl trochu na sílu, škoda. Celkové hodnocení je na lepší 3*.

astra3
28.02.2021 5 z 5

Pro mě velmi povedený díl. Autorka by mohla klidně vystřihnout i historický román. Prolínání minulosti se současností. Perfektní počteníčko. Jen tak dál.