Smrtelný hřích

Smrtelný hřích https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482343/bmid_smrtelny-hrich-qKm-482343.jpg 5 91 35

Jedenáctiletá Erika vede úplně normální život, což se ale změní v době, kdy její matka odjíždí pečovat o nemocnou babičku. Zůstává tak na čas sama s otcem, který dceru začne sexuálně zneužívat, přičemž své jednání omlouvá rodičovskou autoritou. Erice navzdory nízkému věku dochází, že něco není v pořádku a chce se bránit – její naděje však zemřou ve chvíli, kdy v zoufalství vykřičí temnou pravdu před matkou. Ta se k dceři obrátí zády a stojí pevně za svým manželem, což dívčin už tak nabouraný svět rozbije docela. Eričinu duši i po letech trápí deprese spojené se sebevražednými myšlenkami, není schopna navázat partnerský vztah a má fobii ze sexu. Vše se ještě zhorší, když na svět neplánovaně přijde její sestra Nikola. Již dospělá Erika se zmítá v bolestivých vzpomínkách a jejím životním cílem se s postupujícími roky stává jediné: ochránit sestřičku před stejně krutým osudem, jaký kdysi potkal ji. A jednou přijde den, kdy navzdory tomu, že riskuje vlastní svobodu, vezme spravedlnost do svých rukou…... celý text

Přidat komentář

kata3529
10.11.2023 5 z 5

Říká se, abychom nehodnotili knihy podle jejich obalů, a v tomto případě to tedy platí dvojnásob! Tenhle český thriller, to je opravdu veledílo, i když bych to na první pohled neřekla, neboť když jsem viděla obálku knihy, upřímně jsem se bála toho, co mě čeká.

Ústředním tématem je zneužívání dcery otcem, a to již v jejím dětském věku (11 let). Sami jistě uznáte, že se jedná o těžké téma, neboť něco takového se může u kohokoli dít kdykoli, a nikdo o tom nemusí mít ani tušení. Hlavní představitelkou je Erika, kterou otec zneužíval téměř rok, přičemž mu to procházelo i poté, co se to Erika pokusila říct matce, která jí však nevěřila, neboť ji Gustav, otec Eriky, opravdu velmi dobře zmanipuloval, a měl ji tedy na své straně. Postupem času se však vztahy začaly čím dál, tím víc vyhrocovat, a Erika se tak nemohla dočkat dne, kdy se konečně bude moci postavit na vlastní nohy. Naštěstí se jí to povedlo, avšak zároveň se začala bát víc, než kdy předtím, neboť matka zjistila, že je těhotná, a Erika nechtěla, aby si Nikolka prošla tím samým jako ona. Povedlo se Erice vyrovnat se se svou minulostí a začít důvěřovat mužů? Dokázala Erika zabránit tomu, aby se Nikolce nic nestalo? Jak vypadaly rodinné vztahy postupem času? A jak to vlastně celé dopadlo?

Příběh se četl opravdu velmi dobře, jen někdy bylo těžší zpracovat určité momenty, což je ale dáno náročností tématu této knihy. Co se týče děje, všechno do sebe hezky zapadalo, akorát bych možná upravila prolog, neboť ten dle mého názoru prozradí víc, než je ve skutečnosti nutné. Dobré na tom všem je, že i přes krutost osudu vysvitla Erice naděje na štěstí, které se ona opravdu zaslouží.

Lucie401
19.10.2023 4 z 5

je to sila. ale super napsane. doporucuju.


Aghatte
02.10.2023 5 z 5

Na doporučení čtenářek jsem přeskočila prolog, a bylo to dobře.
Palec nahoru, povedená psychologická sonda, citlivě a uvěřitelně uchopené těžké téma incestu.
Nevím, proč autorka píše ty brakové erotické slátaniny, když je schopna kvalitní literatury.
Tímto si u mě reputaci napravila. I předchozí kniha Volným pádem byla dobrá, ovšem její rádoby erotické thrillery se číst nedají.
Zkusím ještě Kudlanky a Černou vdovu, uvidíme

Janaves
23.08.2023 4 z 5

Náročné téma, silný příběh o zneužívání dětí. Otec zrůda, nepochopitelné chování matky, dětské oběti.... Je strašné si jen představit, že se toto může dít.

kikina28
21.08.2023 5 z 5

Rok mi kniha ležela doma, 3x jsem ji odložila, 3x vzala na milost. I když jsem si podle recenzí říkala, že když to zvládli ostatní čtenáři, zvládnu to taky. Ovšem vždycky mě zamrazilo a já ji dala bokem, protože je to opravdu velmi silné téma. Ale teď jsem se dostala přes 80 stran, které byly na mou psychiku velice náročné a při kterých se mi chtělo brečet. Ovšem potom kniha dostala spád, byla psaná velmi poutavě a citlivě. Škoda jen, že nám autorka na začátku prozradila, jak to s otcem Eriky dopadne. Každopádně jsem objevila novou českou autorku, která si v mé knihovně najde své místo.

Arcis2
23.07.2023 5 z 5

Velmi silný příběh, hezky se četlo.

jjitka
15.07.2023 5 z 5

Bylo to pro mě náročné téma. Příběh o zneužívání dětí...strašné.

Blanka586
10.04.2023 5 z 5

Spisovatelku Markétu Harasimovou mám moc ráda. Knihu jsem četla jedním dechem, i když téma bylo otřesné. Není to moc odpočinková kniha, ale i to se asi v životě děje.

attila1
19.08.2022 5 z 5

Smutný příběh Eriky,kterou zneužíval otec a matka ji nechtěla věřit. I přes to hrozně téma byla knizka moc pěkné napsaná.

1alena1
25.07.2022 5 z 5

Uf. Náročné čtení, ale potřebné tato témata neopomíjet, mít oči otevřené kolem sebe a zabránit, aby se takové věci stávaly. Bohužel jsem si tuto knížku vzala na dovolenou a to opravdu není dovolenkové čtení. Přesto doporučuji a apeluji na učitele, sousedy dětí, příbuzné ...... sledujte, zda jsou děti okolo vás v pohodě. Je to důležité.

LenDa70
04.04.2022 5 z 5

No teda, tak to byla síla. Jak málo stačí k tomu, aby se zmařila duše malého děvčátka, které je dohnáno, coby dospělá žena, vyřešit mnohaleté trauma. Zrůdné jednání otce a zaslepenost matky vedou tak k ohavným důsledkům, které si ani nedovedeme představit a hlavně, čím hlavní hrdinka Erika musela projít a pochybuji, že se z toho někdy může úplně dostat. Určitě stojí za přečtení.

fablen
22.01.2022 5 z 5

Novému čtenáři doporučuji nečíst předem Prolog. Kniha se dobře četla, první kniha ze čtenářské výzvy na tento rok splněna (název knihy bez "a").

ErikaJ
24.11.2021 4 z 5

Čtivý příběh o zneužívání vlastního ditěte, který by byl pro mě ještě poutavější, kdybych se hned na začatku nedozvěděla, jak to dopadne. Ten začátek vzal ději takovou jakousi napínavost. Nicméně je to první kniha, kterou jsem od této autorky četla a určitě ne poslední.

kiraa
14.11.2021 4 z 5

Pardon všem Gustavům, ale odteď už budu mít tohle jméno spojený s tím největším svinstvem. Erika je malá, veselá holka, který vstoupí do života zlo. Zlo, se kterým je sama. Ani vlastní máma ji nepomůže. Je naprosto netečná k volání o pomoc malé Eriky. Příběh je průřezem jejího neveselýho života až do dospělosti. Nemožnost navázat jakýkoliv vztah, dny i noci utopený v depresi a nakonec tentýž strach o svou sestru, která se narodí jako další nemilovaný dítě do týhle zparchantělý rodiny. To, že Erika nakonec vezme spravedlnost do svých rukou a Gustava prošpikuje nožíkem na steaky, není žádným vyzrazením děje. Tím to všechno vlastně začíná. Druhá Harasimová opět naprosto skvělá.

TerezaRůža
01.11.2021 3 z 5

Líbil se mi příběh a otevřenost, s kterou se autorka k tématu postavila. Ale strašně mi vadil styl psaní, strojený fráze, těžkopádný dialogy, výrazně to ubralo na autentičnosti. Takže knihu doporučuju skrz námět, ale už od autorky nic číst nechci.

Lka
20.10.2021 5 z 5

Dlouho jsem se na tuto knihu těšila a opravdu mě nezklamala. Příběh Eriky, která byla zneužívaná vlastním otcem a její matka jí to nechtěla věřit. Moc hezky napsaná kniha, kterou bych určitě doporučila, ale asi nebude pro každého. Byla to první kniha od autorky a určitě se vrhnu na další.

Dagmar58
10.10.2021 5 z 5

Syrový příběh, při jehož čtení běhal mráz po zádech a nikdo by ho nikdy neměl zažít! Zneužívání dítěte vlastním rodičem je šílené a krutý konec si krutý otec zasloužil. Drsný příběh, který není určitě pro každého čtenáře/čtenářku.

LeSk
07.10.2021 5 z 5

Velmi emotivní příběh, bolelo mě z této knihy u srdce, doufala jsem ve šťastný konec ... Tato kniha je naprostý boom k zamyšlení, velmi doporučuji.

boeink
27.09.2021 4 z 5

Kniha, která má obálku jako dívčí románek, ale žádný pěkný příběh se v ní neukrývá. Téma zneužívání dítěte je vážné, autorka se ho zhostila moc dobře. Je to první kniha této autorky, kterou jsem četla, celkově se mi její styl líbil, jen mi občas připadaly některé dialogy málo uvěřitelné, umělé a slovo "rezistentní", které se tady často opakovalo (já ho snad nikdy nepoužila) mi dost vadilo.

Potvurka735
21.09.2021 5 z 5

Rozhodně skvěle napsaná kniha, příběh teda dost děsivý, ale bohužel se toto stává, takže za mě je dobře, že se o tom i píše a myslím, že celkem dost šetrně i když pro slabší povahy možná popis incidentu násilí není.