Smrt Krále Šumavy

Smrt Krále Šumavy https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/212582/mid_smrt-krale-sumavy-212582.jpg 4 63 22

Kdo byl ve skutečnosti slavný pašerák Kilián Nowotný, přezdívaný Král Šumavy? Na čem a kdy vydělal svůj první milion? A jak dokázal celé roky unikat přes česko-bavorskou hranici? Vydejte se s Martinem Sichingerem do nitra šumavských hor, po dávných stezkách, ke starým příběhům.

Přidat komentář

sakro
14.04.2024 5 z 5

V knihovně jsem víceméně náhodně sáhl po knize, která mě zaujala titulem. Možná bych se měl zastydět, ale autor mi neříkal vůbec nic. Kniha mě však "chytla" od počátku a přestože, jak se mimochodem zmiňují i někteří předešlí recenzenti, je zřejmě určena spíš mladší generaci, nadchla i mě. Určitě si vyhledám i jiné autorovy knihy. Přestože jsem dal pětihvězdičkové hodnocení, jednu opravdu velkou připomínku mám. Je to něco, co při čtení ostře drásalo mé smysly. Nejsem schopen posoudit, zda je to chyba autora nebo iniciativa editora, nicméně si myslím, že by se v české literatuře nemuselo vyskytovat špatné skloňování názvu obcí. Že rodina přijela do Svinné Lady, anebo že Tomáš chodil do školy v Borové Ladě je z hlediska české gramatiky opravdu špatně. Naštěstí to vše zachránil příběh samotný a mé hodnocení je za něj.

ArwenAragorn
07.12.2023 4 z 5

70%
Podal jsem jí první opečený špekáček. Potom jsme seděli a mlčky jedli pod zářivými hvězdami, na kraji Chalupské slatě, která už navždy zůstane domovem Kiliána Nowotného, protože ji prochodil jako nikdo jiný.
____________________________________________________________________________
Pěkná knížka určená spíš pro mládež.
Dvanáctiletý Tomáš odjíždí z Prahy na Šumavu, na samotu poblíž Kvildy. Skamarádí se s podnikavou spolužačkou Terezou a zažívají spolu dobrodružství, při kterých se dozvídáme něco pravdy o slavném Králi Šumavy, Kiliánovi.
Ráda jsem se s dětmi toulala po Šumavě, dočetla jsem se o natáčení filmu a filmu Král Šumavy, jsou tady vyvráceny nesmysly, které se ve filmu vyskytují, a to všechno pěknou čtivou formou.
Doporučuji!


mila2411
11.11.2023 5 z 5

Přesto že jsem čekal něco úplně jiného, tak velká spokojenost.

Petra-Nela
02.06.2023 5 z 5

Knížka se mě líbila, škoda že není pokračování, ráda bych se dozvěděla co se stalo s Terezou.

DuncanIdaho
19.07.2022 3 z 5

Kniha je sice román, ale čekal jsem zde více faktů. Faktů o Killiánovi je tu minimum. Je to spíš krátký příběh o dvou dětech pro děti. Je to ale lepší než Cukrový klaun, který nebyl o ničem. Mám rád knihy o Šumavě a o té tam něco málo bylo, takže alespoň jedno plus.

ivzu77
04.06.2022 4 z 5

Knihu jsem za pár hodin přečetla, brala jsem to jako románový příběh než knihu faktů, i kdyz plno věcí jsou skutečně údaje ze života tohoto skutečného šumavského převaděče a legendy Šumavy. Popisy míst, cest, měst, vesnic a lesů mne bavila a ráda jsem si to pak vyhledala v různých databázích pro porovnání.

TomHr
17.02.2022 3 z 5

Smrt krále Šumavy je zařaditelná mezi knihy pro mládež, jen jednoduchá zápletka na pozadí je spíše dospělácká. Hlavní (dětský) hrdina je přesídlen z Prahy na samotu na horách a – jak jinak – začne se mu tam líbit: tenhle motiv je průhledný a knize nepomáhá ani příliš mnoho černobílých postav a mravoučných hlášek. Po výborné Kocovině šumavského léta tohle dílko zklamalo; snad jsem čekal něco jiného.

zdenaR
30.06.2021 3 z 5

Kniha se čte dobře, taková oddechovka spíše pro dospívající mládež. Název je poněkud zavádějící, protože král Šumavy je sice často zmiňován, ale mnoho nového a zásadního se zde nedozvíte.

hapac
18.02.2020 3 z 5

Kocovina šumavského léta se mi líbila moc, tato kniha není špatná, určená spíše pro větší děti, ale proč ne, pro mne další milý zářez z knih o Šumavě, takže fajn.

Eicherik
21.12.2018 4 z 5

Kniha se mi líbila. Dozvíme se v ní mimo jiné informace o proslulém německém pašerákovi, který se jmenoval Kilián Nowotny, o slavném Kachyňově filmu Král Šumavy a o dětské hvězdičce Tomáši Holém. Příběh jako takový mi svojí formou připadá spíše jako pro starší děti. Vyprávění je to velmi smutné, ale za přečtení rozhodně stojí.

IYv
06.09.2018 3 z 5

Tak jako v případě Cukrového klauna, i tady se cítím podvedená. Kniha je dle mého názoru pro děti narozené nedávno.
Pro dospělého čtenáře se mi zdá poněkud naivní.

Foks
15.01.2018 5 z 5

Martin Sichinger je výborný spisovatel. Jeho styl vyprávění dokáže velmi rychle zaujmout a nepustit. Četbu jsem si vyloženě užíval. Nádhera.

Boby17
05.01.2017 4 z 5

Tato kniha mě zaujala. Jak píše v komentáři Vojslava, mohou ji číst i starší děti, což rozhodně není na závadu. Byl jsem na dovolené na Šumavě před několika roky a rád jsem opět četl o známých místech. Děj měl pro mě překvapivé rozuzlení, ale více nebudu prozrazovat, aby si i další čtenáři mohli příběh naplno užít.

Vojslava
21.04.2015 4 z 5

Hezký vícevrstevný příběh - mohou si ho přečíst i starší děti jako příběh svého vrstevníka - pátrače po nějakém tajemství, dospělí pak jako určitou reflexi známé věty, kde a co je vlastně pravda... Každopádně je to poutavé čtení, zvlášť pro ty, kdo viděli Krále Šumavy a četli nějakého toho Kalčíka.

Reddy52
18.02.2015

Mám Šumavu velmi rád a tak přečtu vše co s ní souvisí. Přečetl jsem to velmi rychle. Vzal jsem si k ruce i mapu, přestože ta místa znám. Nejlepší pasáží je popis trasy do Bavor. Je zajímavé že i po letech je tohle pořád živé téma.

E-fox
12.02.2015 3 z 5

Souhlasím s tím, co zde již bylo zmíněno. Jedná se o oddechovou knihu, kterou ocení i mladší čtenáři a ve které se vlastně až tak mnoho o Kiliánovi nedozvíte. Nakonec ale, kniha to v anotaci ani neslibuje. Uvádí ovšem na pravou míru, co bylo v Kachyňově filmu, zavánějícím propagandou, pouhopouhá lež.
Vcelku se mi kniha líbila.

Neri
22.01.2015 4 z 5

Čtivá, oddechová kniha, určená spíš pro dospívající čtenáře. Název knihy je poněkud zavádějící, král Šumavy je sice v příběhu mnohokrát zmiňován, ovšem nic nového a zásadního se rozhodně nedozvíte. Přesto jsem přečetla s chutí a během jednoho večera, už i proto, že místa, o kterých se v knize píše dobře znám a mám je ráda.

DriftBooks
27.10.2013 2 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem se před lety přistěhoval na Šumavu, do míst, o kterých se v této knize píše - samozřejmě jsem po ní sáhl. Navíc novodobá historie mě v poslední době - zřejmě jak stárnu :-) - začíná zajímat. Bohužel tato kniha je takovým pell mellem toho, co autor přečetl či vyslechl od pamětníků a to nikterak dobře provázaný příběhem. Škoda - potenciál to má - černá kočka apod - ale je to nedotažené a nevyužité. Beru tuto knihu tedy jako jednu z mnohých, které o Šumavě a o mém novém domově píší. Věřím, že byla napsána upřímně a s chutí - to je z ní tak nějak cítit - ale není z těch, nad kterou řeknu "wow" a ke které se budu vracet... Pokud vás zajímá novodobá historie, třetí odboj a podobné věci a nehledáte nějaký extra umělecký útvar - budiž... :-)

Mystifica
13.10.2013 4 z 5

Čtivá kniha s nečekaným koncem. Odehrává se vlastně ve dvou liniích a dala by se snad zařadit k detektivkám. Chlapec se snaží odhalit pravdu o Králi Šumavy, jelikož to, jak byl prezentován za socialismu je podle lidí okolo něj zkreslené. Do toho se rozvíjí drama s chlapcovou novou spolužačkou. Dramatické vyvrcholení díla se nakonec paradoxně Krále vůbec netýká.

walin
07.03.2013 4 z 5

Knížka má pro mě bonusové body už jen proto, že se děj odehrává v lokalitách, které dobře znám a proto může představivost pracovat naplno. Děj se odehrává v dnešní době, kdy na Šumavu přijede kluk z Prahy a všude okolo slyší jen o Králi Šumavy až se rozhodne sám všemu přijít na kloub. Děj je zajímavý a čtivý, i když to je spíš četba pro děti a faktů, jak už tu bylo napsáno, se člověk tolik nedozví. Každopádně je to povinnost pro každého koho tahle tématika zajímá.

Kniha Smrt Krále Šumavy je v

Právě čtených1x
Přečtených92x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce40x
Chystám se číst25x
Chci si koupit5x