Smrt konvertity

Smrt konvertity https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363246/mid_smrt-konvertity-sVC-363246.jpg 4 25 13

Pětadvacetiletý Jiří Stein se rozhodne radikálně změnit svůj život. Připravuje se na konverzi k židovství, víře svých prarodičů. Zasnoubí se s Miriam, plánují sňatek. Jiří však najednou zmizí a ani policie ho nedokáže najít. Steinův strýc se proto obrací na soukromého detektiva, aby po synovci pátral. Bezejmenný detektiv a jeho svérázný přítel, majitel košer restaurace a drsný motorkář, začínají mapovat poslední týdny Steinova života a zjišťují, že mnohé je jinak, než se na první pohled zdá. V té době policie najde zavražděné tělo ve Slapské přehradě...... celý text

Přidat komentář

Peetrs
13.01.2024

Pohřešuje se mladík, který se připravoval na konversi k židovské víře. Autor knihy Petr Eidler, spisovatel, redaktor a fotograf, má k tématice blízko, protože je šéfredaktorem Obecních novin v Židovské obci v Praze, jíž se děj knihy dotýká. Čtenář při četbě bojuje s neznámými pojmy a autor moudře doplnil na konci vysvětlení termínů jako halacha, gijur atd. Příběh začíná formou typické drsné školy: osamělý, manželkou odkopnutý detektiv se chytá případu, aby se dostal z deprese. Pak se příběh rozjede a už jsme doma. Forma se blíží spíše Proškové a jejímu Horáci, čili klasicky česká krimi. Tímto propojením vytvořil autor zdařilý rámec ke svižnému ději, jenž čtenáře zcela pohltí. Vše okořeněno neznámým světem židovství, nelidských příběhů z doby holocaustu, které ovlivňují osudy i v současnosti. Detektivovi pomáhá v pátrání osvalený a zabijácký motorkář a objevuje se zde krásná mladičká dívka. Zkuste hádat, co s ní detektiv provede. No, klasici Hard Boiled School by asi zhrozeni pozdvihli obočí. Krimi má spád a výborně se čte. Eidlera (po přečtení této jediné knihy) řadím do top ten současné české krimi.

milary
26.11.2023 3 z 5

Druhou knihu od Petra Eidlera jsem si četla sama. Hlas Martina Preisse mi tentokrát chyběl, zato jsem se mohla kochat vícečetnými chybami v označení příbuzenských vztahů, což knížce, kde o ně jde opravdu hodně, neposloužilo. Ta nedbalost mě dost překvapila, že nešlo o výjimku. Mám Konvertitu vypůjčeného z knihovny, někdo z dřívějších čtenářů už ztratil nervy a propiskou dělal od půlky korektury... Ostuda.

Co se příběhu týče, ten byl fajn. Zase trochu natahování a opakování řečeného tam, kde už to nemuselo být, zase chvílemi trochu "přes koleno", ale vymyšlené to bylo chytře, postavy vesměs zajímavé a napětí nechybělo. Jen mi přišlo, jako by se sám autor občas v ději zamotal a chvíli nevěděl kudy kam.

Tentokrát za tři - to mě naštvaly ty chyby, jinak by hodnocení bylo blíž ke čtyřem, nebo-li 70 - 75%. Ale další pokus bude - časem.


Saxofonista
05.11.2023 3 z 5

Takový ten detektivkový průměr. Není to ani jemně intelektuální záležitost s přesahy do Talmudu jako u Harryho Kemelmana ani alternativní realita s prvky dystopie a konspirací Michaela Chabona (Židovský policejní klub), i když je pravda, že Eidler učinil Prahu trošku alternativní tím, že některá jména pozměnil ve smyslu roztomilého mírného významového posunu (vrchní pražský rabín Gestein, domov pro seniory Halochem).
Je to prostě klasická detektivka, navíc s několika chybami (problematika vody v plicích a utopení, případně autorova vlastní záměna Otty a Eduarda, v jednom odstavci, kdy se sám do toho rodokmenu zapletl, i gramaticky je to občas divné). Mimochodem, řekl bych, že z Milana autor udělal omylem strýce Jiřího, i když by to měl být jeho bratranec, ale musel bych to ověřit, jenže v epubu se mi to hledat nechce.

Vojslava
27.09.2023 3 z 5

Detektivka poměrně čtivá, sice bez většího nároku na propracovanost zápletky, ale přitažlivost relativně dorovnává prostředí a reálie. Asi mi moc hluboce neutkví, knížka do metra po náročném dni...

emamat
19.08.2023 5 z 5

Petr Eidler je pro mně jeden z těch lepších českých autorů detektivek. Jeho knihy mají vtip, zajímavou zápletku a vtipné postavy. Tato kniha je moje čtvrtá od autora a zdaleka ne poslední. Příjemné oddychovky.

irousek9
04.12.2022 5 z 5

Super čtivá detektivka...

zdenaR
05.06.2022 4 z 5

Další z českých detektivek, která je čtivá, zajímavá a bez zbytečné brutality.

Marla
07.04.2022 5 z 5

Detektivka z velmi zajímavého prostředí. Od tohoto autora jsem ještě nic nečetla, ale určitě si najdu i něco dalšího.

Aghatte
30.07.2021 5 z 5

Zajímavé prostředí, civilně popsaný děj, četlo se to pěkně, a jak bylo řečeno v závěru, většina vyřešených vražd je banálních a zbytečných.... Smutné.
Určitě si přečtu i další díly.
V přečtených 16x...škoda, zasloužilo by větší popularitu.

EmmaKrizova
09.09.2019 4 z 5

Petr Fidler měl skvělý nápad s těmi židovskými detektivkami. na šábes se nevraždí byla skvělá kniha. Ale nechápu v jaké že, asi pražské socialní bublině se to pohybuje. A proč tím obtěžuje čtenáře. Na internetových diskuzích jsem prožila bohužel dost času, ale nikdy jsem nezažila, že by nějácí bílí náckové nenáviděli židy. Naopak jsem slyšela, že židé se stěhují z Francie kvůli přemnožení muslimů. Také to připomínání utrpení židů za Gotwalda je poněkud zvláštní.

bagel
21.10.2018 4 z 5

Jedna z nejlepších "zelených detektivek" od Moby. Svižný a zajímavý děj oživený postavou Ramba.

Iwíček
06.06.2018 5 z 5

Zajímavá detektivka, při které jsem hodně přemýšlela společně s detektivem a jeho pomocníky, proč musel být Jiří Stein zavražděn a jak k tomu došlo. Rozuzlení mě nakonec hodně překvapilo. Čekala jsem úplně něco jiného. Na druhou stranu, byla jsem knihou nadšena.

bazyk21
30.03.2018 5 z 5

Příjemná oddychovka, jako vždy od tohoto autora