Slovo Boží a slovo lidské

Slovo Boží a slovo lidské https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124900/slovo-bozi-a-slovo-lidske-124900.jpg 5 6 5

Všeobecný úvod do Písma svatého. Úvod do studia biblistiky určený nejen studentům teologie, ale i široké veřejnosti.

Přidat komentář

mirektrubak
28.02.2021 5 z 5

„Každá mluva zpravidla předpokládá nějaký ohlas, reakci ze strany posluchačů. Nejlépe je patrné propojení všech funkcí lidské řeči ve vzájemném dialogu těch, kdo jsou přáteli nebo kdo se milují. Nedochází tu jen k výměně myšlenek, ale ke sdílení osob, k vzájemnému obohacení nejen na intelektuální, ale i na bytostné rovině. V takovém rozhovoru člověk doslova přijímá druhého a zároveň se mu dává. Posiluje se nová a hluboká jednota. Mluvčí i naslouchající se mění, cosi se odehrává. Slova sice odezní, ale jejich proměňující efekt zůstává a působí dál.“

Uvedení do biblistiky je v podání profesorky Vlkové velmi přehledné a čtivé, text je logicky strukturován a psán srozumitelným jazykem. Poslouží tedy dobře nejen jako skripta pro studenty teologie, ale může být užitečná vlastně komukoli, protože se nejedná jen o suchopárnou „nalejvárnu“, ale je to mnohem víc přátelské a zaujaté povídání si. Písmo svaté totiž není v této publikaci představeno jako mrtvý starý dokument, ale jako stále živé a promlouvající Boží slovo, které v žádné době neztrácí schopnost růst v člověku a působit ku prospěchu každého, kdo Písmo s otevřenou myslí přijme.

Padrn
29.01.2021 5 z 5

Přehledný vstup do předmětu studia Bible


kirkous
02.12.2020 5 z 5

Velmi dobrý úvod do biblistiky, doporučuje se studentům prvního ročníku teologie. Je rozdělený na dvě hlavní části, na "lidskou stránku", ve které autorka pojednává o dějinách biblického textu, jazycích, jeho předávání, a na "božskou stránku", kde se opět historicky věnuje vzniku kánonu, tématu inspirace, problému pravdivosti a různým způsobům exegeze. Kniha mi hodně dala, poskytla mi první systematický vhled do moderní biblistiky.

Erik77
15.04.2017 5 z 5

veľmi dobré

ramonix
23.01.2013 5 z 5

velmi dobrá kniha, děkuji P. Roman Janáč+