Skryté za zrcadlem

Skryté za zrcadlem https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82597/bmid_skryte-za-zrcadlem-6Sw-82597.jpg 4 16 3

Skryté za zrcadlem: pátrání po extradimenzích – od Platóna ke strunové teorii a ještě dále. Světově uznávaná kapacita ve fyzice a kosmologii a jeden z nejlepších autorů populárně-vědeckých knih seznamuje ve své knize s dlouhou a vzrušující cestou k paralelním vesmírům, tajemným rozměrům a končinám, které se svůdně rozkládají za hranicemi našich představ o vesmíru. Vede čtenáře od Platonovy jeskyně k Území soumraku, od Einsteinova epochálního objevu relativity k teorii strun, od Letopisů Narnie C. S. Lewise k radikální kubistické transformaci reality. Naše fascinace extradimenzemi nezahrnuje jen abstraktní spekulace, dodatečné dimenze možná skrývají skutečný klíč k hlubokému porozumění univerzu.... celý text

Literatura naučná Vesmír
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Hiding in the Mirror , 2005


více info...

Přidat komentář

TheRaven
12.05.2016 3 z 5

Hodnotit knihu L. M. Krausse není úplně jednoduché. V první řadě proto, že pokud jste četli například Hyperprostor od M. Kaku (což se mi stalo sotva před půl rokem), tak vám tato kniha nepřinese příliš mnoho nového. Některé pasáže jsou totiž co do informací víceméně totožné, což platí zejména pro odkazy na výskyt čtvrté dimenze či dalších prostorových rozměrů ve světě literatury a filmu. Stejně tak se nic moc nového nedozvíte, pokud jste již několik populárně naučných knih o vývoji fyziky ve 20. století četli (zejména objevování elementárních částic, teorie velkého sjednocení, superstruny, atd.). To je ale problém i mnoha dalších autorů (alespoň těch překládaných do ČJ, a které jsem četl!) a je to jeden z důvodů, proč podobné knihy stále více odkládám, protože už mě nebaví stále dokola číst, jak Einstein zavedl kosmologickou konstantu, což prohlásil za největší omyl svého života, popřípadě jak bylo objeveno reliktní záření, na kteroužto historku narážím minimálně 2 až 3 krát ročně.
Na druhou stranu, opakování je matka moudrosti, i Skryté za zrcadlem může přinést pár informací, které jste dosud neznali či zapomněli (nejvíce se mi v tomto ohledu líbilo prvních cca 50 stran). A abych nebyl nespravedlivý, závěrečná zdravá kritika strunové teorie a úvahy o tom, jak nakládat s vědeckými hypotézami a poznatky, celý text posunula zase trochu nahoru, i když tuším, že i taková kritika tu již několikrát zazněla. Takže pokud se ještě literaturou podobného typu necítíte přehlceni, nebudu vás od přečtení tohoto kousku odrazovat. Nakonec i já jsem se navzdory svým kritickým slovům docela bavil.

lazarus
20.03.2016 3 z 5

Z počátku zajímavá knížka o vesmírech, jiných rozměrech a hlavně historii teoretické fyziky.
Jenže její problém je zároveň problémem této publikace. Teorie a spekulace tohoto oboru se tak rychle mění, že přestává být zábavným číst o tom v kterém roce někoho napadla teorie strun, nebo duální teorie superstrun, nebo X-dimenzí.
Z větší části mě to přišlo jako bohapusté plácání o Hawkingových "výplodech", populistických červých dírách a podobných nesmyslech. Příliš mnoho spekulací o světě ve kterém žijeme a v němž se za pár let opět a zase dozvíme, že všechno je trochu jinak.
Mám knížky podobných témat rád, ale tahle mě nic nového ani objevného neprozradila.


Onestone
19.03.2015 5 z 5

Prostě zase dobrá kniha.
Lawrence M. Krauss je prostě dobrý spisovatel.