Richard Feynman a kvantový svět

Richard Feynman a kvantový svět https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142707/richard-feynman-a-kvantovy-svet-142707.jpg 4 11 3

Lawrence M. Krauss, světově proslulý kosmolog a popularizátor moderní vědy, zachycuje osobní a profesní život fascinující osobnosti, amerického teoretického fyzika Richarda Feynmana. Tento svérázný člověk s velkým smyslem pro humor, vynikající pedagog a spolunositel Nobelovy ceny za fyziku za rok 1965 proslul famózní kreativitou, která vedla k největšímu pokroku ve fyzice druhé poloviny 20. století – odhalení povahy kvantové mechaniky. Je také autorem mnoha bestsellerů, například To nemyslíte vážně, pane Feynmane, a proslulých Feynmanových přednášek z fyziky.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Věda
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Quantum Man - Richard Feynman´s Life in Science , 2011


více info...

Přidat komentář

Miro.slav
28.10.2018 3 z 5

Nemám nejak zvlášť široké vedomosti o fyzike a tobôž som nevedel kto bol vlastne R. Feynman. Aj preto som siahol po tejto knihe. Spočiatku bola kniha naozaj čtivá, neskôr som mal pocit akoby sa to už čítalo ťažšie. Neviem posúdiť mieru autenticity s akou sa autor venoval životopisu R. Feynmana, avšak pre mňa ako čitateľa úplne mimo tému to bolo zaujímavé a poučné. Jediná výhrada (a to nie je iba záležitosť tejto knihy), vždy ma nenormálne vytočí, keď sa v súvislosti s USA spomína to ako ich poznačila 2. svetová vojna. Inak, odporúčam.

vitek.sk
10.09.2014 4 z 5

První pořádný životopis Richarda Feynmana v češtině. Oddělení kapitol Feynmanova osobního a pracovního života mi přišlo v pořádku. Autor ovšem někdy až moc zdůrazňoval Feynmanovy zásluhy. Nicméně jde o zajímavý pohled na myšlení a způsob práce velmi originálně myslícího Feynmana od jiného špičkového fyzika, který byl navíc Feynmanem velmi ovlivněn. Proto uděluji 4 hvězdy.


Pablo Kral
04.06.2014 4 z 5

Nejsem fyzik, a tak mi některé pasáže – přestože byly neúnosně zjednodušeny – neodbytně upomínaly na názor, že samotná podstata kvantové fyziky je rozumem neuchopitelná a vymyká se i přirozené intuici. Principy Feynmanových objevů měly být prokládány biograficky formativními fakty. Tak jsem si to alespoň představoval při hloubání nad první stránkou knihy. Tato práce ale na mě nakonec zapůsobila jaksi nemastně neslaně, ani ryba ani rak - autor se v podstatě pořádně nerozepsal ani o jedné z obou klíčových aspektů, a to je u tak superiorního myslitele, jakým Feynman bezesporu byl, podstatný nedostatek. Feynman by si zasloužil rozsáhlejší studii života a díla. Ať je to ovšem s rozsahem díla jakkoli, oceňuji tuto knihu jako to lepší, co vzešlo z pera Lawrence Krausse. Na pět hvězdiček to nevidím.

Autorovy další knížky

Lawrence M. Krauss
americká, 1954
2013  86%Vesmír z ničeho
2011  78%Skryté za zrcadlem
2006  89%Proměny vesmíru
2012  78%Richard Feynman a kvantový svět
2018  70%Star Trek a věda