Konec cesty

Konec cesty https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402727/bmid_konec-cesty-iv4-402727.jpg 5 75 18

Skalpy série

< 10. díl

POSLEDNÍ KAPITOLA MISTROVSKÉHO DÍLA MODERNÍ KRIMINÁLKY Mise splněna Náčelník Rudá vrána je ve vězení, jeho drogové impérium v troskách, železný stisk, jímž svíral indiánskou rezervaci Prérijní růže, je navěky zlomen. A aby se tak stalo, stačilo jen, aby ho zradil muž, kterému nejvíc věřil. Zvláštní agent Dash Zlý kůň dokázal vyváznout ze svého tajného působení v roli pravé ruky Rudé vrány s neporušeným životem a víceméně neporušenou duší. Teď je volný - může skončit u FBI, může zkusit napravit staré hříchy, může opustit rezervaci... nebo zůstat a pokusit se tu žít lepší život. Nebo si to alespoň myslí. Rudá vrána je sice ve vězení, ale přesto zná tajemství, které může Dashe potopit. A mladí muži, které do sebe vsála válka mezi Rudou vránou a Zlým koněm, jsou pořád tam venku a dychtí po odplatě. A tajemný vrah, který to celé začal, stále nebyl potrestán a řada mrtvých těl, jíž za sebou zanechává, je každým dnem delší a delší. Tito muži se chystají k poslední bitvě. Desetiletí plná lží, zrad a vražd kulminují. A až se kouř rozptýlí, bude ještě některý z nich naživu - nebo všichni dojdou na konec své cesty? Oceňovací tvůrci Jason Aaron a R. M. Guéra uvádějí Skalpy: Konec cesty - explozivní závěr noirového eposu z prostředí původních Američanů. Tato kniha obsahuje čísla 56 až 60, náčrtky R. M. Guéry z průběhu celé série a doslov Jasona Aarona. "Jediné skutečné srovnání, co se rozsahu ambicí a zručnosti provedení týče, se nabízí se současnou vlnou sofistikovaných, žánr prolamujících televizních seriálů. Prérijní růže je pro Skalpy tím, čím je Baltimore pro The Wire - Špínu Baltimoru a čím je Deadwood pro, no, Deadwood. To místo je zvrácené, zábavné a nesmírně násilné - stejně jako lidé, kteří tu žijí." - Wired.com... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Scalped Vol. 10: Trail's End , 2012


více info...

Přidat komentář

Atlantis
30.03.2024 5 z 5

Svým způsobem jsem poslední Skalpy číst nechtěl. Laťka byla postavena tak vysoko, že jsem se obával, že ji finále skopne dolů do prachu cesty. Přeci jen jsme si deset dílů budovali vztah s velmi barvitými postavičkami, kde snad ani jedna nebyla černobílá a po té cestě jsem každého jednou zbožňoval a jindy nenáviděl. No byla to jízda. A Konec cesty je důstojným zakončením. Dalo by se argumentovat, že lehce zkratkovitým, ale stále povedeným. Vytáhnou se nedořešení kostlivci (doslova), na poslední chvíli nás doženou duchové mrtvých (taky doslova) a na samotném závěru dostanete přesně to hořkosladké završení, se kterým jste vlastně spokojeni. Protože happy end není pro všechny a do Skalpů by se ani nehodil.

BrooksWasHere
05.03.2024 5 z 5

Bezchybné a neskutočne intenzívne finále jednej z najlepších komiksových sérií, aké som kedy čítal!
Vcuclo ma to hádam ešte viacej ako predchádzajúce časti a s obrovským nadšením a zvedavosťou som si vychutnával každú jednu stranu. Jednoducho povedané, Skalpy sú jedna ohromne geniálna a nervydrásajúca akčná bomba, ktorá nezastaví, až kým cesta nedospeje ku koncu...
Dokonalosť!!!


hroubek
14.03.2023 5 z 5

He iyéčhel, wakhán thánka, anpetu kin lé, mičhanté kin mi ší yu ská yé!

Tak je to tady. Došel jsem na konec cesty u této luxusní série. A když, píšu tento komentář, tak nějak sám nevím, jestli je správný čas, abych ho napsal teď, nebo pár dní počkal, až si to celé sedne a vykrystalizuje. Zrovna v tuto chvíli, když se snažím vytvářet tento komentář, tak myslím na ten konec. Konec tohohle příběhu, který svým způsobem není úplný konec, nýbrž pokračovaní jiné cesty. Konec, který jsem nečekal, konec který mě hodně sere, konec který mě dojímá jako málo co, konec o kterém musím přemýšlet, konec ze kterého jsem svým způsobem neskutečně nadšený, protože takovéto konce tvoří jen luxusní vypravěči, v tomto případě scénáristé. Už teď vím, že je tady spoustu věcí, co mi úplně nesedlo, a přál bych si, aby byly udělaný jinak. Celé to na mě působí lehce uspěchaně, ale to možná bude tím, že jsem nechtěl, aby to skončilo. Chtěl jsem, aby tento díl měl přes dvě stě stránek, a působilo to jako Nelítostný souboj, kde by to celé pomalinku gradovalo k osudovému setkání trojice Dash - Rudá vrána - Ten, kdo chytá. A jak, tak přemýšlím a čtu si po sobě, co jsem doposud napsal, tak si uvědomuji, že to jsem taky dostal, jen musím brát předposlední díl a Konec cesty jako jeden dlouhý díl. Jason Aaron dokázal s touto sérii velké věci, a já si jí i přes drobné výtky hodně moc užil, vyloženě špatný nebo průměrný díl v této série nevznikl. Aaron skvěle pracuje s postavami, a je obrovská radost sledovat, co s nimi dokáže, protože je tvoří jako opravdové lidi, kteří jsou plný chyb a zloby, ale mají taky v sobě hodně dobra a dokáží velké věci, pokud ve svém srdci cítí, že je to správná cesta. Konec cesty není bezchybný komiks, a ani v rámci série není nejlepší, přesto je to konec, a jako konec cesty funguje více, než dobře. Aaron a jeho spolupracovníci (R.M. Guéra, Jock a Giulia Brusco) vytvořili výbornou komiksovou série, která přesahuje rámec komiksů. Tahle série je něčím více, než jen obyčejnou kriminálkou, více než jen komiksem pro dospělé. Tohle velké umění, o kterém vím, že ve mě bude dlouho zrát, a až jednou přijde ten správný čas, tak se znovu vypravím do rezervace Prérijní růže a dám si tento kvalitně vytvořený příběh znovu.

Héčhetu aloe!

Delphín
22.08.2022 5 z 5

Fantastická série se dočkala svého zakončení! A úctyhodného? Za mě ano, leč od něj jistě byla jiná očekávání. Každá postava se dočkala svého zakončení. Jedni skončili tragicky, druzí úctyhodně. Rozhodně by se z toho dalo udělat deset dalších komiksových knih. Umění ale je skončit včas a i to zde Aaron v této dokonalé sérii dodržel. Komiksy jsem si půjčoval v knihovně, něco takového ale musí povinně zdobit mou knihovnu. Brzy to z ní jistě zase vytáhnu k přečtení.

Skinwalker
03.11.2021 5 z 5

Hoka hé. Páni, tahle série komiksů ╬Skalpů byla lahůdka. Doporučuji i pro lidi co čtou výhradně písmenka na řádcích. Pokud někdy budete číst první komiks, vemte do ruky tenhle a pokud Vás ani ten nechytne, tak ruce pryč od obrázků. Zakončení série super, závěrečné zvraty už 9-tém svazku, v 10-tém bylo zadostiučinění. Tohle bych opravdu chtěl zkouknout i jako seriál, úplně to vidím a věřím, že to někoho napadne a i tak učiní. Héčhetu aloe.

trudoš
23.04.2021 5 z 5

Dokonáno jest. Zlý kůň, Rudá vrána, Ten, který chytá, Volný pád – ti všichni došli na konec cesty, přičemž opomenout nelze ani agenta Nitze, Ginu či Dina. Osudy hrdinů Prérijní růže se zkrátka uzavírají a život přeživších kráčí dál, třebaže ne zrovna do ráje. Osobně jsem přitom od alba očekával pouze nostalgické rozloučení, jelikož kriminální zápletka vyvrcholila už v předchozí knize. Jason Aaron však nejen že uhrál ještě jednu akci, ale navíc celý ten propletenec tragédií náležitě uzavřel. A to bez laciného patosu či kýčovitého happyendu. Kdo ovšem čeká pouze přestřelku za úsvitu, ve které se všichni navzájem pozabíjejí, bude zklamán. Ostatně podobně jako ten, co tajně doufal v hromadnou svatbu. Nejvíc mě ovšem v doslovu rozesmál fakt, že ani jeden z tvůrců nemá s indiány prakticky nic společného a temná atmosféra i kulisy byly vytvářeny pod dojmem klasických spaghetti westernů. Pak věřte komiksu.
A teď odcházím někam, kde bude dostatečný klid, abych mohl poslouchat, jak se země otáčí.

Alma-Nacida
14.02.2021 5 z 5

Tak tady máme hořké konce, přesně podle očekávání. A taky trochu otevřené konce a hlavně velké finále, kdy se většina záhad objasní a nějaké nové se aspoň naznačí.
Je to obdivuhodná série, která si zaslouží šest hvězd z pěti. Je to investice, která se mi mnohonásobně vyplatila. Je to zkrátka pecka, jejíž slávu budu šířit, kudy budu chodit.

Terva
26.01.2020 5 z 5

Každý bojovník ví, že existují bitvy,
které nemůžete vyhrát.
Někdy prostě víte, že bez ohledu na to,
jak zuřivě budete bojovat,
stejně prohrajete, selžete. A umřete.

Hoka hé – jdeme na to.

Zlý kůň a Rudá vrána již spějí do svého konce. Tito muži se chystají k poslední bitvě. Desetiletí plná lží, zrad a vražd kulminují. A až se kouř rozptýlí, bude ještě některý z nich naživu nebo všichni dojdou na konec své cesty? Kdo koho nakonec skalpuje?

Malá ochutnávka:
RUDÁ VRÁNA: Máš vůbec sebemenší ponětí, co právě kurva děláš?
ZLÝ KŮŇ: Zavírám tě do tvýho vlastního vězení.
RUDÁ VRÁNA: Proč? Prostě mi jen řekni...proč!?
ZLÝ KŮŇ: Abych mohl udělat tu jedinou věc, po který jsem toužil od chvíle, kdy jsem se sem vrátil.......
...ODEJÍT.

Nemá smysl to nějak prodlužovat. Páni. Tak to by bylo. To byly SKALPY. Tuhle jízdu jsem si užíval. Byly tu nějaké ty nedostatky, ale jako celek jo to velmi působivé a nahrne se vám to do hlavy tak rychle, že přijdete o vlasy. Šedesát sešitů, deset svazků, přes 1200 stran. A snad jen wakhán thánka ví, kolik bylo střílení, bodání, zrad a špatných rozhodnutí.

Héčhetu aloe – Jest dokonáno.

ubiq
14.11.2019 5 z 5

Tahle série je moc povedená, na trhu akčních komiksu velmi vysoká úroveň po celou dobu. Krásná prace

Lenka.Vílka
20.09.2019 5 z 5

O osm měsíců později.

Zdálo se, že jsou věci uzavřené? Vždycky se najde něco, co situaci změní, aby bouchačky mohly mluvit. A že si pokecaj! Hodně! Nechci prozrazovat pochopitelně konec, ale přijde a je super. Nechci, ani prozrazovat, zda se všechno uzavře nebo něco zůstane nevyřešeno či prostě život půjde dál. Ne, přečtěte si to samy. Já prozradím pouze to, že jsem s koncem spokojená stejně jako s celou sérií. Hodně!

jarynek
12.09.2019 5 z 5

Tak prý, že poslední díl už je jen epilog za vším důležitým a že vše podstatné se vyřešilo v předchozím díle. Ha ha. Sice jsou tam úseky pomalejší, kde jednotliví protagonisté vysvětlují své myšlenkové pochody, ale vedle toho máme opět akční jízdu s mnoha mrtvými a osudovými zvraty, jak se na finále takového série sluší a patří. Na zakončení Skalpů jsme byl hodně zvědav a tak, jak se Aaronovi dařila průběžně celá séria, tak se mu podařilo i ukončit tento příběh na výbornou. Pro mne jedna z nejlepších sérií, co u nás vyšla. Už se těším, jak si jí po čase dám pěkně zhuštěně bez dlouhého trýznivého čekání na to až vyjde další díl. Děkuji Crwi, že to i přes horší prodeje vydržela.

memphisz
22.06.2019 4 z 5

Tak a je to za námi. Skoro i slza by ukápla, kdyby ale na to měl člověk čas, zatímco obdivuje, jak dobře to je napsané. Aaron ve svých začátcích napsal zatím poslední takto naturalisticky realistickou drsnou podívanou, u které člověk vydržel celá léta.

Kapis
17.06.2019 5 z 5

Nečtu zásadně komentáře, pokud nemám knihu přečtenou - nevím proč jsem četl komenty k 9. a 10. dílů Skalpů před jejich přečtením, ale stalo se. No a já si tak nějak podvědomě zapamatoval, že Skalpy vyvrcholily minulým dílem a tento - desátý - díl je pouze jakýsi epilog. Jak jsem se mýlil!! Zvraty, vraždy, brutální nenávist, krvavé masakry a divoká jízda pokračuje, nic nevyvrcholilo a nic se neepiloguje. Aaron uzavřel až poslední stranou všechny linky svého majstrštyku, i když samosebou život jde dál a protagonistům životní linky nekončí - ale to už je jiný příběh:) A uzavřel je opravdu promyšleně a geniálně. Každý došel svého cíle, ať už tam dojít chtěl, či ne. Guéra kresbu dotáhl snad ještě o stupínek výše ke genialitě a musím říct, že celý tento syrový, opravdový koktejl hlubokých charakterů a příběhů je rozhodně jednou z nejlepších sérií co u nás kdy vyšly.

Mám sám ze sebe pocit, že to píšu nějak často, je to dáno tím, že tohle mám čerstvě v hlavě a takového Sandmana, Zámek a Klíč či Lucifera mám už trochu sněhem zaváté, sám si to musím ujasnit, ale rozhodně patří SKALPY do moji desítky nejlepších sérií. A nebo je to tím, že nemám čas číst braky a čtu jen to nejlepší, co u nás vyšlo. A což už samo o sobě je dost výběr z masivní světové tvorby, kde naši vydavatelé třídí zrno od plev a na náš trh se dostává opravdu jen to nejlepší, což je signifikantní znak našeho komiksového trhu. Jak je krásné žít v té naší krásné zemi:)

BRAVO!!!! Dlouho mě nic tak neuzemnilo a zároveň nenaplnilo a neutvrdilo v určitých morálních postojích. Tohle se nepovedlo dlouho žádné sérii. Budu ji vychvalovat a doporučovat do konce svých dní, ať se Crwi zaplatí aspoň náklady, čímž chci i nápadně poděkovat Crwi, že to dorazila do konce, i přes mizerné - a mou hlavou neberoucí - prodeje. Díky!!

Ivan Kučera
11.06.2019 4 z 5

„Ale aspoň se zachovám jako chlap.“ Tak. A je koniec. A je presne taký, aký mal byť. Skôr dialógový a vzťahový, než akčný. Ostatne, v predchádzajúcich deviatich dieloch sa prelialo toľko krvi a vyhaslo toľko (nielen ľudských a nielen nevinných) životov, že nemalo zmysel pokúšať sa to vo finále prekonať. V ňom samozrejme o násilie a akciu ochudobnení nebudete, ale záver jednej z najlepšej komiksovej americkej série sa nesie prevažne v komornom duchu. Čo je len a len dobre. Bola to pozoruhodná sága, s ktorou som strávil 5 rokov života. Sága so skvelými postavami, úžasnými scenármi nekompromisného tvrďáka z Alabamy Jasona Aarona (Muži hněvu, Doctor Strange). Musím sa priznať, a urobím to rád, že približne nejako takto som si prial, aby jednotlivé postavy skončili. Povedal niekto karma? Aaronov rebríček hodnôt je diskutabilný, ale ja ho vnímam ako realistický a praktický, hoci príšerný a strašný zároveň. Ďakujem a dúfam, že sa ešte niekedy uvidíme. Myslím, že istá, hoci malá, šanca tu je.

FireOfFilth
03.06.2019 5 z 5

A finále této brutální série je tu. A samozřejmě ukončení příběhu z rezervace Prérijní růže bylo velkolepé. Dočkali jsme se srdceryvných scén, krve teklo také spousty. Celá tato série je plná drsných momentů, nečekaných zvratů. Toto vše nám vytvoří skvělou atmosféru ke čtení, a je to a čtenář si to může maximálně užít.
Kdo ještě nečetl, nevím na co čeká, tohle je povinnost!
Celkové hodnocení 95%

martinstefko
22.05.2019 5 z 5

Série "Skalpy" je rozhodně jednou z nejlepších sérií, které vyšly i v češtině. Tedy z hlediska komiksu a z hlediska kriminálního žánru. Jason Aaron nám ukázal, jak se můžeme těšit i na deset knih naditých depresí, a chtít ještě víc. R. M. Guéra nám zase ukázal, že i jen z pohledu na kresbu se můžete přenést do suché rezervace, kde je bordel, špína, lidská nesnášenlivost a smrt jen kousek od vás. Tohle je série "Skalpy" a to je i její poslední díl "Skalpy 10: Konec cesty". Je dobře, že se podařilo sérii vydat až do konce. Nakladatelství Crew tím získává další hvězdičky za svou činnost a za to, co všechno pro překladový komiks dělá. A jestli jste se k téhle sérii ještě nedostali, konečně tak můžete učinit, třeba tím, že si všech deset dílů koupíte a přečtete. Tohle je vážně čtení, které stojí za to.

3DD!3
21.05.2019 5 z 5

Skalpuju už pěkných pár let a dělám to s chutí. Vždyť jsem tady první díl musel vytvořit, abych mu mohl vpálit plný počet! Řekl bych, že jde o kvalitativně nejkonzistentnější komiksovou sérii co jsem zatím četl. Nemá to hluchá místa i přestávky na oběd jsou fantastické. Uznávám, že jsem měl z konce obavu. Udrží se až do konce na špici? No a jo. Aaron se vytasí s perfektním závěrečným zúčtováním v plamenech, chcankách a krvi. Leone se v rakvi culí. Realistický epilog ze života jen podtrhuje kvalitu. Konec cesty za to stál a v rozloučení se čtenáři, v poděkování od spisovatele zjistíte proč. Tvorba tohohle komiksu nějakou dobu živila jednu rodinu.

Disease
20.05.2019 5 z 5

Po lehce selankovitém prvním sešitu přijde pecka mezi oči a musím konstatovat, že tento book není jen prostým uzavřením příběhu. Dost brzy dám vše komplet v kuse.