Mrtvé matky

Mrtvé matky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267548/bmid_skalpy-3-mrtve-matky-pA6-267548.jpg 5 114 24

Skalpy série

< 3. díl >

Ráno po otevření kasina se Dashiell Zlý kůň probouzí a zjišťuje, že v noci byl zabity dvě ženy. Jednou z nich byla jeho matka.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Scalped: Dead Mothers , 2008


více info...

Přidat komentář

BrooksWasHere
25.12.2023 5 z 5

Tak toto bolo niečo...
Neskutočná bomba, ktorá ma úplne odrovnala! Naozaj som sa nevedel dočkať momentu, kedy táto séria naberie poriadny spád... Je to tu. A nemohlo to byť lepšie!

RaptoR
11.04.2023 5 z 5

Wow, tomu říkám komiks! Příběh se nám pěkně komplikuje a ani permanentní vztek Zlého koně nezmůže všechno. Těším se na další knihu!


Atlantis
18.08.2022 5 z 5

Luxus, naprosto skvělé. Jak se mi předchozí díly líbily, tak ve trojce nemám absolutně co vytknout. Možná kresbu, kdy postavy občas vypadají jinak než pár stránek zpátky. Ale jinak je tady všechno. Skvěle vykreslené prostředí, baví mě příběh, fascinují mě postavy. Víc prosím.

Delphín
26.07.2022 5 z 5

,,Já jsem dělal, že jsem ho nepoznal. On dělal, že je střízlivý."

Famózní detektivka, kterou mi Jason Aaron naprosto vyrazil dech. Tak napjatý jsem při čtení dlouho nebyl.

B-artX
06.08.2020 5 z 5

"Chci právníka."
"Právník ti nepomůže."
"Ježíši Kriste!"
"Ani ten ti nepomůže."

Třetí díl je plný drsného naturalismu, silných momentů, deprimovanosti a vyrovnávání se ztrátou blízkého. Ze první trojice Skalpů jistě nejlepší, kvalita skočila oproti minulým dvěma skokově a drží se po celou dobu komiksu. Opravdu skvělé čtení.

Terva
05.01.2020 4 z 5

Hé iyéčhel,
wakhán thánka,
anpetu kin lé,
mičhanté kin mi
ší yu ská yé.

První dva svazky byly jen takové oťukávání a seznamování s osobami v rezervaci a tak trochu i mimo ní. V tomto příběhu už jsou dvě vraždy a rozjíždí se vyšetřování. Opět nádherně, jakoby skoro přes brusný papír, nakreslené obrazy, bez zbytečných výstřiků barev, s pouští v pozadí. Scénář je hrubý, sprostý, skoro bez humoru a to je dobře, protože k tomuto prostředí to prostě patří.

Malá ochutnávka:
Zlý kůň – Občas se musím zastavit a zeptat se sám sebe, jak jsem se do toho kurva dostal? I když důležitější je, jak se z toho dostanu? A proč mám pořád ten pocit, že to nejhorší mě teprve čeká?

Jedna věc mě však v tomto příběhu zklamala. Text České písně „Hvězdičko blýskavá“ napsaný na zdi v indiánské rezervaci Prérijní růže. Tohle nemám rád, takový nevhodný text vás úplně vyvede z reality příběhu, protože víte, že tam nemá co dělat. Překladatel Štěpán Kopřiva měl zcela jistě použít původní překlad textu na této zdi. Petr Novák by se asi otočil v hrobě, kdyby zjistil v jakém kontextu byla použita část jeho písně.

Citát: Sice jsem píchal tvou matku, ale to ještě neznamená, že jsem tvůj otec.

Tak že až na zklamání Blýskavé hvězdičky, pro které snižuji jednu hvězdičku zde, je to perfektní krutý a smutný příběh. Vybral jsem z něho 8 citátů. Nutno dodat, že citátů vesměs sprostých a tvrdých, ale dobrých. Při čtení jsem poslouchal Ukrajinskou postapo-black-metalovou kapelu White Ward a jejich dvě poslední studiová alba Futility Report (2017) a Love Exchange Failure (2019)

Citát: Na kolena zmrde! Teď chcípneš!

A něco málo ze slovníku Lakotského nářečí:
Hé iyéčhel, wakhán thánka, anpetu kin lé, mičhanté kin mi ší yu ská yé - Velký duchu, učiň dnes mé srdce čisté a ryzí.
Até wakhán thánka, mitháva khí... - Prosím pomoz mi, bože, já to nechápu...

Jaruš7
01.12.2019 5 z 5

Smrt matek, zkraje série bere příštím dílům ideu - záchovnou a výchovnou část rodové podstaty, takže zůstává jen prapraprabába a něco z barového prostředí nemající vztah a chuť pokračovat v zalidňování rezervace spořádaným životem.
Vzpomínky na tyto mrtvé ve vztahovém citu mají sirotci, kterým hrozí polidštěná záhuba a mstivý Boss podsvětí.

Takže jen kruté mužské hrátky, jak objevit, zatajit, ututlat, nepomstít, zapomenout, neutéct, NEVĚŘIT, PŘEŽÍT..
Má to extragrády, marast houstne v hadích hnízdech.
V mých F.

Wojta777
22.07.2019 5 z 5

Drsné, vulgární, brutální, nic pro křehké povahy, takové jsou SKALPY. A přesně tohle na nich miluji. S ničím se nemažou, podobně jako Hra o trůny. Máte někoho rádi, tak přesně tu postavou zabijou nebo ještě hůř jí zmrzačí k nepoznání.
Příběh u takovýchto sérií je zbytečné popisovat, jelikož vám vše řekne anotace. Jednoduše řečeno je dokonalý. Stejně dokonalá je i kresba, která ve vás vyvolá opravdu ošklivé až hnusné emoce, které se vám to zalíbí. Atmosféra je ponurá a depresivní. No a postavy? Ty jsou výborně vykreslené, a každá z nich má svůj příběh, díky kterému se vám buď postavy zalíbí či je budete nesnášet do morku kostí. Prostě a jednoduše si tuto sérii nesmíte nechat ujít.
Hodnotím 5 oskalpovanými hvězdičkami.

Kapis
05.06.2019 5 z 5

Když myslíte, že stojíte ve sračkách přece už až po krk a hůř být nemůže, vylijí vám je ještě na hlavu. Dashe pomalu ale jistě rezervace likviduje a potápí ho hlouběji do hustších hoven. Špína, hnus, hektolitry krve, tichá infuze hrůzy a odpornými způsoby zničené životy. Série začíná nabírat strhující tempo a u čtení si říkáte, kam až autor může zajít - a zajde až tam, kde si to ani nepřejete - a až je z toho úzko. Dvorní kreslíř Guéra má zmáknutou přesně tu špinavou temnou kresbu, která k tomuhle brutálnímu noiru dokonale sedne, ale i ostatní kreslíři drží vysokou laťku skličující atmosféry. Netrpělivě otevírám další díl.

Lenka.Vílka
27.11.2018 5 z 5

("Suddenly collapse...It all falls down. So say goodbye, close your eyes for the last time, questioning everything that went wrong." ... Say Goodbye - I Killed The Prom Queen)

To bylo neskutečný. Autoři opět ukázali další vstvu příběhu, kde nic není jenom černé a bílé. Stále je to drsný, prostý a násilný, ale tentokrát bylo všechno ještě trochu jinak. Na druhou stranu bylo čtení snadnější a rychlejší, protože je děj přímější a tentokrát bez odboček a náročného na sledování skákání v čase (jenom méně náročnější skákání v čase). Konec byl prostě drsně opravdovej. Ale opravdovej. Emoční vycuc.

hroubek
25.11.2018 5 z 5

Opět velká spokojenost. Aaron tepe do živého a příběh z rezervace Prérijní růže dostává čím dál temnější obrysy. Je to drsnější a nepříjemně se to dostává pod kůži. Hodně se mi líbí jakým vývojem procházejí postavy. Nejvíce je to znát na Rudé vráně a Zlým koni, kde si postavy projdou vlastním kruhem bolesti, se kterým se neumějí pořádně vyrovnat. Všechno co se v komiksu děje má svůj význam viz. Snová první kapitola, kde dost pochopíme co Dashiellovi honí hlavou. Nebo příběh vyšetřování, kdy se dvě postavy vyrovnávají se stejnou věcí, ale každý po svém. Tempo je hodně slušné, ale trochu jsem měl pocit, že Aaron přešlapuje na místě a teprve si chystá půdu pro to co dříve nebo později bude muset přijít. Mrtvé matky mě hodně sedly, a já si musím co nejrychleji sehnat další díly.

PS: Druhé čítání bylo ještě lepší, než první!!!

Alma-Nacida
02.03.2018 5 z 5

Čím dál temnější a proti předchozímu dílu se ani nic moc nevyjasnilo. Mám pocit, že to může skončit jen katastrofou... uvidíme. Rozhodně jsem už závislá a musím číst i další díly, až do (hořkého a krvavého) konce.

trudoš
22.10.2017 5 z 5

Třetí díl Skalpů skvěle ilustruje, kolik možností kriminální žánr vlastně nabízí. Pod nánosem hrubosti se ukrývá fantastická elegie za duše lidí, kteří přišli o všechno, a život jim přesto stále dává najevo, že to ještě není dost. Jason Aaron pokračuje v nekompromisním vyprávění, kdy cíleně obrušuje charaktery ústředních postav pomocí vedlejších epizod, aby čtenáře nechal pochopit, že i ta největší lidská bestie může mít pochopitelné motivace. Nebo taky ne, záleží, jak moc chce bestie zůstat člověkem.
I když mi tentokrát přišlo, že v některých momentech krystalizují události lehce prvoplánově, nijak to neubírá na kouzlu celého toho pekelného příběhu. K zásadním zvratům sice nedojde, a když už, tak v momentě, kdy jiná cesta není. Ale pořád jsme v rozjezdu, takže je to vcelku pochopitelné a podle všeho, ticho před bouří nebude mít dlouhého trvání.
Pravdu říct, tahle série je stejně drsná a krvavá, jako ostatně skalpování samo. Člověk může jen tiše trpět s hrdiny a doufat v lepší zítřky.

gaspoda
27.08.2017 5 z 5

Trochu jsem byl skeptický u předešlích dílu kde vynášeli skalpy do nebes. Mrtvé matky bych vynesl až do vesmíru.
Naprostá parádička!!!

jarynek
01.02.2017 5 z 5

Další skvělé pokračování, kde si na nikoho nemůžete vsadit, že dožije do konce dalšího dílu a kde není kladných hrdinů. Výborná kresba ukazující temné emoce postav. Jen poslední část s jinou kresbou a s příběhem, který oproti předchozím částem ubral na tempu, bych hodnotil jako slabší.

SolomonSane
18.10.2016 4 z 5

Tak tenhle díl se už parádně rozjel, což jsem po dvojce moc nečekal a byl jsem tak příjemně překvapen. Pokud si další díly udrží takové tempo, tak se máme na co těšit!

memphisz
21.05.2016 4 z 5

Temný, realistický a syrový příběh vyšetřování vražd dvou matek. Emocemi nabitý a psychologicky skvěle zvládnutý popis chování postav. Za mě zatím nejlepší díl série. Kresba s využitím černých ploch se k příběhu skvěle hodí.

Kapis
25.01.2016 5 z 5

UFFF. Temné, drsné a depresivní. Beznadějně bezvýchodné zoufalství z toho doslova kape. Dokonalá, temná, drsná a depresivní kresba to tučně podtrhuje. Místy mi z toho fakt bylo úzko a nejhorší je představa. že se takové věci opravdu někde dějí. Když si to uvědomím, v jakém blahobytném ráji si tady žijeme, tak přestávám reptat nad životem.

Mám jen dvě technické: Policista Volný Pád vypadá fakt diametrálně jinak v předposledním a posledním sešitě a ze začátku, když Dash vyleze ze svého kutlochu se v noci vyvětrat, stojí na úrovni země, v suterénu - ale popisuje jak pár pater pod ním se dějí věci a ještě pár pater pod ním zase něco - že by v tom ghettu měli nějaké podzemní patra motelů se mi moc nepozdává. Vícepatrová budova stojí kousek bokem.

Disease
25.01.2016 5 z 5

Zatím nejlepší díl série.

Ivan Kučera
29.12.2015 5 z 5

Tretia šupa, ktorá sa oproti prvým dvom troška upokojila, menej sa hrá so šialenou chronológiou a viac sa sústredí na postavy a príbeh. Je to dané i tým, že postavy už plus mínus poznáme (jedinou novinkou sú brutálni Hmongovia). Dokonca sa do hry vracajú postavy, ktoré sme pokladali za odpísané (jediný neskorumpovaný fízel široko ďaleko). Naopak, Diesel tu vôbec nie je a chlapec, ktorý na konci dvojky tak urputne túžil navždy zmiznúť z rezervácie, má iba cameo (detto Ten, kto chytá).

Tvorcovia trojky sa tentokrát naozaj predsa len troška viac sústredia na príbeh a menej na twisty a experimentovanie s flashbackmi. Jediné, čo mi prekážalo, bola absencia Ennisovho (resp. hocikoho) úvodníku a stále sa mi zdá (som jediný?), že postavy občas menia vzhľad (najmä Zlý kôň).

Som zvedavý, o čom bude zvyšok série. Zároveň sa toho troška obávam, nakoľko mám pocit, že príbeh začína pomaly ale isto smerovať k finále a všetko sa postupne rozuzľuje. Napr. Zlý kôň už vie, že v rezervácii nie je jediný agent v utajení a to sme ešte len v tretej časti. No pritom nás čaká ešte sedem dielov. Bojím sa, že minimálne jeden bude „výplňový“, kedy postavy budú riešiť niečo, čo s „hlavným“ dejom nesúvisí, len aby sa natiahol, čas (viď. motorkárska časť v prvej sérii True Detective). Čo to bude? Útok besných vlkov na Prériovú ružu? Prequel Zlého koňa (výcvik v FBI atď.)?

Zrejme sa bojím zbytočne. Šanca, že by ma tvorcovia tejto vynikajúcej komiksovej série sklamali, je mizivá.