Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu

Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479899/bmid_sexkomiks-2-intimni-historie-afriky-1sM-479899.jpg 4 61 18

Sexkomiks série

< 2. díl

Po dějinách sexu v západní kultuře, kterým se věnoval první svazek Sexkomiksu, se vydáme do sexuálních světů geograficky vzdálenějších. Vypravíme se za mýty a pohádkami, rituály, náboženstvím i každodenností Afriky, Blízkého východu, Indie, Číny a Japonska. Erotická linka Pohádek tisíce a jedné noci zaujme stejně jako prodloužené stydké pysky konžských a rwandských žen, rozříznutý penis keňských mužů, taoistická sexuální příručka ozvláštňující milostný akt barvitými přírodními metaforami nebo sexuální apetit předsedy Maa. Směřuje vývoj sexuality spíše k potlačení, nebo k uvolnění? Jak souvisí sexualita se svobodou, s mocí, dominancí mužů a respektem vůči ženám? Jak se rodí pojem normality a jak se společnost vyrovnává s vybočením vůči této „normě“? Rozmanitost kultur nezastře fakt, že lidská sexualita je společná nám všem.... celý text

Žánr:
Komiksy , Literatura naučná

Vydáno: , Paseka
Originální název:

L'Incroyable Histoire du sexe – livre 2 de l'Afrique à l'Asie , 2020


více info...

Přidat komentář

Kopta
13.09.2023 4 z 5

Skoro až menší antropologické zjednodušené okénko do východní sexuality. Čím dřív si člověk připustí spíše encyklopedickou část než narativní. Tím lépe. Zajímavý náhled.

Kuža007
03.07.2023 4 z 5

I druhý díl Sexkomiksu je nadstandartní práce. Opět krásné kresby, satiry bohužel už méně. Historická fakta opět podána správně, ale osvícenecké nevýhody jsou zde zastoupeny ve větší míře než v minule. Tomuto dílu zároveň chybí větší linearita a větší délka, je to opravdu zkrácené. Proto o něco nižší hodnocení. Přesto tato kniha stojí za přečtení. Nejlepší vtipy a satira: celé kapitoly o Indii a Blízkém východu, pár zajímavostí z Afriky a také z čínského a japonského císařství.


FirstDaw8ID
19.05.2023 3 z 5

Zajímavý vhled na intimní historii jiných zemí, ale jak už bylo řečeno, oproti prvnímu dílu je to slabý odvar, spousta věcí je zkratkovitých a kloužou po povrchu. Navíc je tu humor hodně na sílu a jako by si autoři řekli, že čím víc sprostých slov na stránku tam dají, tím třeskutější to bude. Navíc mi ani nesedlo překreslování dobových kreseb. Je jen dobře, že se tu člověk dozví zvyklosti a nevšednosti, na kterými by normálně ani nepřemýšlel nebo si je dohledával. Je to velké plus této publikace, ale zbytek to bohužel sráží...

DK197
09.10.2022 5 z 5

KNIHA: Přestože má druhý díl nižší hodnocení než první, nepřijde mi o nic horší. Jediná jeho nevýhoda je, že je daleko útlejší. Kresby jsou pořád stejně pěkné, humor pořád stejně úžasný a výklad neméně zajímavý. Je ovšem pravda, že třeba taková Afrika (u které i sami autoři několikrát zmiňují, jak je vzhledem k počtu kmenů, kteří ji obývají, v sexualitě variabilní) by si bývala možná zasloužila trochu méně zobecňování a více stránek. Na druhou stranu netuším, jak náročné bylo získané informace sesmolit do smysluplného textu. Takže pro mě (alespoň v tomhle případě) není menší rozsah něco, co by poškozovalo celou knihu. A jestli autorům vyjde v budoucnu něco dalšího, ráda se na to podívám.

Mayaotzin
16.07.2022 5 z 5

Přijde mi to slabší, než první díl, ale líbilo se mi to. ty ilustrace jsou super a ta vazba... to je nádhera.

bazyk21
14.07.2022 5 z 5

zajímavý příběh, nádherná ilustrace

-markéta-
29.06.2022 5 z 5

Za mě i druhý díl byl super. Bylo fajn se podívat a dozvědět se něco o sexuální historii a životě kultur, které nejsou úplně kolem nás.
I v tomto díle nechyběl vtip, který nebyl nijak nevhodný, ba naopak bych řekla, že se skvěle hodil a já se pobavila.

Vjeerus
28.06.2022 4 z 5

Toto pokračování si zachovalo jistý důvtip z prvního dílu, jakožto i spoustu vtipných poznámek.
Rozdíl vidím v tom, že se kniha zaobírala nám vzdálenějším kulturám a tak se to neslo víc v exotickém, až neuvěřitelném, duchu. Za mě rozhodně nejdivnější praktiky pocházejí z Indie.
Sexkomiks si za mě stále uchoval zajímavým způsobem pojatou historii a s klidem doporučím dál lidem, které trochu zajímají zákoutí sexu a jeho dějin v průřezu různých kultur.

Jezinkabezinka
09.06.2022 2 z 5

Oproti prvnímu dílu nejen, že ubylo humoru, ale celé mi to přišlo vulgárnější, jak slovem tak obrazem. Nějak nechápu tu potřebu překreslovat japonské porno (na originál se dá aspoň dívat). Celé to dělá dojem, že je to ušité horkou jehlou a zaměřené na rozkresleni dobových erotických příruček, což je poněkud zúžený pohled.

MinaHawke
24.05.2022 4 z 5

Pokračování Sexkomiksu nebylo špatné, ale bylo určitě slabší. Ale i tak nechyběl humor a ilustrace, které jsem si oblíbila v předešlém díle.

Corso
28.03.2022 3 z 5

Zo sveta pocitacovych hier pozname taku skratku DLC. Tato kniha je tiez len take DLC-cko k prvej casti. Tensie, len 5 kapitol, klasika. India, Arabia, Afrika, Cina, Japonsko. Mozno kazda by vydala na samotny zvazok, kedze su take odlisne od chapania sexuality v porovnani so zapadnym (Europskym) stylom. Daco z mytologii, daco zo zvykov, historie daco z odlisnosti, ale strucne, a zase, nie bohvieaka kresba.
PS: Po tychto knihach mam sexu plne zuby. :) (kresleneho)

Hobitka
17.03.2022 4 z 5

Druhý díl je kratší a zároveň zahrnuje více oblastí. Což logicky znamená, že jednotlivé části světa proběhneme výrazně rychleji. Je tu i méně prostoru pro vtípky. Obsahuje spoustu zajímavých informací - nevím jak vy, ale mě dřív moc nenapadlo přemýšlet nad možnými rozdíly v sexualitě mezi jednotlivými oblastmi :)
Jsem ráda, že se mi tento počin dostal do rukou.

viola5163
12.02.2022 5 z 5

Další nálož znalostí a hravého hůmoru.

Lejčís
31.01.2022 3 z 5

Ne nadarmo se říká, že na první díl nic nemá. V tomto případě bych to však neviděla až zas tak černě. Jasně, je výrazně kratší a už to není tak vtipné jako díl první (i když občas jsem se opravdu zasmála nahlas), ale takový ten základní a hlavně pikantní přehled intimních dějin Afriky a zemí Orientu komiks podává. Dozvíte se nové zajímavé (až dechberoucí) informace a osvěžíte či doplníte si ty, které už znáte.

To výrazné zkrácení komiksu mě však mrzí. Mám pocit, že autoři tentokrát vůbec nešli do hloubky, celý komiks spíše tak klouže po povrchu, rychle skáče od jednoho ke druhému, i když tematickou návaznost víceméně dodržuje. Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že se z toho dalo vytěžit víc a hlavně mi to narozdíl od prvního dílu přišlo celé takové "méně seriózní". Nadsázky a ironie bylo zkrátka místy až přespříliš a jak víme, všeho moc škodí.

Sečteno a podtrženo, tohle byl zkrátka ne úplně zdařilý pokus dosáhnout kvality prvního dílu, přesto však komiks jednoznačně za pozornost stojí a je nutné podotknout, že takto přehledné a srozumitelné intimní dějiny Afriky a Orientu v žádné jiné publikaci (a už vůbec ne souhrnně) nenajdete.

annastasia.j
10.01.2022 2 z 5

Přečetla jsem červený Sexkomiks, tedy první díl, ze které jsem byla nadšená. Pobavil mě, dozvěděla jsem se spoustu nového a zkrátka jsem čtení opravdu užila. Za pár dní po dočtení jsem utíkala pro tenhle druhý díl a neskutečně se na něj těšila, ale bohužel jsem zklamaná. Narozdíl od 1. dílu kniha není členěná do postupných časových úseků, ale je zkrátka "jenom" (jak udává název) o Africe a Orientu. Což by nebylo samozřejmě nic špatného, ale zkrátka nevím... Mám pocit že tenhle díl byl o dost méně vtipný, o dost méně zajímavý, o dost kratší, o dost míň... Pro mě osobně zklamání

pleybe
08.01.2022 5 z 5

Stejně jako první díl, i tenhle se autorům skvěle vydařil. Přináší novou várku informací, tentokrát se zaměřením na africkou a asijskou sexuální kulturu, které byly v prvním díle poněkud opomenuty, a to očividně zcela logicky, jelikož jak druhý díl dokazuje, samy vydají na další zajímavou a informacemi nabitou knihu. Snad i proto, že se nejedná o evropskou historii sexu jako v prvním dílu, pro mě byla tato kniha v mnohém přínosnější. Ilustrace opět nezklamaly, humor mi místy přišel méně ironizující a spíše mírnější, než tomu bylo v prvním díle, ale ani tak to knize na atraktivnosti neubralo. Udržela si úroveň své předchůdkyně a byla jedna radost ji číst!

Davidin
01.01.2022 5 z 5

Druhý díl má už v názvu oblasti, kterými čtenáře provede. Pro mě šlo o dost exotické čtivo. Oproti prvnímu dílu autoři představují spíše decentní vtipy. Čemuž se nedivím... Silné je, že sexuální historie Evropy vychází místy lépe, než drsné zvyky a procesy některých kultur popisované v této knize.

fvalek
21.11.2021 3 z 5

Mám z této knihy trošku rozporuplné pocity, protože jsem čekal něco možná trošku vyspělejšího a více pro dospělé. Takto jsem dostal knihu, která má podobu jako "Byl jednou jeden život", ale sexuálně laděnou, což může být vtipné, ale nenabízí to nějaký zajímavější prožitek ze čtení. Celkem rušivě pak působí erotické obrázky v dětské kvalitě a vulgární slova v něčem, co bych čekal, že bude pro děti. Cílovka je tak trošku nejasná, ale řekl bych tak 15+. Úplně mě nepotěšilo ani rozložení opakující pořád stejný model - stvoření světa, sex a sexuální polohy, sexuální tradice a moderní podoba. Bylo to přehledné a očekávatelné, ale trošku nuda.

Co se týče obsahu, tak ten musím pochválit. Našel jsem spoustu věcí, co jsem nevěděl. Taky různé zajímavosti, co asi ani nikdo vědět nemůže, možná ani samotní obyvatelé Afriky a orientu, protože autor čerpá ze starých tradičních zdrojů, to je chvályhodné. Celkově mě tak kniha potěšila a obohatila, takže svůj význam má. Jen bych se vážně zamyslel nad formou, nepřišlo mi to úplně vtipné, je to škoda.

Štítky knihy

Afrika erotika Orient sexualita gender dějiny sexu

Autoři knihy

Philippe Brenot
francouzská, 1948
Laetitia Coryn
francouzská, 1984

Kniha Sexkomiks 2: Intimní historie Afriky a Orientu je v

Právě čtených4x
Přečtených72x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených3x
Knihotéce41x
Chystám se číst40x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x