Severská mytologie. Svazky II.-III.

Severská mytologie. Svazky II.-III. https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530744/bmid_severska-mytologie-svazky-ii-iii-65af985a8df69.jpg 4 3 2

Severská mytologie v podání Neila Gaimana je ještě mytičtější než kdy předtím. Je proto pochopitelné, že autorův dvorní adaptátor Philip Craig Russell neváhal a převedl bestseller do komiksové podoby. Setkejte se znovu s Ódinem, Freyjou, mocným Thórem, zlotřilým Lokim a všemi dalšími. Druhou a třetí knihu vydáváme v jednom svazku, takže dostáváte dvojitou dávku severských mýtů.... celý text

Literatura světová Komiksy Mytologie
Vydáno: , Argo
Originální název:

Norse Mythology, Vol. 2+3


více info...

Přidat komentář

Ozymandias
20.03.2024 3 z 5

Hola hej! Docela naučný i zábavný, ale za tu cenu bych si představoval víc. Galerie obálek a skicář mě nezajímají, stejně jako že to je pevná vázaná vazba. protože takový klenot to není a brožovaná by stačila, navíc je komiks na počet stránek dost těžký. Takhle se asi v argu vydělává... Trapný. Taky jsem čekal příběh o Odinovi - oběšenci - a jak získal vědění.. Možná to bylo už v prvním díle, teď nevzpomenu, ale nemyslim si.

fvalek
17.03.2024 4 z 5

Rozhodně kvituju rozhodnutí vydat druhý a třetí díl dohromady a pěkně důstojně a objemně tuhle mytologii zakončit. A je to nádhera, Gaiman zpracovává severskou mytologii osobitě, ale věrně. Množství ilustrátorů je taky znát a kresba je taková... No, možná bych řekl klasicky Gaimanovská, ale také v sobě má různé a různé prvky, které ji dělají velmi bohatou a originální, jako je ostatně i celá mytologie.

První část má čtyři velmi zajímavé povídky, které asi nejsou nic neznámého pro lidi, co už četli Gaimanovu psanou verzi. Druhá část už se nebezpečně blíží k závěru a ragnaroku, kterým samozřejmě vše končí i začíná. Pro mě osobně možná byla sympatičtější první kniha, kde byl začátek a první příběhy, ale tento díl skvěle navazuje a je stejně zajímavý. Neznalce reálií (či znalce Marvelu?) možná překvapí Thorova trošku nadutá osobnost, Lokiho bratraství s Odinem a opravdu zlá osobnost a další věci lišící se od superhrdinského kánonu. Četl jsem ale i Eddu, která je takovým severským kánonem a musím podotknout, že velké znalce by ale tahle verze taky nemusela úplně potěšit, ale mně stačí a líbí se mi.

Opravdu mám rád kosmologii a mytologii, takže podobné knihy jsou pro mě poklad, navíc ve formě komiksu, který umožňuje kreativní vyobrazení a vychutnání si celé té nádhery. Možná mě víc bavila psaná verze, kam jsem si mohl dosazovat a domýšlet sám, ale tohle zpracování rozhodně nezahálí. :)


Autorovy další knížky

Neil Gaiman
britská, 1960
2006  87%Nikdykde
1997  87%Dobrá znamení
2001  81%Američtí bohové
2017  82%Severská mytologie
2007  85%Koralina

Kniha Severská mytologie. Svazky II.-III. je v

Přečtených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit9x