Sestry Dietlovy

Sestry Dietlovy https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379166/bmid_sestry-dietlovy-Rcj-379166.jpg 5 29 5

Dvě sestry. Hrdinky hororu. Jejich svět se zrodil z představ a témat, které se v tvorbě Vojtěcha Maška stále vracejí: změna identity, dvojník, deformace, halucinace, změněné stavy vědomí v kontrastu s rodinnou idylou. Atmosféra vilové čtvrti v mrazivě poklidném šedivém bezčasí spojující dobu dětství v dohasínajícím socialismu se surreálnými sny a vizemi. Fiktivní svět utkaný ze snu, matné a zkreslené vzpomínky na dětský strach, strach z neznáma a touha po bezpečném zákoutí. Realita neustále nabourávaná pochybností, změnou úhlu pohledu, neurotická potřeba najít objektivní pravdu. Taková je detektivka o sestrách Dietlových, mnoho teorií, mnoho možností a řešení jen zdánlivě jediné.... celý text

Přidat komentář

JancaMia
09.10.2023 5 z 5

Skvělý komiksový příběh, kde chvíli nevíte jestli jste se octli v porevolučních letech a chvilku přemýšlíte jestli čtete obrázkový horor nebo detektivku. Promyšlené, nadčasové. Chytne a nepustí. Půjčeno z knihovny.

Politre
09.11.2019 5 z 5

Naprosto úchvatně zpracováné dílo, za což může originální umělecká kresba, tolik se lišící od soudobé komiksové scény, a mrazivý, znepokojující a mnohovrstevný scénář jak z hlavy Davida Lynche s prvky Cronenberga a napětím Hitchcocka. Už dlouho mě nic tak nevtáhlo a nezpůsobilo mrazení v zádech. Sestry Dietlovy bych zařadil mezi takové komiksové skvosty jako např. Z pekla od Alana Moora.
P.S. Kdo si také všiml v jednom z rámečku odkazu na jednu z postav z Lynchových filmů?


Disease
20.05.2019 5 z 5

Na kresbu jsem si musel chvilku zvykat, ale stejně jako u jiných Maškových komixů se k příběhu parádně hodí. Příběh sice chvílemi vypadá překomplikovaně, ale ve finále vše zapadne do sebe.

jarynek
06.12.2018 5 z 5

Detektivka? Horor? Konspirační příběh? Nebo něco zcela jiného? V průběhu čtení se přikláníte tu k jedné, tu k jiné verzi. Autor si s vámi zahrává a když už si myslíte, že víte, kam směřuje, tak máte pocit, že udělá odbočku a vyprávění směřuje jinam, abyste na konci zjistili, že ta otočka byla jen ve vaší mysli. Kresba nemusí být pro někoho na první pohled líbivá, ale k příběhu se hodí a celkové výtvarné pojetí knihy dotváří jakousi neuchopitelnou znepokojující atmosféru, která na mne z knihy po celou dobu čtení dýchala. Za tento výborný český komiksový počin dávám palec nahoru. Moc jsem si čtení užil.

puml
30.10.2018 4 z 5

Po Svaté Barboře, další skvělý komiksový počin. Začátek nastavil laťku hodně vysoko, o to víc zamrzí určitá dějová zmatečnost a roztříštěnost, kdy se načne spousta témat a dějových linek, ale ne vše je uspokojivě uzavřeno. Po výtvarné stránce skvělé. Dějově - hlavní linie sester je dobrá, ale ta linie genetických můtací atd., mi přišla zbytečná a trochu snižuje tenhle prvotřídní artový počin na úroveň konspiračního "béčka". Je to asi určitá manýra autora, tyhle mutace, deformace a konspirace, ale ne vždy je to ku prospěchu. V Barboře to působí vyváženějším dojmem (asi za tím stojí druhý autor Marek Šindelka). I když i tam se najde takové to rochnění v konspiraci. Abych to uzavřel: Je to další komiskový majstrštyk a k dokonalosti mu chybí jen propracovanější scénář. Po výtvarné stránce je to jinak ošuntělá krása, která k příběhu perfektně sedí. Doporučuji.