Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského

Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190018/bmid_cesi-1952-jak-gottwald-zavrazdil-sl-IUI-190018.jpg 4 75 13

Češi série

< 5. díl >

Pavel Kosatík připravil pro Českou televizi scénář osmidílného seriálu s názvem České století, ve kterém formou hraných rekonstrukcí představuje klíčové události českých dějin 20. století. Zatímco na plátno převádí původní scénáře Robert Sedláček, jejich komiksového zpracování se ujali přední čeští výtvarníci. Osm historických událostí, osm nejdůležitějších rozhovorů v dějinách našeho národa, osm nejlepších českých komiksových tvůrců. První epizodu do komiksu zpracoval Petr Novák. Autorem pátého dílu je Vojtěch Mašek, autor známé komiksové série Chobotango, Monstrkabinet. První vydání.... celý text

Tomas@S
Tomas@S
22.10.2022 4 z 5

Komiks na stejné téma jako díl seriálu České století Zabíjení soudruha. Díky tomuto formátu se komiksová podoba mohla zabývat tímto smutným obdobím naší historie trochu obšírněji, než epizoda toho seriálu. Smutná v tom smyslu, že náš stát ovládla skupina komunistických zločinců ovládaná z ještě větší říše zla zvané SSSR. Slánský si za své činy popravu jednoznačně zasloužil, ale za jiné než ty vymyšlené. Je dobré si připomínat co se dělo a jakým způsobem se tenkrát vládlo. Doufejme, že se něco podobného do našich končin nevrátí i přes snahy různých individuí na naší politické scéně.
Hvězdičku ubírám kvůli lehce slabšímu výtvarnému zpracování.

RaptoR
RaptoR
02.11.2021 5 z 5

Plná palba spíše za historickou výpravu do období našich dějin, jež mi bylo doposud cizí. Komiksové médium je zde zvoleno moudře, smekám před výtvarným pojetím, ze kterého paranoia jen čiší. Pravda, najdou se i chyby týkající se kompozice, textování a juxtapozice, ale přimhouřím oči a nechám zvítězit obsah nad formou.


francouz
francouz
31.01.2020 4 z 5

Je to takový komiksový scénář, kde k psanému slovu je poměrně velký tlak dán i na obrazové zpracování, komiksou formou.
Musím říci, že už jsem v ruce hodně dlouho něco podobného nedržel, takže mě to opravdu bavilo. Někomu se to třeba nemusí líbit, ale k tomu, co je zde popsáno, to dalo takovou poměrně velkou razanci, zejména když je čerpáno ze složek Přísně tajné....
Je to zpracováno opravdu velmi pěkně, samozřejmě díky tomuto formátu, nemůžeme očekávat nějakou hloubku, ale upřímě chtěl bych já vlastně číst nějakou hloubku u masových vrahů, kteří pod rouškou revoluce a komunistických ideálů nekoukají doprava, jo sorry tam vlastně nemůžou, tak tedy ani doleva....
Dalo by se říci, s čím scházíš,..... ale ani stihomamem potrefený Kléma, nemá na růžích ustláno, ač zřejmě jeho předsatvy byly malinko jiné.
Rozhodně se podívám po dalších knihách od pana Kosatíka.

jarynek
jarynek
08.12.2019 4 z 5

Česká variace na "Revoluce požírá své děti". Člověku snad ani není líto Slánského, protože i on byl jedním z tvůrců této komunistické mord mašinérie, ale spíše je smutné, jaká doba tady panovala a že pohrobci takových lidí tady u nás mohou nyní spoluvládnout. Ze série Češi snad nejlepší kousek. Jen jsem měl občas problémy s obličeji, kdy jsem si ne vždy byl jist, o kterou postavu se jedná.

Pablo7
Pablo7
18.11.2019 4 z 5

Docela dobrý komiks. Trochu mně vadili, že postavy sovětských poradců neměli tváře, ale chápu, že to byl umělecký záměr. Snad se to ale dalo udělat více dramaticky, aby byl člověk více vtažen do té doby. To se úplně nepovedlo.

-Pečivo-
-Pečivo-
14.05.2019 4 z 5

První díl a historický akt o kterém jsem neměl ani potuchy - Kléma obětuje kámíka Slánského. Toho jsem doposud znal jen jako týpka podle kterého je pojmenovaná tramvajová zastávka v Řepích. Jak je ten svět malej!

Grafické zpracování tentokrát velmi dobré a korespondující s dějem, Stalinovi se nepozdává Slánský, generální tajemník ústředního výboru a tak ho nechá zlikvidovat. Dobře mu tak, neměl bejt komunista, ale radši třeba kadeřník nebo motorka.

Milada Horáková je jen velmi postranní děj a tak se čtenář může kochat tím, jak se ty gumy mezi sebou vybíjely. 6/10

Makrela Liška
Makrela Liška
17.07.2018 4 z 5

Mašek znovu ukázal, jak zajímavý je autor, a vytvořil ke Kosatíkovu scénáři komiks s působivou atmosférou. Jeho přecházení od expresivní popisnější malby k obrazovým metaforám rozšířilo děj o další rovinu. Musím sice říct, že díky práci s textovou částí v obraze jsem se místy ztrácela v dialozích, ale jinak jde o povedené dílo. Doufám jen tiše, že při stávající situaci nám jako varování nebude znovu aktuální.

nakavusterezou
nakavusterezou
13.06.2018 2 z 5

Opravdu krásné ilustrace, děj byl pro mě takový nijaký :)

Mánička178
Mánička178
30.07.2017 4 z 5

Brrr... celý příběh je opravdová zrůdnost. Kamarádíčkování a současně faleš, podezírání, připodělanost před SSSR a všudypřítomná fanatická věrnost Straně - člověku je z toho opravdu blivno. Kresby k celé té ohavnosti výborně sedí. Pěkné zpracování... Jdu bouchnout šáňo, že v tom nemusím žít.

martinstefko
martinstefko
19.05.2016 4 z 5

Pavel Kosatík napsal dobrý scénář, ale přece je, bez té kresby by to nebylo ono. Navíc jeho scénář je opět celkem zkratkovitý a mám pocit, že jsou zde zajímavé momenty, které byly prostě jen přeskočeny. Je to docela škoda, protože si myslím, že i ty by stály za znázornění. Komiks se ale v tomhle směru vyhýbá vizuální kontroverzi a násilí. Pořád jde primárně o to, co lidé říkají, jak jednají a co si myslí. Příběh je uveden myšlenkou, že zde vlastně nejsou kladní hrdinové, a je tomu skutečně tak. Vojtěch Mašek pak dodává ještě větší hloubku černobílou kresbou s odstíny šedi, a krvavě trubicovou kresbou, která se prolíná celým sešitem. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/06/654-cesi-1952-jak-gottwald-zavrazdil.html

Candide
Candide
20.03.2015

Tvl... už nikdy nebudu zpívat živijó!!!

OldaB
OldaB
16.12.2014 4 z 5

Je to působivé, přestože jsem to už viděl v televizním zpracování. Kresba se mi zprvu zdála taková nijaká, ale s odstupem času musím říci, že se k tomu textu výborně hodí. Mrazivé časy, které se snad už nevrátí. Škoda, že vycházení dalších dílů pokračuje tak hlemýždím tempem.

3DD!3
3DD!3
30.07.2014 4 z 5

Překvapuje mě, že celý cyklus nevychází popořadě. Předcházející díl bych si přečetl s větší chutí. Kapitola o Slánském je paranoiou prolezlá exkurze do komunistického režimu naší republiky padesátých let. Kosatík se drží hovorové češtiny a jeho rozhovory jsou prolezlé autenticitou, přesto by ucelenější vyprávění nebylo na škodu. Podobně jako v seriálu tak dostáváme útržkovité informace z různých období, kdy se kolem Slánského začala utahovat smyčka. Maškova úsporná kresba, plná prázdných obličejů a mnohovýznamů je strohá, černobílá až undergroundová, Vadil mi jen lettering, který připomínal písmo žáka první třídy základní školy a do celkového obrazu moc nezapadal. Cyklus Češi je nelichotivou připomínkou naší ohebnosti a slabosti vůči vyšším mocnostem (tentokráte SSSR). V téhle části se přidává i zmatení a zbabělost.

Autoři knihy

Pavel Kosatík
česká, 1962
Vojtěch Mašek
česká, 1977

Kniha Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského je v

Přečtených105x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce20x
Chystám se číst18x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x