Dým ve větru

Dým ve větru https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23215/bmid_sestra-fidelma-dym-ve-vetru-UFC-23215.jpg 5 68 16

Sestra Fidelma série

< 11. díl >

v dalším příběhu anglického autora Petera Tremaynea se čtenáři znovu setkají s hlavní postavou těchto vyprávění, sestrou Fidelmou. Bývalá příslušnice kláštera sv. Brigid v Kildare, řeholnice Fidelma, je žena výjimečná i ve svobodomyslném Irsku sedmého století. Dosáhla vysokého vzdělání a stala se dálaigh, advokátkou soudního dvora. Opravňuje ji to k vyšetřování zločinů, může vystupovat jako žalobkyně i jako obhájkyně a někdy i vynášet rozsudky. Příběh Dým ve větru se odehrává v době, kdy Fidelma se saským bratrem Eadulfem, který ji věrně na cestě dobrodružství provází, putuje do Canterbury, města vévodícího anglosaským královstvím. Bouře je přinutila přistát na pobřeží království Dyfed a dlouho nepotrvá a ocitnou se uprostřed událostí, jež vyvolala vražda mladé dívky. Po nejrůznějších svízelích nakonec Fidelma s Eadulfovou pomocí pravého viníka odhalí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Smoke in the Wind , 2001


více info...

Přidat komentář

Bedřich63
22.11.2023 5 z 5

U této knihy bych znovu musel opakovat svá předchozí hodnocení série Sestra Fidelma. Sehraná dvojice opět řeší zpočátku nepochopitelné vraždy, se kterými je čtenář postupně seznámen a detailně sleduje krok po kroku odhalování pachatelů.
Opět jsem si četbu užil a zůstávám věrným fanouškem.
Ještě mám před sebou spoustu dílů a jsem zvědavý, jak se děj bude dále posouvat.

Luigi1
25.05.2023 4 z 5

Krásně čtivé ,děj krásné plyne


hanzmb
11.11.2021 5 z 5

Jak už bývá zvykem, zase další vynikající historická detektivka. Zajímavá zápletka, spousta napětí, poutavé historické reálie. Co chtít víc. Jen trochu té romantiky by autor Fidelmě mohl dopřát. Zajímavé bylo i změněné prostředí, i když ten Wales byl Irsku dost podobný.
Jedině snad malá slabina v tom, že většina závěrečných dedukcí se dala už někdy od třetiny knihy tušit.

kolacky
08.04.2021 5 z 5

Propletenec, jaký snad ještě nebyl. Fidelma pomáhá, kudy chodí!

Art82
07.11.2019 4 z 5

Sestra Fidelma prostě nezklame další díl vydařené série vřele doporučuji.

moudivlacek
21.04.2019 4 z 5

Opět skvělá detektivka, i když minulý díl byl víc akčnější, děsivější, napínavější. Zde zase chce někdo zneužít obyčejných lidí, aby se dostal k moci. Zneužít jejich důvěřivosti, vlastenectví a jejich víry. Fidelma je ale tentokrát trochu skoupá na Eadulfa, ten se tu projevuje víc jako strašpytel, ale když se člověk dozví, že Sasové a toto království jsou na "válečné stezce" každou chvíli, není se co divit. Fidelma nakonec s Eadulfem odhalí další spiknutí a ona se svému společníkovi omluví. Chovala se špatně ze svého vnitřního strachu. Trošku jsem smutná z pověry - on v chlebu prstýnek, ona oříšek. Vysvětlení zjistíte, když si knihu přečtete. Těším se na další díl.

p.pavlina
22.05.2018 5 z 5

Tato kniha byla mou první od tohoto autora a moc se mi líbila. Děj parádně plyne a styl psaní je velmi čtivý. Určitě si tuto sérii přečtu celou.

jaja1989
05.03.2018 5 z 5

Čtivá kniha ikdyž konec je v něčem předvídatelný.
Kniha poukazuje, že nemáme věřit předsudkům.

elizabeth_ba
05.01.2018 5 z 5

Britony jsem si moc neoblíbila, byť záhada ztráty celého společenství mnichů z hraniční oblasti několika velšských království (do níž se ne zcela dobrovolně zapletou i Sasové), byla celkem zajímavá.

Jedna záhada nám však stále přetrvává a být Eadulfem, tak bych k otcovství malého Alchúa byla dosti skeptická, protože ať počítám jak počítám, stále mi to nějak s děťátkem s rusými vlásky, byť s laskavě hnědýma očima nesedí... Na konečný verdikt je potřeba vyčkat, až Vyšehrad vydá i knihu o Fidelmině pouti do Compostelly, ale odehrává-li se Eadulfovo obvinění z vraždy v království Laigin v říjnu (tento ve Wallesu v listopadu) a Alchú se narodí v červnu, tak je to prostě brzy ;-))

Chesterton
27.12.2017 5 z 5

Na historické poučky už jsem si zvykla, ne vždy úplně souhlasím. No a vztahové směřování také úplně vždy neumím akceptovat:)) Podobností jmen se autor jistě baví a úmyslně mate občas. Nicméně zůstávám věrná a těším se na další!!

wooloong
05.11.2017 3 z 5

Konečně jsem si po Rozhřešení vraždou a Rubáši pro arcibiskupa užila trochu té detektivky. Obě výše jmenované knihy jsem dočetla jen tak tak díky nudně podané záplavě historických faktů a poučování a také díky podobným jménům všech vedlejších postav, které se krutě pletly. Tady jsem si sice taky užila celou kupu jmen začínajících na I a na začátku nějaké to historické poučení, ale pak se rozjela docela slušná napínavá historická detektivka se solidně vystavěnou zápletkou a zajímavými postavami. Když se jeden podezřelý asi v půlce knihy dost okatě podřekl, bylo to sice docela jasné, ale bylo třeba ještě dořešit vedlejší zápletky a motivy. Zdá se, že autor se už docela vypsal, a proto ode mě dostává druhou šanci.

Selinute
26.03.2017 5 z 5

Opět svižná, záhadami propletená, napínavá i malinko předvídatelná detektivka. Není co dodat, jenom snad to, že mě tato série nikdy nepřestane bavit...

Vojslava
07.12.2015 4 z 5

Klasicky pěkně vystavěná kombinace dvou případů, obohacená trochou směřování vztahu našich hlavních detektivů. Ale rozhodně pěkné počtení a vzhůru k dalším případům...

zuzana4291
04.09.2015 4 z 5

až na slabší začátek, tak kniha je úžasně napsaná a po několika stránkách velmi brzy vtáhne do děje.....velmi zajímavý příběh, který zaujme zvláštním rozuzlením příběhu

tuldas
11.02.2015 3 z 5

ach ta jména postav v příběhu,stále se plete a nemohl jsem si kromě 2 hlavních postav zapamatovat :( příběh trochu slabší dějově,

vincek1
15.11.2011 5 z 5

Výborně napsaný příběh doporučuji.