Sedm životů: Antologie severských novel

Sedm životů: Antologie severských novel https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127604/bmid_sedm-zivotu-40L-127604.jpg 4 11 3

Antologie severských novel, které mají společné – hlubokou snahu o pochopení člověka, dovedou nahlížet od psychologické drobnokresby přes vážné zamyšlení až po humornou a satirickou nadsázku. Ze severských jazyků přeložil, doslov a medailónky autorů, napsal Josef Michl.

Přidat komentář

sharik
21.04.2020 4 z 5

Jak už to u antologií bývá, kvalita je různá a v této se mi navíc ne úplně daří najít jednotící téma. Nejčastěji reflektované bylo při výběru patrně téma člověka a jeho koexistence s přírodou... Těžko se píše něco víc, krátkých textů je v téhle knize opravdu velké množství (a není v ní obsah, čili jsem líný listovat přes 350 stran a povídky počítat). Mohu jen souhlasit, že nejzajímavější jsou většinou právě autoři z Faerských ostrovů a Jakobína Sigurdardóttir z Islandu... Ale i většina ostatních stojí za pozornost a třeba pár norských autorů má zde naprosto brilantní texty, zejména jde-li právě o ony motivy člověka a přírody. Seveřani zde vybraní uměli úžasně vystavět atmosféru a často jen tak lehce naznačit lidský příběh, za nímž se skrývá mnohem víc než je napsáno a zdánlivě nedořečený a často nedokončený obraz krátkého úseku života má v sobě neskutečnou sílu. Možná tímhle je antologie Sedm životů nejzajímavější. Pokud ji máte někde doma nebo ji zahlédnete za pár korun v antikvariátu, zkuste ji. I kdyby jen pár náhodně vybraných povídek...

Koka
04.10.2018 5 z 5

Nejsilnější jsou právě ty ostrovní příběhy: z Faerských ostrovů (Heinesen: V rajské zahradě) a islandský (Laxness: Dobrotivá slečna a Panský dům). Velmi překvapující (tématem i zpracováním) byla Tanečnice od Hagar Olssonové.
Obrovským redakčním nedostatkem té knihy je, že v ní chybí obsah - seznam děl, a tak vyhledání konkrétní povídky je doslova pátrací operace.


pajaroh
29.12.2017 3 z 5

Kvalitní výbor různorodých novel, který mi poukázal na některé zajímavé a u nás povětšinou málo známé osobnosti starší severské literatury.