Sběratel přání

Sběratel přání https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445409/bmid_sberatel-prani-5NJ-445409.jpg 4 372 100

New Orleans, město záhad a kouzel, tajemství, snů a historie utopené v lásce a nejkrutější bolesti. Když baletka Clara Campbellová přijede do New Orleans, uchvátí ji tragický příběh plantáže Windisle. Říká se, že už na ní nenajdete živou duši, Clara však ke svému překvapení za jejími kamennými zdmi neuslyší duchy, ale muže z masa a kostí. Zjizveného cizince stravovaného bolestí hlubší a temnější než vody řeky Mississippi, jež se vine za hranicí jeho dobrovolného vězení. Muž za zdí, kdysi ambiciózní Jonah Chamberlain, udělal v minulosti osudovou chybu a nyní se skrývá před světem. To poslední, co čeká, je přátelství s obětavou dívkou, která k němu promlouvá puklinami v kamenech a která se za ním každý týden vrací. Dívkou, která v něm probouzí touhu po všem, čeho se dávno vzdal, a která mu zasela do srdce strach i naději. Sběratel přání je příběhem o studu a vítězství, osamělosti a lásce a o setkání dvou srdcí, jež spolu dokážou překonat i ty větší překážky.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Baronet
Originální název:

The Wish Collector , 2018


více info...

Přidat komentář

LenkaStr
19.11.2023 3 z 5

Já nevím. Ani pár dní po dočtení pořád nevím, jak ten příběh uchopit. Vlastně dva. Ne, počkat, tři. V ústřední lince, jako by se autorka nemohla rozhodnout, jestli píše Krásku a zvíře nebo Fantoma opery, tak tam pro jistotu vrzla od každého něco. Kromě ústředního motivu hrdinové rozplétají tragickou zradu z doby, kdy Sever válčil s Jihem a zem šla do války, a hrdina sám pak ještě svoji vlastní několik let starou tragédii, která se nepřekvapivě ukázala být víc, než se zprvu zdálo. Jo a duchové, nesmím zapomenout na duchy! Kromě těch potulujících se po plantáži taky ještě pár Jonahových osobních. Když se to takhle sesumíruje, vypadá to, jako když pejsek s kočičkou pekli dort, co? Ačkoli ten se nedal jíst, tohle stravitelné bylo. Docela. Nebylo to špatné, ale za srdce mě to zrovna nechytlo. Možná to bylo tou předvídatelností, možná tou spoustou klišé, která zejména s blížícím se závěrem autorka vršila jak buldozerem, možná tou těžko uvěřitelnou, chápavou, nesobeckou, obětavou Mary Sue, která se nedokáže naštvat, ani když se k ní někdo chová jako hovado a vyhodíte-li ji dveřmi, vrátí se oknem. Hm. Perla to nebyla, ale vyslovený blábol taky ne. Něco mezi. Takže za tři.

AlexandraBane
12.09.2023 3 z 5

Nebylo to špatný, ale žádný zázrak to taky nebyl


MAU256
06.09.2023 4 z 5

Ze všech knížek této autorky, co jsem četla, je tato asi nejslabší. Objevuje se zde přítomnost a minulost roku 1860 - 1861, ve které se zrodila láska, která byla zrazena. V současnosti: Jonah - právník, který toho hodně ztratil (svého bratra, svoji tvář, sám sebe), se už 8 let ukrývá před světem ve svém sídle za zdí, která dle legendy pláče. Clara - baletka, kterou vychoval otec, se srdcem na správném místě, kterou legenda o lásce Angeliny a Johna dovedla až ke zdi, za kterou se ukrýval Jonah. Do zdi vhodila své přání: Pomoz mi ti pomoct Angelino. A od této chvíle začíná jejich příběh, jak zde bylo párkrát napsáno - Kráska a zvíře :-).

bernadeta9876
26.07.2023 2 z 5

Veľmi naivný príbeh. Keď si ho porovnám s červenou knižnicou čo teraz čítam, nebadám veľký rozdiel v kvalite. Postavy až nepresvedčivo dobrosrdečné, absolútne nereálne a vážne slabá zápletka. Dokonca ani len fantasy to nebolo, len nejaký nevydarený mix, ktorý vo mne teda nenechal skoro žiadny dojem.

jitka_dankova
31.03.2023 2 z 5

Můj druhý pokus s Miou Sheridan. Hledala jsem dílo s alespoň špetkou hloubky, ale dostala jen překombinovanou nesnesitelně naivní pohádku z červené knihovny s ezoterickými prvky. To nutně neznamená, že je kniha špatná, jen pro mne to prostě nebylo. Vyprávění je odosobněné, v er formě (myslím, že autorce jde lépe ich-forma), náhody tak přitažené za vlasy, že to na mne bylo prostě moc. V knize jsou dvě příběhové linky, jedna z otrokářské minulosti a jedna ze současnosti. Zkousla bych, kdyby to byla jen naivní erotická kniha, ale i té erotiky tam vlastně bylo málo. Je to jen můj další chabý pokus najít pěkný retelling příběhu Krásky a zvířete, který se bohužel nepovedl.

SBH
27.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Co všechno je v knize špatně? Začnu třeba ústředním tématem, nejhorším klišé všech dob, kdy krásná nevinná dívka zachrání ohavného netvora a učiní z něj lepšího muže. V této konkrétní podobě fungovalo, ale obecně patří k těm nejnebezpečnějším a nejškodlivějším. Potom setrvalý proud bohů na stroji, kteří se z nebe nad New Orleans snášeli prakticky na každou stránku Clara se dostaví ke zdi právě v okamžik, kdy je na druhé straně Jonah, Jonah jde na premiéru baletu a zrovna se objeví někdo, kdo chce vrátit lístek a tak dál.
Pro mě úplně nejhorší záležitostí byl charakter hlavní hrdinky, totální Mary Sue bez jediné poskvrnky. Ta nebohá osoba si ani neuměla přát něco sama pro sebe, nikdy nepocítila ani závan podráždění, nedej bože aby projevila třebas drobnou lidskou chybičku. Lezla mi na nervy příšerně.
A teď to hlavní - z mizerných ingrediencí autorka uvařila opojně chutné gumbo. Kýčovitý příběh vybalancovala natolik, že mě zaujal. Schématické postavy dokázala kouzelně oživit, dokonce i příběh Angeliny, který pro hlavní linii vyprávění víceméně neměl žádný přínos, byl díky zajímavým charakterům zábavný. Jakkoli mi byla Clara protivná svou svatouškovskou povahou, chovala se rozumně a racionálně, tedy většinou. Netvor Jonah si získal mé sympatie, vedlejší postavy měly hloubku, dialogy šťávu. Emoce ze stránek doslova přetékaly, lásku jsem hlavním hrdinům věřila na sto procent, erotika působila příjemně a přirozeně.
Autorka dokázala velmi vtipně vyřešit úvodní věštbu o muži tančícím v měsíčním světle a o tom se dvěma tvářemi. Myslela jsem si, že jsem ji prokoukla, ona mě překvapila, takže palec nahoru
Nejlepší složkou románu byl jednoznačně jazyk vyprávění, tímto velká pochvala překladatelce a vůbec práci nakladatelství, v dnešní době výjimečná záležitost. Mnohé poetické popisy a přirovnání mi doslova braly dech. Octla jsem se v New Orleans natolik, že jsem cítila vlhké vedro, viděla bujně zelené rostliny a pestrobarevné masky v průvodu, cítila vůně jídel.
Takže s drobnými výhradami doporučuji.

sssimkova
11.03.2023 3 z 5

Moc pěkná myšlenka příběhu, dokud autorka z hlavní postavy neudělala "spasitele" chudých a slabých... Pak už to na mě bylo moc "američíno" :-) Ale za tu padoušskou historku a detektivku jí to ráda odpustím. Ofiko popis zní jako fantasy pohádka, ale klid, žádná duchařina... Hlavní hrdinové z masa a kostí ;) Co někoho ale zarazí (jako mě), některé knihy od Sheridan mají mnoho se*u, tahle naopak ho má nedostatek a když už, tak to autorka nějak odflákla... Mě tam to napětí prostě chybělo... Ale čtěte, kdo má Miu Sheridan rád, tuhle by měl mít ve sbírce...

Sianka
10.03.2023 5 z 5

Kdesi na pozadí příběhu je jasná inspirace kráskou a zvířetem, originálně přenesenou do současnosti. Po dlouhé době jsem se s chutí začetla do nefalšované oddechovky, kde konečně je něco víc než to, že by dvě třetiny zabíraly popisy, jak na to spolu skočili. Jiskření a intimností tu je pro mě tak akorát. Nejvíc mě uchvátil způsob, jakým byl převeden známý pohádkový námět do současnosti bez toho, aby to působilo přespříliš přitažené za vlasy. Klobouk dolů před množstvím autorčiny fantazie. Navíc byl hlavní příběh nerušivě opentlen a propojen s dalšími tajemstvími z minulosti jiného zamilovaného páru. Bavilo mě to, od začátku do konce.

Radka1727
04.03.2023 4 z 5

Trochu těžkopádný rozjezd, určitě zajímavý námět, ale tentokrát autorka nedokázala udržet napětí a vůbec celé to nemělo "tah na branku" jako její ostatní knihy..... Atmosféra New Orleans i střídání minulosti a přítomnosti se určitě dalo využít víc.

lucinova
02.03.2023 3 z 5

Příjemná oddechovka s nádechem nadpřirozena, v druhé polovině jsem se však musela do čtení trochu nutit.

Silvisek
23.02.2023 5 z 5

Musim cist, ze knizka byla super. Moc se mi libil dej. Minulost a pritomnost taky super.

princesse
23.12.2022 5 z 5

Příjemné oddechové čtení. Romantika jak se patří. Krásně do sebe zapadala minulost a přítomnost. Chvílemi to bylo moc sladké, přesladké, ale čekala jsem to, takže mi to vůbec nevadilo. Kniha splnila svůj účel. Odpočinek se povedl.

0197
29.11.2022 5 z 5

Páni, tak tahle kniha se mi teda trefila do nálady. Zatím vše od M. Sheridan bylo hodně povedené a už se těším, co od ní přečtu dále.

Celý příběh měl boží atmosféru. Magickou, tajemnou a místy až kouzelnou. Plus ještě nádech duchařiny. A samozřejmě nechybí romantika. Myslela jsem si, že tam budou fantasy prvky, což se nekonalo, takže tím lépe. Celou knihou nás provází legenda stará několik let a sní spojená kletba, které bude chtít přijít na kloub jedna zapálená baletka. S tím ji pomůže bývalý právník, který už osm let neopustil svůj pozemek. Muž, který je zjizvený jak na těle tak na duši. Muž, který si myslí, že je na něm vše tak odporné, že ho už nikdo nikdy milovat nebude.

Postupné sbližování Clary a Jonaha bylo nádherný. Nic uspěchaného. Clara byla hodná a empatická duše. Jonahovi se zase nedalo divit, že se rozhodl takhle ukrýt. Divím se, že mu tam nehráblo.

Úplně jsem se do příběhu vžila a představa, že bych se taky přestěhovala do cizího města a každou neděli zavítala na tak kouzelné místo a povídala si se sběratelem přání. Hmm, jo to by šlo :-).

Vyprávěno je to ve třetí osobě a řekla bych, že se to hodilo více než, kdyby to bylo v osobě první. Nečetla jsem knihu naposledy. Dejme tomu taková krásna a zvíře zasazená do dnešní doby.

Karin94
23.10.2022 5 z 5

„Láska si dokáže vyrýt místo i na tom nejtvrdším místě.”

Ach, toto bol tak nádherný a hlboký príbeh. Mia píše neskutočne vynikajúco. Pri tejto autorke som si všimla, že dokáže do jednej knihy dať celé svoje srdce, ale dokáže do príbehov vniesť aj všetky emočné bomby, ktoré existujú. Či už tragédiu, radosť, lásku, ale aj smútok, kde vám sem tam padne nejedna slza. Okrem iného jej knihy naberajú vždy pomalé tempo, ktoré mne osobne veľmi sedí. Okrem jej úžasného štýlu písania, ktorý je samozrejme ľahký a pútavý sa mi páči aj to, že vôbec nepíše omáčky okolo príbehu, ako to niektorí autori majú vo zvyku. Mia píše úplne k veci, čiže rôzne zbytočnosti budete hľadať márne. Ona je jednoducho kráľovná takýchto rozprávok pre dospelých.

Hlavná hrdinka Clara príde do mesta New Orleans, kde sa dozvie o tragickom príbehu plantáže Windisle. Clare to nedá a začne sa o minulosť zaujímať viac. Vďaka tomu spoznáva úžasného mladého muža menom Jonah, ktorý má taktiež veľmi smutnú minulosť, kvôli ktorej sa skrýva pred svetom.

Obe hlavné postavy boli úžasné a sympatické. Ona obetavá, úprimná, láskavá, citlivá a súcitná. A on muž zavretý za štyrmi stenami, ktorý vôbec nečaká priateľstvo od obyčajného dievčaťa, no aj napriek tomu uvidíme, ako sa bude vyvíjať tento nádherný vzťah. Neviem, či sa autorka inšpirovala rozprávkou Kráska a zviera, ale veľmi mi ju táto kniha pripomínala.

Nedá mi ešte nespomenúť pre budúcich čitateľov, že kniha je písaná z pohľadu 3. osoby, ktorá nemusí každému vyhovovať. Mne to vôbec nevadilo. V knihe nájdeme dokonca kapitoly z roku 1860, ktoré súvisia s hore spomínanou plantážou Windisle a aj keď to bolo zaujímavé, kapitoly zo súčastnosti ma bavili oveľa viac.

Celý príbeh bol takým pohladením po duši, kde sa nad ničím nemusíte rozčuľovať, len sa po celú dobu usmievate ako slniečko na hnoji. Je pravdou, že som sa trochu zo začiatku obávala, či tam nebudú prvky fantasy žánru. Nie. Ja osobne by som toto zaradila do takej mytologickej romantiky a zaručujem vám, že sa do príbehu (a nielen tohto) zamilujete rovnako ja. Odporúčam. ️

Trolice
20.09.2022 4 z 5

Kniha mě bavila, bylo to takové oddychové čtení. Ale pár stránek před koncem jsem se přistihla, že protáčím oči. Už to bylo moc přesladké a vše se tak nějak zázrakem skoro v jedné kapitole urovnalo.

Toledo
15.09.2022 3 z 5

Kniha má určitě originální nápad a trochu tajemna, avšak zařadila bych ji k průměru. Ostatní knihy od autorky byly určitě o level výš a nemohla jsem se od nich odtrhnout.

orson
11.09.2022 4 z 5

Další dovolenková oddechovka, co se čte jedním dechem a neurazí...

Nikusha
25.07.2022 3 z 5

První půlka knihy mě bavila, ale pak nějak nadšení opadlo. Ale pěkný romantický příběh, pro citlivé duše příjemná oddechovka.

wielka
10.06.2022 3 z 5

Pekna kniha, trochu mysticka a prave to ma mierne iritovalo. Predosla kniha v serii bola podla mna ovela vydarenejsia.

kneslova
16.04.2022 4 z 5

První polovinu jsem četla těžce, už jsem myslela, že to nedočtu, v druhé půli to trochu nabralo grády . Tak 3,5 hvězdiček