Samurajova zahrada

Samurajova zahrada https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109599/bmid_samurajova-zahrada-yTt-109599.jpg 5 52 11

Působivý psychologický román líčí prožitky čínského studenta během jeho ročního léčebného pobytu v osamělém domě na japonském pobřeží. Příběh začíná na podzim v roce 1937, kdy Japonsko nelítostně dobývá Čínu. Do "nepřátelského území" přijíždí čínský student Stephen, syn zámožných rodičů, aby si doléčil tuberkulózu v ústraní domu svého dědečka. Měl by pouze odpočívat a malovat, ale všechno bude jinak: Stephen prožívá křehký vztah s místní dívkou a je stále více vtahován do osudů tří lidí o generaci starších: jemné ženy poznamenané malomocenstvím, majitele čajovny a zejména mlčenlivého správce domu na pobřeží, ochránce a přítele. Když se přechýlí čtvero ročních období a je tu zase podzim, Stephen se vrací domů uzdravený a vyzrálý, neboť poznal přátelství, lásku i smrt, milosrdenství i zbabělost. Americká autorka nezapře svůj čínsko-japonský původ; ze dna jejího tlumeného, zdánlivě poklidného vyprávění vyvěrají silné lidské city, které navzdory všem tragédiím velebí tichou krásu života. Vynikající román upoutá vytříbeným slohem, hloubkou myšlenek a humánním posláním.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Samurai´s Garden , 1994


více info...

Přidat komentář

Slovanka
08.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Kniha mi připomněla, když jsem trávila prázdniny u svých prarodičů na vesnici. Život tam byl podobně pomalý a odstřižený od reálného světa. Na první pohled by se zdál až nudný. Lidi si tam byli blízcí, zkrátka už jen proto, že někdy nebylo do čeho píchnout. Ale když se měl člověk po dvou měsících loučit a vracet se do školy, opravdu mu bylo tak bolavo, jako by tam kousek sebe zapomněl a nechal. Asi tak stejně, jako hlavnímu hrdinovi, když se vracel domů do Číny.

Teckovana
08.10.2019 5 z 5

Deník mladého číňana z let 1937 - 38 obsahuje melancholický příběh z jednoho japonského městečka na pobřeží. Sympatické postavy, neotřelé myšlenky a navíc mnoho zajímavostí o japonských zvycích, tradicích a kultuře. Víc takových knih!


Alcarmo
08.08.2018 5 z 5

Gail Tsukiyama mě svým vyprávěním naprosto uchvátila. Příběh tak lehce plyne, že se ani nenadějete a jste najednou na konci.

Mersilynn
27.11.2016 5 z 5

Melancholické. Krásné.

playada
17.10.2016 1 z 5

nebylo to moc akční

Aroucaria
03.09.2016 5 z 5

Toto je moje srdeční záležitost. Umění východních nauk, pocítění zdejší atmosféry a ukotvení v kamenné zahradě - to je, troufám si říci (napsat), celoživotní poselství této knihy.

soukroma
15.08.2016 4 z 5

Pěkný příběh, který ukazuje zrání mladého muže v dramatické době, i když Japonsko-čínská válka se ho prakticky nedotýká, přestože se jako Číňan celý kritický rok vyskytuje v japonské přímořské oblasti. Drama je zaměřeno jinak: vlastní zdravotní problémy hrdiny jsou umocněny problémy místních malomocných a snahou dostat se pod povrch nevyřčeného.
Pěkně je ukázána zcela odlišná mentalita Japonců (ve srovnání se západním světem, včetně hrdinovy rušné obchodní domovské britské kolonie Hongkongu). Vše plyne jakoby pomalu, se zaměřením do nitra a do přírody - hezky se o tom čte, ale žít bych v tomhle tempu, se všemi souvisejícími aspekty, osobně rozhodně nemohla. Navíc volba japonských hrdinů je také specifická, nikdo z nich nemá vlastní rodinu (ani dům), takže nejsou úplně typičtí představitelé svého národa.
Kniha se mi líbila, ale pro mě to není žádný trhák (75%).

niki-chan
28.05.2016 5 z 5

Krásný, hluboký a zároveň i smutný příběh. Nemohla jsem se odtrhnout

poetree
10.11.2014 5 z 5

Po dlouhé době jsem zhltla knížku... moc pěkné čtení.

Ellis
29.12.2013 5 z 5

Velmi příjemné čtení, krásný sloh a atmosféra japonského venkova. Poklidné vyprávění vás vtáhne do nelehkých osudů několika lidí kolem hlavního hrdiny Stephena. Právě tím, že jde o vhled do tak jiné kultury, je knížka poutavá.
Určitě doporučuji.

valentýna
27.12.2013

Skvělé čtení protkané hlubokým citem, moudrostí a pokorou k životu, člověku a přírodě, to vše na pozadí japonských zvyků a tradic.

Štítky knihy

Japonsko Čína japonská literatura studenti psychologické romány tuberkulóza

Autorovy další knížky

Gail Tsukiyama
americká, 1957
2011  89%Ulička tisíce květů
2005  90%Samurajova zahrada

Kniha Samurajova zahrada je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených13x
Knihotéce15x
Chystám se číst65x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x