Samota Christlhof

Samota Christlhof https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469971/bmid_samota-christlhof-QYC-469971.jpg 4 96 31

Mysteriózní příběh šumavské usedlosti Stavení Christlhof, nebo také Pohádka na Šumavě, nechvalně proslulo působením sériového vraha Ivana Roubala. Vražedné běsnění se v něm prý probudilo právě tady. Na samotě ho pronásledovaly neznámé hlasy, zde se také pravděpodobně zbavoval některých svých obětí. Temná historie místa je však mnohem hlubší. Usedlost se stala svědkem tragédie dvou rodin v době třicetileté války a ani další obyvatelé zde nenašli štěstí. Roubal zdaleka nebyl jediný, kdo zde proléval krev a koho pak dostihly nemilosrdné následky jeho činů. Pokud skutečně existují prokletá místa, samota Christlhof mezi ně patří.... celý text

Přidat komentář

luckomar
14.04.2024 4 z 5

Kde bych začala. Pohádku a její příběh znám xlet z pohledu známých, kteří jsou jednou z rodin zasažených neštěstím. Proto musím říct, že mě hned start knihy zklamal nepravdou. Ale jak sama autorka píše..kniha je z poloviny pravdivá, proto nesoudím a chápu, že třeba z důvodu ochrany přeživších, nelze napsat pravdu. Kniha mě nejspíše donutí pátrat po dalších informacích. Jinak.... četlo se to pěkně. Tři linie super a duchařinky mám ráda. Takže celkově fajn čtení.

Veřenka13
12.01.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem v poslední době četla. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Pro všechny milovníky Šumavy, záhad, tajemna, pověstí - mohu jen doporučit.
Text je napsaný velmi čtivě, napínavě a zajímavě a hlavně podložený fakty. Už se těším na další knihu od V. Rubínkové.


david6273
21.10.2023 4 z 5

Velmi zajímavé tři příběhy, které se prolnou v jeden. Pověsti, vraždy, prokletí a to vše v šumavském prostředí tvoří zajímavý koktejl temného příběhu se zajímavými postavami.

Atanone
03.09.2023 4 z 5

Vpravdě pohádka o Pohádce.
Bavilo mě to hodně, obzvlášť historické linky. Vždyť kde se dnes dočtete o Navkách? Potom klidně spolknete i to, když se kolem r. 1600 baví vojáci o vzdálenosti v kilometrech.
Příběh je spíš romantický, než strašidelný. Na to, aby se člověk bál, musí mít hodně nastudováno o Slovanech. V tomto mám dost mezery, takže děkuji za inspiraci. Například jsem měla doposud Navky spojené pouze s Rusalkami jako bytostmi. Slovanská mytologie mi přijde dost temná, takže věřím, že se s ní autorce dobře pracovalo. A protože pověsti a legendy mám ráda, poohlédla jsem se i po zmiňovaném Hanzi Watzlikovi, Sagen aus dem Böhmerwald se dají v němčině najít a při troše trpělivosti i stáhnout, takže už se těším, že si počtu.
A zmínka o "lavorovici" mi mile připomněla dětství a maminku, která takto nahrazovala nedostatky na trhu. Ostatně tvrdila, že v naší vesnici "lavorovicu" pálili když ne v každém domě, tak v každém druhém, a to včetně příslušníka VB, který měl dohlížet na to, aby se to nedělalo.
Za mě tedy spokojenost, romantická část mojí dušičky, občas hodně zaprášená, dostala zase jednou pořádně nažrat.

bedkniha
07.07.2023 5 z 5

To se mi moc líbilo. Čekala jsem úplně něco jiného a byla jsem mile překvapena. Myslím, že můžu napsat "doporučuji".

daza.dt
21.06.2023 5 z 5

Čtivé, tajemné a není to jen zdaleka o posledním nechvalně známém majiteli. Krásně vystavěný příběh, skvěle provázané dějové linie, které vás udržují v napětí, očekávání. Rozhodně stojí za přečtení.

Kopretinka784
14.03.2023 5 z 5

Bylo? Nebylo? No, něco určitě bylo. A pak jsou věci mezi nebem a zemí, co a jak koho ovlivnilo...
Prostě další kniha, od které se těžko odchází. Prolínání tří dějových linií bylo velmi dobře zvoleno a napsáno. Konec každé kapitoly dané linie totiž nutí číst dál. A pokud bude další pokračování, už teď jsem na něj zvědavá.

alois.randa
06.03.2023 5 z 5

Tajemství, napětí, cestování časem, tři linie s dějem vázaným k jednomu místu se krásně prolínají. Knihu jsem náhodně našel v knihovně, přečetl jedním dechem a teď si ji musím koupit, protože se k ní chci za nějaký rok zase vrátit

Darja.8
10.01.2023 5 z 5

Zajímavá kniha o lidech, kteří žijí v drsném Šumavském kraji

lenkaabooks
21.11.2022 5 z 5

Christlhof-Pohádka-Roubal. Kdo by neslyšel o vrahu Roubalovi, který žil na samotě, poeticky zvané Pohádka. Že prý je tato samota opředena dávnými mýty, čarodějnictvím, černou magií. Kdo tam žil - zešílel, či se oběsil, anebo se stalo jiné neštěstí. Dnes je vyhledávanou turistickou senzací.
Děj knihy nás provází třemi dějovými linkami v různých staletích, provázaných právě s Pohádkou, z nichž jednou je právě ta Roubalova. Kniha se četla sama, byla fantastická, bohužel si doteď nejsem jista některými odpověďmi, trochu jsem se v ději pletla. Paní autorka chystá pokračování jedné z dějových linek (Julius Živný) a já si ji určitě nenechám ujít.

mcabr
02.11.2022 5 z 5

Pěkné, děsivé, napínavé.

soukroma
16.06.2022 2 z 5

Zajímavé i čtivě podané, ale osudy stavení a jejích obyvatel v průběhu staletí, jejichž tři hlavní příběhy autorka románově zpracovala s neustálými přeskoky mezi nimi (v dovětku 50/50 fakta/fikce), mne nezaujaly natolik, abych dočetla. Čarodějnictví, prokletí, hlasy bez lidí, zvuky bez příčiny - nejspíš dílem výplod fantazie z doslechu a také narušená psýcha některých obyvatel.

Mája873
15.05.2022 5 z 5

Knížka mě chytla hned v prvních větách... Nevím která časová linie se mi líbila nejvíc, všechny byli napínavé, mysteriózní příběh Marie a Zachariáše my byl přece jenom asi nejblíž, ikdyž bylo od začátku jasně, že jejich záhuba se blíží. Juliuv příběh začíná v jeho mladí, nalezení Panny, jak ji sám nazval, když díky kamarádům prolezá starou štolu, aby jim dokázal odvahu a pokračuje pak spiritistickou seancí, při které se dozvídá něco o Pannině minulosti, sám pak po léta pátrá po pravdě, ale nemá to vůbec jednoduché.... Roubalův příběh je mi znám, ale i tak jsem si musela položit otázku, jestli skutečně vraždil kvůli tomu, že žil na Pohádce... Knížku určitě mohu jen doporučit, naprosto vás pohltí

Arev122
22.04.2022 5 z 5

Román je psaný ve třech časových liniích, všechny spojené se samotou Christlhof. Zajímavé, napínavé čtení, které mě v táhlo do děje a musela jsem číst a číst. Škoda, že už byl konec.

chrudas
22.02.2022 4 z 5

No, to byla fuška. Velmi zajímavý příběh z naší historie, vyprávění z konce 19 století bylo pro mne nejzajímavější. Ale myslím, že bez vyprávění ze 17 století a 20 století by to nebylo ono.

packlik
17.02.2022 4 z 5

Kniha, která má určitě atmosféru, dokonce mám dojem, ze jsem z toho dvě noci měla těžké sny. Nejmilejší mi byl příběh Zachariáše a Marie, ale slovanská mytologie a úloha Krippelových mi chvilkama nedávala smysl, možná bych ocenila vlastně víc prostoru právě této časové lince.

Becca_
13.02.2022 4 z 5

Kniha dost překvapila a moc mě bavila. Tři dějkové linky, odehrávájící se v různém čase, ale všechny se spojitostí s Christlhofem. Nejvíce mě bavilo pátrání Juliuse von Živného. Dějová linka o Roubalovi byla nejslabší, možná i proto, že teď je ho všude plno a nic nového mi nepřinesla. Líbilo se mi, jak autorka dokázala všechny příběhy propojit. Jen mě mrzí, že jsem asi úplně nepochopila to největši tajemství.

izinkaVENDULKA
30.01.2022 5 z 5

Kniha úžasná a napínavá. Četla se sama. 3 dějové linky. O Marii se mi líbila moc. Druhá s Juliusem super napínavá. Třetí dějová linka nejnovější o I Roubalovi mi z nich přišla nejslabší, ale celkový dojem z knihy je parádní.

Parwana
07.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Historický, místy strašidelný román s fantasy prvky. Příběh se odehrává ve třech rovinách na Šumavě, v 17., 19. a 20. století, setkáte se zde s čarodějnicí, bohyní, pošmistrem a masovým vrahem. Autorka předkládá atraktivní téma, které však mohlo být lépe zpracované. Kdyby jej dostala do ruky Alena Mornštajnová, byl by to majstrštyk; zde kulhala čeština a některé zápletky nešlo rozplést do konce knihy.

marketa1860
20.12.2021 3 z 5

Velice zajímavá knížka. Tři příběhy týkající se historie šumavského statku Pohádka, který "proslavil" Ivan Roubal. Mě se nejvíc líbil nejstarší příběh z pobělohorského období. Tajemno, překvapivé zvraty, navíc s vědomím, že autorka čerpala mnoho informací ze skutečných událostí. Druhá linka z období před první světovou válkou bylo zajímavé, ale pletlo se mi moc indicií a musela jsem se vracet, abych si připomněla detaily. A příběh samotného Ivana Roubala jsem měla v hlavě z nedávné televizní minisérie Roubal, takže jsem už spoustu věcí věděla.
Doporučuji všem, co se zajímají o historické události.