Sám, ale ne osamělý

Sám, ale ne osamělý https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88003/sam-ale-ne-osamely-88003.jpg 3 21 5

Kniha se zabývá kladnými i zápornými zkušenostmi se samotou a opuštěností. Autor poukazuje na to, proč někteří lidé pociťují osamělost nepříznivě, a naznačuje, jaké podmínky jsou nutné k tomu, abychom samotu prožívali v pozitivním smyslu. Hovoří na témata sebepoznání, hledání vlastní identity, sebehodnocení a schopnosti intimity. Vyznačuje cesty, které nám mají dodat odvahu, abychom se samotě a osamělosti postavili a tvořivě naložili s touto zkušeností jako s příležitostí k duševnímu růstu a rozvoji osobního života.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Allein - aber nicht einsam , 2006


více info...

Přidat komentář

nikca1994
11.06.2023 2 z 5

Kniha je malá a slabá dá se přečíst během jednoho dne.

Beebee
29.12.2020 4 z 5

Ne, že by kniha přinesla zásadní novinky, ale je útlá a hřejivě napsaná. Co se mně týče, nezdá se mi, že by autor nějak příliš tlačil na křesťanskou pilu. Oproti mnoha jiným opusům je umírněný.


1Pomněnka
24.01.2020 5 z 5

Velmi dobrá kniha, mnoho pravdy v ní lze nalézt...

Miro.slav
23.10.2017 3 z 5

Wunibald Müller sa v tejto knihe venuje pre mňa dosť zaujímavej a obľúbenej téme. Avšak pristupuje k nej až príliš zaujato. Je treba rozlišovať medzi osamelosťou a tým, čo Müller nazýva "byť sám" (ja to nazývam "samota").

Samota je pozitívna, človek je v nej rád a často ju sám vyhľadáva. Je to čas na vlastný sebarozvoj a hobby. Osamelosť zase naopak zvykne byť nežiadúca, človek v nej trpí, chýba mu kontakt s druhou osobou či osobami. Je to čas úzkosti, depresie, utrpenia a melanchólie. Müller však k danému problému pristupuje dosť jednoducho. Áno, môžeme ísť tou cestou, ktorú uvádza autor, no to je len jedna z mnohých ciest, ktoré už naznačil Pascal, Kierkegaard či existenciálni teisti. Potom tu máme iné cesty, ktoré odkazujú napr. na Thoreaua, Schopenhauera či Nietzscheho. Fúúú, nechal som sa uniesť. Skrátka, autor nevyčerpáva tématiku osamelosti v jej siahodlhej rôznorodosti.

Ak sa však chcete téme osamelosti začať venovať, kľudne siahnite po tejto knihe, no je to iba vrchol ľadovca, ktorý nereflektuje celý problém.

LordSnape
20.03.2014 2 z 5

Hodně psychologicky napsané a striktně se o Junga opírající psaní o osamělosti ve společnosti i milostných vztazích. Müller si neustále pohrává s "naším já" a když ke konci problém chce řešit i Bohem a dalšími věcmi, musel jsem místy přeskakovat. Docela mě mrzí, že autor ke konci už ztrácí ten nadhled. Namísto, aby napsal, že osamělost lze také vyvážit duchovní cestou, jakou si člověk sám vybere a která mu vyhovuje, začne naopak čtenáři cpát své teologické cance o křesťanství. Kniha je to formátově malá, útlá a dá se přečíst takřka hned, nicméně dnes už zaujme málokoho svou složitostí a zpátečnickou náladou.

Štítky knihy

sebepoznání, sebepoznávání identita duchovní život samota osamělost mezilidské vztahy

Autorovy další knížky

Wunibald Müller
německá, 1950
2011  87%Zamilovanost
2011  65%Sám, ale ne osamělý
2011  60%Zamlčené rány
2005  70%I láska má svá pravidla
2010  90%Co je duše?

Kniha Sám, ale ne osamělý je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst16x
Chci si koupit3x