I láska má svá pravidla

I láska má svá pravidla https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128503/i-laska-ma-sva-pravidla-128503.jpg 4 6 2

Blízkost a odstup v pastoraci. Nalézt správnou rovnováhu mezi blízkostí a odstupem je důležitou bází pro pomáhající vztahy pomoci a pro pastoraci. Autor v této knize probírá lidské a profesní předpoklady, které jsou nezbytné, aby dynamika vznikající z lidské a psychické blízkosti byla těm, kdo hledají pomoc, ku prospěchu. Popisuje, jak je zdařilým nalezením vlastní identity a schopností důvěrnosti umožněn odstup od druhé osoby a respekt k ní. Autor si v této souvislosti všímá i různých forem sexuálních přehmatů v pastoraci a při duchovním doprovázení. Jednotlivé části knihy: Blízkost a odstup v terapii Blízkost a odstup v pastoraci a při duchovním doprovázení Typické profily osob v pomáhajících profesích a typické situace sexuálních přehmatů v pastoraci a při duchovním doprovázení - pomocné prostředky, příčiny, důsledky Pozitivní postoj k přirozenému sexuálnímu vývoji Nalezení identity a její význam pro integraci sexuality K zásadnímu významu, jaký má schopnost důvěrnosti a vztahů Důvěrnost, sexualita, láska Schopnost důvěrnosti - schopnost blízkosti i odstupu Základní témata knihy: sexualita, duchovní vedení, pastorace... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Lieben hat Grenzen , 1998


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
15.03.2022 4 z 5

"Pracovníci v pastoraci, kteří si myslí, že to všechno dávno mají zvládnuté, že jsou přece služebníky evangelia a zajímá je tedy jen a jen jejich služba a nedělají nic z vlastního zájmu, ti si něco namlouvají. (...) Otázka, o niž zde jde, zní: Kdy je velmi tenká hraniční linie překročena? Od kterého bodu se určujícím faktorem v mé službě stávají mé potřeby?"

Autor se z pozice psychologa zabývá sexuálními delikty v pastoraci, přičemž je nevnímá primárně jako přečin sexuální, ale jako zásadní zranění a narušení důvěry (často dokonce víry) člověka, který přišel vyhledat pomoc. Rozděluje je do několika modelových oblastí na základě působících psychologických mechanismů a tedy i možnosti nápravy pachatele a prognózy jeho návratu k práci. Na jednom konci spektra stojí klasický "predátor" s psychotickými rysy, na opačném konci naivní pomáhající, kterému chybí znalosti, nemá povědomí o svých potřebách a přeceňuje úroveň své osobní zralosti a kompetence prostě proto, že sám sebe důkladněji nezkoumal ani nezkoušel.

Kniha apeluje na dostatečnou přípravu i osobní zralost pracovníků v pastoraci: nalezení vlastní životní a pomáhající identity (tedy i položení si hranic chápaných jako životadárné, nikoli překážející), rozpoznání a zvědomění svých potřeb a integrování sexuality. Současně zdůrazňuje význam supervize, jak platí ve všech pomáhajících profesích.
Součástí knihy jsou i otázky na čtenáře a podněty k sebepoznání a reflexi.

Vojslava
21.03.2014 4 z 5

Kniha vysoce praktická, mapuje oblast, které se v přípravě na pastorační službu věnuje opravdu hodně málo místa. Všem, koho se to týká, doporučuji!


Štítky knihy

láska sexualita morálka katolická církev pastorace mezilidské vztahy

Autorovy další knížky

Wunibald Müller
německá, 1950
2011  87%Zamilovanost
2011  65%Sám, ale ne osamělý
2011  60%Zamlčené rány
2005  70%I láska má svá pravidla
2010  90%Co je duše?