Zamilovanost

Zamilovanost https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63482/mid_zamilovanost-KtP-63482.png 4 15 3

Být zamilovaný je krásné. Být zamilovaný může být ale také těžké, jestliže láska nemůže být naplněna. Zamilovanost může člověku ukázat nové oblasti sebe samého. Zamilovanost může člověka otevřít dimenzím, které ho přesahují. Autor na základě svých zkušeností a na pozadí mnoha příběhů ze života uvažuje například o tom, jak zamilovanost spouští vnitřní přeměňující síly, vitalitu a otevírá člověka duchovní zkušenosti. Wunibald Müller je teolog, psycholog a zkušený psychoterapeut, spolu s Anselmem Grünem vede dům pro duchovní obnovy v benediktinském opatství Münsterschwarzach v Německu. Je autorem řady knih, v Portálu vychází také Zamlčené rány... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

Sich verlieben , 2001


více info...

Přidat komentář

Bytost na cestě
01.07.2023 5 z 5

Velmi zajímavá a velmi cenná kniha. Přišla v pravou chvíli a přinesla mi obrovské uvědomění, poznání, pochopení a proměnu. Děkuji :)

Hanka_Bohmova
06.03.2019 4 z 5

Při úklidu jsem objevila své výpisky z této knihy. Jsou jich dvě stránky, takže bez ohledu na dávno zapomenutý celkový dojem jsem jistě autorovy úvahy považovala za užitečné a troufám si zpětně přidělit čtyři hvězdy.

Je to vždy zvláštní a hluboká, pohled měnící zkušenost, když se v nás dějí velké věci, které se vymykají naší kontrole. Může to být nemoc těla či duše, těhotenství a porod... Nebo jako zde, intenzivní a nadšená fascinace druhým člověkem, ne nutně v milostném vztahu - z období dospívání si možná leckdo vzpomene na zbožňovaný idol téhož pohlaví.
Autor píše o zamilovanosti z pozice psychoanalýzy, jako o příležitosti k plnějšímu uskutečnění sebe sama. To, co se v nás ozývá, není možné následovat a poddávat se tomu jaksi samospádem: mezi prsty by nám nezůstalo nic. („Dokud se budete vyhýbat cestě ‚dovnitř‘, láska pokaždé znovu vychladne.“) Není ani správné před takovou zkušeností strachy zavírat oči a snažit se ji zašlapat do prachu. Je potřeba pozorně naslouchat.

„Nesplněná přání, která pramení z vašeho nitra, si volí milovaného člověka, aby na sebe jeho prostřednictvím upozornila. Tento člověk má něco, co dává do pohybu vaši nenaplněnou stránku. ... Má vás to postrčit, abyste věnovali pozornost svému vnitřnímu životu a jeho uspořádání.“


Dolikm
07.10.2012 5 z 5

Páni, já stále nenacházím vhodných slov. Ačkoliv je to knížka malá a ne zrovna obsáhlá, četla jsem jí dost dlouho. Nechtěla jsem to mít přečtené hned, chtěla jsem si to užívat. Tato knížka mě donutila si říkat: Takhle přesně to mám já. To je jako kdyby popisoval rozpoložení mé duše. Rozhodně výstižná kniha snadná na čtení.

Štítky knihy

pro ženy psychologie pastorace

Autorovy další knížky

Wunibald Müller
německá, 1950
2011  87%Zamilovanost
2011  65%Sám, ale ne osamělý
2011  60%Zamlčené rány
2005  70%I láska má svá pravidla
2010  90%Co je duše?