Když loví lev

Když loví lev https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67814/bmid_kdyz-lovi-lev-LX6-67814.png 5 234 29

Sága rodu Courtneyů série

1. díl >

Odehrává se v 70.-80. letech min. stol. a jeho hlavním hrdinou je dospívající chlapec, vyrůstající v silnou a nezkrotnou osobnost, bouřliváka, ale také čestného a dobrého člověka. Po odchodu z domova, v bojích proti Zuluům, v boxerských zápasech i při dolování zlata prožívá řadu dobrodružství, přechodných lásek i sílu chlapeckého přátelství. Získává peníze, ale zase je ztrácí a když už se zdá, že se jeho život uklidnil, ztrácí svou lásku.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Riopress
Originální název:

When the Lion Feeds , 1964


více info...

Přidat komentář

MilanBrabec
22.10.2023 5 z 5

Knihu jsem dostal v prvním vydání v roce 1992 k Vánocům od rodičů a zhltl jsem ji ještě tentýž večer. Skvělý dobrodružný román z exotického prostředí. S chutí jsem si přečetl ještě několik navazujících dílů ságy rodu Courtneyů, ale na ty novodobější, kdy autor ve vysokém věku ve spolupráci s ghost writery začal chrlit další a další, už mne chuť přešla.

hankapimi
30.09.2023 5 z 5

Pan Wilbur Smith je mistr slova a nabízí nám příběh o životě Angličanů v Africe. Sean Courtney má dobrodružnou povahu, rýžuje zlato, spekuluje na burze, loví slony. Krásně vykreslená příroda, životní podmínky Angličanů, Búrú i Zulů, přátelství na život i na smrt, vzájemné vztahy i povahy. Pro mne byly velmi zajímavé kapitoly o tom, jak funguje obchodování a spekulace na burze, o příznacích vztekliny a malárie.
"Černej jako ďábel, černej jako hanba, kdo chytne malárii, má moč černou jak mamba. Zabal ho do deky, nacpi mu chinin a léky, každýmu stejně jasný je, že je to konec jeho štreky...."
Když loví lev se mi moc líbil, dobrodružné, čtivé, napínavé, doporučuji. Jdu na Hromobití.


mi-380
04.03.2023 5 z 5

Silný Courtney a slabý Courney, věrný černošský sluha, velké výzvy, bohatství a krásy jižního cípu Afriky. První courtneyovské semínko, z něhož později vyrostl strom s jedenadvaceti obdivuhodnými větvemi. Zatím jsem přečetl sedm z nich, tahle mi připadá skoro dokonalá.
Angličani, Búrové, Zuluové: spolupráce, konflikty, podrazy, postavy si jen těžko získávaly mé sympatie, zato je docela rychle ztrácely.
Zlato, diamanty, obchody na burze, zabíjení slonů. Několik malých lásek a jedno velké přátelství v sérii obrovských dramat a dobrodružství.
90 % (zatím 217 hodnocení s průměrem 89 %).

P.S.
Totožné s Na život a na smrt.

Francois17
27.10.2021 5 z 5

Tak tohle bude patrně první napsaný díl celé série. Autor se tu neodvolává na žádné předky z minulosti a je to vydáno už v šedesátých letech. Ta zlatokopeckopodnikatelská část byla výborná, přímo skvělá. Ta lovecká už mě tak moc nebavila. Na zabíjení desítek, nebo možná spíš stovek slonů nevidím nic tak zábavného. Krásně napsaná postava černého sluhy - věrného přítele, autor to použije ještě vícekrát. Celkově velice dobrá kniha.

eltondo
24.09.2021 3 z 5

Oproti jiným knihám od WS je tahle v některých ohledech mírně odlišná. Asi proto, že je první.
Děj je moc rozkouskovaný. Čekal jsem, že se třeba ještě v závěru něco vyvine či vyjasní s Annou a Garrym, Hradskym atd.
Je tu podle mne až příliš mnoho červené knihovny. V jiných knihách je místo toho víc akce, dobrodružství, brutality i erotiky.
Co je milé překvapení - to je použitý jazyk. Často vtipný, ironický atd. Jinde jsem takový nezaznamenal.
A jak píše Péťa 1950: ten lov slonů mi tady připadal moc jednoduchý. V jiných WS knihách se i s jedním slonem dělají hrozné harakiri, jak je to nebezpečné. A tady je to, jak kdyby se šlo na srnce.
Pasáž se vzteklinou naopak velmi působivá.
Jo a ještě jedna věc je jinak: Chybí záporák. Jasný a rovnocenný. Tady je snad jen Hradsky. Ale to, že je přečural - to se mu ani snad nedá vyčítat. Vždyť oni mu chtěli udělat to samé.

Péťa1950
04.04.2021 3 z 5

V podstatě tři období života jednoho dobrodruha. Neznám prostředí zlatých ani diamantových dolů, ani způsob lovu slonů, ale hodně příběhů mi přijde nereálných. Nevím, zda je tak jednoduché ulovit zraněného slona. Nejreálnější mi přišly způsoby obchodů na burze. Možnost zničit protivníka.
Hvězdu ubírám také za veliké množství chyb v textu, chybějící písmena, slova, někdy věta bez chybějícího slova ztrácela význam. Možná jsem měla smůlu na vydání.
Od autora mě nejvíce zaujala série Řeka bohů.

Kacatko86
15.02.2021 5 z 5

Moje první setkání s autorem. Kniha se mi moc líbila, teda první třetinou jsem se musela prokousat, ale pak mě začala bavit a hlavního hrdinu jsem si oblíbila. Těším se na další pokračování rodinné ságy.

Kubajzz
08.04.2019 4 z 5

Pěkné čtení, líbila se mi.

Sedlmajerka
22.08.2018 4 z 5

Po prokousání se Pobřežím v plamenech jsem po delší době sáhla po této knize.
A tentokrát mě mile překvapila, jako by ji psal jiný autor, poutavý děj a zajímavé postavy . Že bych dala Smithovi ještě šanci? Každopádně tuto knihu z knihovny neodstraním.

denib
29.03.2018 5 z 5

Kniha má svoje pro i proti. Vadilo mi, že v tomto díle je strašně moc podobného jako v těch předchozích. Sourozenecké i milostné vztahy a existence jen dvojího chování žen jsou jako přes kopírák z minulých dílů, farmaření a lov slonů také. Pak jsem si ale všimla, že naopak tato kniha byla napsána jako první, takže jí to nejde vyčítat. Tím padly mínusy :-) Úplně je navíc převálcoval způsob, jak čtivě je kniha napsaná a plná dobrodružství. A jak se špatně odkládá, aby člověk mohl dělat taky něco jiného. Navíc kniha obsahuje i "neokoukanou" část, ve které se těží zlato a vzniká Johannesburg. Velmi zajímavé. Takže opět musím dát plný počet hvězdiček a půjčit si další díl :-)

p.pavlina
09.11.2017 5 z 5

Wilbur Smith opět nezklamal. Skvělá kniha. Velmi zajímavý příběh, který člověka vtáhne a už nepustí.

Elapheg
30.05.2016 5 z 5

Čas strávený četbou této knihy není ztracený. Kniha by opravdu mohla být rozdělena na dva díly. Některé dějové části Wilbur trochu rychle přefrčí. Jsem zvyklý z jiných jeho knih, že děj dopodrobna rozebírá a mnohdy z pohledu mnoha postav najednou. Ale i tato kniha je jednou z perel autora. Děj této knihy rovněž neztrácí na napínavosti oproti jiným knihám ( např. Dravec, Monzun, Modrý horizont ) a je velmi poutavý. Některé z hlavních postav této knihy nás průběhem této knihy také opustí, trochu smutně, ale tak to už v životě bývá a i tímto si kniha získává na kráse. Těším se na další pokračování a sice díl Hromobití. Všem vřele doporučuji si tuto knihu přečíst.

yueh24
11.10.2015 3 z 5

Rychle přečtená oddychovka. Na můj vkus je tu příliš mnoho děje, který příliš rychle utíká. Dokázal bych si představit, že by autor rozdělil knihu do třech obsáhlejších knih a podrobněji se věnoval postavám i samotnému ději. Od pokračování mě to ale neodradí.

joki
18.08.2015 4 z 5

Ke konci Wilbur trochu ujel,ale to bude asi návazností na Hromobití,

airsoprano
03.11.2014 5 z 5

Pěkná kniha....

conopee
13.06.2014 5 z 5

Poměrně smutný příběh s veselými průpovídkami. Kvalita opět na vysoké úrovni.

rasken
15.04.2014 5 z 5

Měl jsem dobrmana - psa. Neměl jsem tenkrát ještě Kindle. Chodil do knihovny a knihy si půjčoval.Ty které mne zaujaly, sháněl a kupoval. Bylo krásné letní ráno. Nechtělo se mi trávit volný den na zahradě, protože Ben se nudil. Knihu do batohu, Bena na vodítko a hajdy do lesa. Tenkrát jsem si sedl na pařez a otevřel knihu. Probral mne až křik o pomoc chlapce s dívkou, kteří se báli Bena pobíhajícího volně okolo mne. Knihu jsem měl již skoro přečtenou. Prožíval jsem dobrodružství příběhu dvojčat Seana a Garricka Courtneyových a zapomínal na čas. Dnes již Ben nežije, zub času zapracoval na Wilburovi i na mně, ale kdyby to šlo, řekl bych : .." Wilbe, pojď, dáme "Jima", vyprávěj a já budu poslouchat..." Přečetl jsem všechny Tvoje knihy. Nikdy,nikdy jsi mi nezklamal.

kvádr
25.03.2014 5 z 5

co dodat, další z vysoce kvalitních knih tohoto autora. Tvrdý a jasný děj...

Bessie
14.01.2014

Skvělá knížka! Silný a poutavý příběh zasazený do prostředí a období, o kterém jsem já osobně nevěděla vůbec nic, hezky vykreslené postavy a hlavně: neuvěřitelně čtivě napsáno...je až neuvěřitelné, kolik se toho na těch 466 stranách stihlo přihodit. Vřele doporučuji všem, co mají rádi historické romány dobrodružnějšího rázu. Už se těším na další díly ságy Courtneyových.

Zmitko.m
20.12.2013 5 z 5

Jedna z těch lepších kníh od Smithe.....Docela drsná je podle mne pasáž, jak Švihák dostane vzteklinu...

Štítky knihy

Afrika 19. století zlatokopectví jižní Afrika ságy dobrodružné romány

Autorovy další knížky

Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021
1997  89%Dravec
1997  86%Řeka bohů II
2001  82%Čaroděj
1994  90%Když loví lev
2014  75%Bůh pouště

Kniha Když loví lev je v

Právě čtených2x
Přečtených399x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených26x
Knihotéce195x
Chystám se číst66x
Chci si koupit20x
dalších seznamech1x