Sever a Jih - 2. díl

Sever a Jih - 2. díl https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26048/saga-hazardu-a-mainu-na-pozadi-obca-26048.jpg 4 66 4

Tato kniha nás seznamuje s jedním z nejvýznamnějších období historie Spojených států, a to s událostmi počátkem 2. poloviny 19. stol., kdy se zde začaly jasně rýsovat rozdíly mezi průmyslovým Severem a zemědělským Jihem. Autor zachycuje jednak osudy a názory lidí ze severu, kteří opovrhují životem Jižanů a hlavně jejich otrokářstvím. Na druhé straně lidé z jihu se už po několik generací živí pěstováním plodin na plantážích, proto vidí otrokářství, jako jedinou možnost a nechápou odpor severu. Najde se tu jen pár lidí, kteří se dokáží přenést přes všechny rozpory a nenávist. Mezi ně patří i rodiny Mainů a Hazardů, přátelící se od doby, kdy se Orry Main s Georgem Hazardem seznámili na vojenské akademii ve West Pointu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , X-Egem
Originální název:

North and South , 1982


více info...

kusma
kusma
11.12.2022 4 z 5

Pěkné pokračování, na začátku jsem se nemohla začíst, ale pak už se to četlo moc hezky. Charaktery jsou stále černobílé, pohnutky všech padouchů ukrutná nenávist a touha po pomstě, nic hlubokého, ale čte se to prostě dobře. Zajímavé jsou popisy nálad ve společnosti.

Kontryhelka
Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Krásné. Velice obsáhlá a čtivá sága o dvou rozdílných amerických rodů a jejich pohled na americkou kulturu, otroctví, válku a vztahy mezi lidmi. Klasické je i filmové zpracování, které si našlo i mnoho vděčných diváků. Opravdu hezky nafilmované a příjemní hlavní hrdinové. Fešáci.


Kuža007
Kuža007
07.08.2021 5 z 5

I druhá knížka ze Ságy Hazardů a Mainů se autorovi povedla, a řekl bych, že i lépe něž první díl Sever a Jih. V tomto dílu již nestraní ani jedné ze stran, popisuje Charlesovu vojenskou kariéru v Texasu, skvěle navodil atmosféru postupného odcizování se Severu a Jihu, zvláště pak od druhé části knihy, kdy i detailně popisuje historické události, které nakonec vedly k Americké občanské válce. Jsem rád, že zase upozornil na parchante Elkanaha Benta, byť se s ním setkáváme až v půlce knihy, zároveň je zde Justin LaMotte ve své nejzákeřnější podobě jak ji známe ze seriálu v podání Davida Carradina. Dále pak Jakes s pečlivostí popsal obléhání pevnosti Fort Sumter a i situaci vojáků v ní. A postavám Orryho Maina a Geoge Hazarda zase dal tu samouc chemii, jakou měli v první knize, když ještě byli kadeti na West Pointu či bojovali v Mexiku, př. jejich emotivní setkání a loučení na konci knihy. Pět hvězd i za skvělé seriálové zpracování s Patrickem Swayzym, Jamesem Readem a Lesley-Anne Downovou - dnes již ikonický seriál 80. let minulého století. Dalším argumentem, proč si myslím, že právě tato část ságy je nejlépe napsané je důvod, že právě tato část se nejvíce shoduje i se seriálem, což značí se s tím scénáristé měli málo práce, tudíž se jim ta stavba příběhu zdála opravdu vynikající.

Babo
Babo
28.11.2014 5 z 5

Uplynulo pár let,na West point nastoupil Bill a bratranec Charles,aby pokračovali v tradici profesionálních vojáků.I oni jsou přátelé i oni se musí vyrovnávat s nenávistí kvůli svému původu.
Kolikrát už to tak bylo.Kolikrát už dějiny semlely nastavené pořádky.A kolikrát se to ještě bude opakovat?
A osudy těchto lidíček jsou jako zrnka písku vířící v bouři blížící se občanské války.Tato slova asi nejlépe vystihují celý problém :

"Dnes odpoledne jsi dovolil,aby mezi tebe a tvého nejlepšího přítele na světě vstoupila politika.Uvědomuješ si,jak je to bláznivé?A hrozné?Jak může tahle země přežít,když se přátelé nedokážou přenést přes spory? Jestliže muži jako ty a Orry,slušní a rozumní,nenaleznou žádné řešení problémů,umíš si představit,jak to dopadne jinde?Budoucnost bude v rukou extrémistů a Johnů Brownů"

"Máš pravdu.Až na jednu věc.Nejsem si jist,zda slovo spory zrovna přesně vystihuje to,co se u nás teď děje.
Pro mě slovo spor představuje něco běžného.Něco jako , že se lidé trochu rozkmotří.Pohádají se třeba o účes nebo střih kabátu.Ale tyhle konflikty jsou mnohem , mnohem hlubší.Sahají až na dno.Copak máš právo držet někoho v otroctví jen proto,že má černou kůži?
Můžeš roztrhnout Unii, jak se ti zlíbí?Vím,jak na tyhle otázky odpovědět,ale neznám odpověď na to , jak v takových záležitostech stát za tím,čemu věřím a přitom neztratit přítele ."